I Østjyllands Politikreds går der over et år fra sigtelse til dom i voldtægtssager. Det er langt over de opstillede mål og er samtidig skadende for ofrene.

Voldtægtsofre fra Østjylland går alt for længe og venter på, at overfaldsmanden skal få sin dom i retssystemet.

Det viser en ny undersøgelse, som ph.d.-studerende Nina Beck Hansen fra Institut for Psykologi på Syddansk Universitet har foretaget. Hun har undersøgt samtlige voldtægtssager i Østjyllands Politikreds fra 2008 til 2010 og konkluderer, at det i Østjyllands Politikreds tager 12,5 måneder, fra at en mulig voldtægtsmand bliver sigtet, til der falder dom i sagen. Det skriver DR Østjylland.

»Det er lang tid at vente, og det er meget længere end de måltal, der er stillet op. De har svært ved at komme videre med deres liv,« siger Nina Beck Hansen til DR og påpeger, at der ifølge måltallene må gå mellem to og fire måneder fra sigtelse, til sagen kommer for domstolen, og så har domstolen yderligere 37 dage til at afslutte sagen.

Anja Hareskov Jensen, der er leder af Center for Voldtægtsofre ved Aarhus Universitetshospital, mener, at den lange ventetid er meget svær for ofrene, da de ofte er bange op til retssagen.

»De er bange for at møde deres gerningsmand, bange for at fortælle historien i retten og bange for, at han skal tage hævn. Først når sagen er afsluttet i retten, kan de for alvor begynde at bearbejde deres traume. Så længe der ikke er faldet en dom, så er der ikke en samfundsmæssig anerkendelse af, hvad der er sket,« siger Anja Hareskov Jensen til DR.

Østjyllands Politi erkender, at den lange sagsbehandlingstid skal gøres bedre, men der er mange aktører, der skal arbejde sammen i systemet.

»En ventetid på 12,5 måneder er for lang tid. Det er uomtvisteligt. Vi måler jo, lige fra sagen bliver anmeldt, til den er afgjort - eventuelt i landsretten. Det vil sige, at politi, anklagemyndighed, retspsykiatri, forsvarsadvokater, retterne og landsretterne skal arbejde sammen om det her,« siger advokaturchef Poul Gade til DR Østjylland.