Tanken om at børnefamilier er blevet ruinerede, fordi de i starten af 90erne købte anparter i Investeringsgruppen Danmarks projekter, plager i dag en af de tidligere sælgere, Kenn Mikkelsen.



»Det var en giftig cocktail,« siger han om projekterne, de naive investorer og bagmændene fra Investeringsgruppen Danmark. Kenn Mikkelsen var topsælger på anpartsmarkedet for snart ti år siden.

Han var ansat i et netværk, der fandt købere til Investeringgruppen Danmarks projekter. Med sine gode overtalelsesevner fik han lokket hundredevis af naive danskere til at investere i skibs- og ejendomsanparter.

Som omtalt i en serie artikler i B.T. slog investeringerne fejl med alvorlige økonomiske konsekvenser for stribevis af børnefamilier og unge under uddannelse. I dag skammer Kenn Mikkelsen sig over sit tidligere arbejde.

»Jeg fortryder, at jeg var så god til at sælge projekterne, som siden viste sig at være katastrofale,« siger den tidligere anparts-sælger Kenn Mikkelsen.

Han var en af de omkring 100 sælgere fra netværket, som Investeringsgruppen Danmark fik spændt ud over hele landet. Via netværket lykkedes det op gennem 90erne at få lokket omkring 16.000 danskere uden forretningssans til at købe anparter for deres sparepenge.

Flere projekter blev startet på et økonomisk grundlag, der var så dårligt, at løfter om skattefradrag og det garanterede overskud i stedet er blevet til voksende gæld.

Der er i dag familier rundt omkring i landet, der skylder knap én million kroner, fordi de købte anparter i de mislykkede projekter.

»Det er skrækkeligt at tænke på, at de folk, vi solgte til, ikke har haft det økonomiske grundlag til at klare de udgifter, der fulgte med. Det havde været noget andet, hvis der var blevet solgt til professionelle forretningsfolk, som vidste, at der var en risiko og kunne klare et tab. Men der blev solgt anparter til folk, som ikke havde økonomisk rygrad til at klare sig gennem,« siger Kenn Mikkelsen.

Han var dengang ansat som sælger hos den tidligere landsholdsmålmand, Ivan Lykke, der havde personlige forbindelser til bagmændene fra Investeringsgruppen Danmark. Investeringsgruppen Danmark blev nemlig startet af blandt andre den tidligere fodboldstjerne fra KB, Bjarne Petersen.

I begyndelsen troede Kenn Mikkelsen selv på fodboldtalenternes evner indenfor anpartsprojekter. Men det gik hurtigt op for Kenn Mikkelsen, at de ukyndige investorer løb en stor risiko, som de ikke var i stand til at gennemskue.

»Det var en giftig cocktail, hvor man fik ganske almindelige mennesker til at investere spareskillingerne i projekter, som ikke blev administreret på professionel vis. De har ikke haft en chance for at forstå den risiko, de løb,« fortæller Kenn Mikkelsen, hvis opgave det var at sælge - ikke rådgive.

Han afslører også, at salget af anparter blev planlagt som et aggressivt fremstød, hvor folk blev opsøgt privat under påskud af, at der skulle sælges forsikringer. Selvom det fremgår af projekterne, at anpartshaverne skulle kreditgodkendes, blev det aldrig gennemført.

»Der var ikke noget krav om, at jeg skulle se hverken lønsedler eller årsopgørelser på de folk, der købte anparter. I starten var der kun én regel - de måtte ikke stå i Ribers (RKI), men det var ikke noget, vi undersøgte. De kunne bare lyve, så fik de lov at købe,« siger Kenn Mikkelsen.

Netop salget af anparter til dårlige betalere og folk på understøttelse er en af årsagerne til, at blandt andet projektet St. John fra starten kørte skævt. Som tidligere omtalt i B.T. var mindst fire af de godt 300 anpartshavere i St. John registret i RKI - dengang Ribers Kredit Information - da de købte op til fire anparter i det kombinerede skibs- og anpartsprojekt.

Når folk faldt fra, hæftede de tilbageværende for deres udgifter. Og gælden voksede. »Jeg kan godt forstå, at folk havde svært ved at gennemskue, hvad de gik ind til. På papiret så projekterne forretningsmæssigt sunde ud, men det ændrede sig dramatisk på kort tid.

Det er meget ulykkeligt, men det har senere vist sig, at Investeringsgruppen Danmark kun har været gode til at hive penge ud af folk, når de gik fallit,« siger Kenn Mikkelsen, der i dag har forladt anpartsbranchen og er flyttet til Bornholm.

Investorerne fra nogle af de mislykkede projekter under Investeringsgruppen Danmark forsøger i dag at samle oplysninger om administrationen af deres forsvundne sparepenge. Deres mål er at køre en retssag mod anpartsudbyderne.