Milena Penkowa blev sidste år dømt for groft dokumentfalsk i byretten. Nu starter ankesagen mod hende.

København. Den tidligere hjerneforsker Milena Penkowa kan risikere at få mere end de ni måneders betinget fængsel, som hun sidste år blev idømt af Københavns Byret.

Mandag kræver en anklager en hårdere straf i ankesagen i Østre Landsret.

- Anklagemyndigheden har en påstand om skærpelse med begrundelse i sagens karakter og betydelig grovhed, siger senioranklager Dorthe Vejsig fra Statsadvokaten i København.

Hun ønsker endnu ikke at komme ind på, hvad hun nærmere har i tankerne.

Omvendt kræver Milena Penkowa at blive frifundet for anklagen om dokumentfalsk af særlig grov karakter.

I landsretten er hun iført en T-shirt, hvor der står "hjerneeksperten.dk". På bordet foran hende ligger der tykke ringbind i forskellige farver.

De rummer bevismateriale i sagen mod den tidligere omstridte hjerneforsker, der i 2003 skulle have benyttet sig af fire falske dokumenter til at overbevise Københavns Universitet om, at hendes forskning med rotter var legitim.

Dokumenterne stammede ifølge hjerneforskeren fra det firma, som hun havde arbejdet sammen med om rotteforsøg i Barcelona.

Et firma, der ifølge byrettens dom dog ikke fandtes i virkeligheden. I hvert fald ikke i Spanien.

Et lignende firma fandtes derimod i USA, og på virksomhedens hjemmeside var der et logo, der også stod på de fire dokumenter, som Milena Penkowa i 2003 indleverede til universitetet.

Først da Weekendavisen i 2011 gravede adskillige mistænkelige oplysninger frem om rotteforsøgene, tog Københavns Universitet kontakt til politiet.

Landsretten skal nu tage stilling til, om Milena Penkowa lavede forsøg med 784 rotter i Spanien, eller om hun forfalskede de fire dokumenter.

Der er intet nyt bevismateriale i ankesagen. Men Milena Penkowas forsvarer, Kåre Pihlmann, har til gengæld bedt om, at der bliver lavet yderligere efterforskning i sagen.

- Vi vil gerne have åbnet en kummefryser for at se, om der ligger vævsprøver fra rotterne, siger han.

Det er ikke første gang, at kummefryseren bliver nævnt. Det var en mindre skandale, da politiet under en ransagning i marts 2011 overså den 400 liters kummefryser. I byretten gav omtalen dog ikke anledning til at få fryseren undersøgt.

Landsretten skal nu tage stilling til, om kummefryseren, der står på Panum Instituttet i København, skal undersøges.

Dommen ventes i september efter en stribe retsmøder.

/ritzau/