En håndfuld kvinder, der har arbejdet som telefonpiger på bordellet SMS Planet, skal en tur i Højesteret. Det har procesbevillingsnævnet nu afgjort. Sagen kan få store konsekvenser for politiets indsats mod prostitutionens bagmænd, vurderer forsvarsadvokater.

Politiets enhed ‘Task Force Prostitution’ slog i november 2011 til mod bordellet SMS Planet (Scandinavian Models & Sex, red.) på Lyngbyvej ved København. Senere blev 11 kvinder tiltalt i sagen, herunder en række kvinder, som havde arbejdet som telefonpiger.

De blev tiltalt efter straffelovens paragraf 229, der bl.a. handler om at fremme kønslig usædelighed, mellemmandsvirksomhed og udnyttelse af andres kønslige usædelighed. Strafferammen er op til tre års fængsel. I både byretten og landsretten er kvinderne blevet dømt, men har ikke fået nogen straf. Nu skal sagen så for Højesteret.

For det er hovedløst at tale om, at de dømte kvinder har ‘udnyttet’ de prostituerede. Telefonpigerne har netop beskyttet de prostituerede - og er blevet ansat af de prostituerede selv, mener nogle af kvindernes forsvarsadvokat, Thomas Berg

- Bestemmelsen, de er dømt efter, er fra 30’erne, og det var nogle andre personer, man havde i tankerne dengang. Dengang havde man fokus på udnyttelsen af de prostituerede. Men her er det den prostituerede, der ansætter og aflønner telefonpigerne, siger Thomas Berg, der fortsætter:

- Vi har altså en situation, hvor loven ser ud til at passe på situationen, men hvor det i virkeligheden ikke er tilfældet. Det er det principielle, og jeg er meget tilfreds med, at sagen nu skal i Højesteret.

BT har tidligere beskrevet, hvordan politiet for, ifølge flere forsvarsadvokater, at kunne sigte tilpas mange i det danske sexmiljø har slået til mod ‘pæne’ bordeller, med danske telefonpiger ansat. På den måde har ordensmagten kunne fremvise på papiret flotte resultater med mange rejste sigtelser i kampen mod prostitutionens bagmænd. Men man slår ned det gale sted, lyder kritikken:

- Selvfølgelig kan telefonpigerne ikke betragtes som prostitutionens bagmænd og de eneste, der har interesse i, at de strafforfølges er politi og anklagemyndighed, der herved får sine måltal opfyldt, siger advokat Mette Grith Stage, der har ført flere sager for telefonpiger.



Hun tilføjer:

- Lovgivningen på området er efter min opfattelse totalt forældet og rammer fuldstændig forkert. At straffe en telefonpige, der bistår den prostituerede med det praktiske og samtidig holder et vågent øje med, at kunderne opfører sig ordentligt over for massagepigerne, er helt og aldeles forfejlet.

Hvis Højesterets afgørelse falder ud til telefonpigernes fordel, vil det være en bombe under politiets og anklagemyndighedens arbejde, da det ikke længere vil give mening at sigte og tiltale telefonpiger efter straffelovens paragraf 229, lyder det.

- Så kan de ikke, undskyld udtrykket, knalde alle de telefonpiger, siger Thomas Berg.



Mette Grith Stage er optimist på telefonpigernes vegne:

- Jeg vurderer, at telefonpigerne vil vinde i Højesteret. Så sent som i mandags fik min kollega, advokat Mikkel Cramer, en telefonpige frifundet ved retten i Herning. Det er den vej, vinden blæser, siger Mette Grith Stage.

Det er endnu ikke fastlagt, hvornår sagen skal for Højesteret.