Fredag blev ti mænd dømt for at have solgt hash på Christiania. Dermed er alle 83 tiltalte fundet skyldige i den største hashsag i danmarkshistorien. Men det åbenlyse salg fortsætter i fristaden.

Et stort slag i kampen mod hashhandel er afgjort, efter at ti mænd fredag blev kendt skyldige i at have solgt i boder på Christiania, skriver Berlingske.

De ti, der alle fik mellem ét og fem og et halvt års fængsel, udgjorde arrieregarde i det, der er blevet døbt Danmarks største hashsag, hvor politiet efter en aktion i marts 2014 rejste tiltale mod 83 for at levere og handle med hash.

Samtlige tiltalte, hvoraf 80 er mænd, er blevet dømt skyldige for deres indblanding i den illegale handel i fristaden. Fælles for de seks sagsakter, der har handlet om salg, er, at de 76 tiltalte er blevet straffet for at stå og sælge hash på Christiania hver eneste dag. Og netop den detalje er vigtig, når vinderen af slaget skal findes.

Politiet har stykket beviserne sammen ved hjælp af observationer, aflytninger og besøg i boderne i civil. Observationerne har ikke været foretaget dagligt, men det var alligevel anklagemyndighedens påstand, at de tiltalte skulle dømmes for dagligt salg. En påstand som retten accepterede, viser afgørelserne.

»Retten har lagt til grund i alle sagerne, at hvis man deltager i en hashbod på Christiania, er man ganske udmærket klar over, hvad der foregår de dage, hvor man ikke er der. Og er man klar over det, er man medvirkende til det, der foregår – også selv om man ikke er til stede,« siger senioranklager ved Advokaturen for Organiseret Kriminalitet under Københavns Politi Trine Outzing Sorgenfri, der førte den sidste sag mod de ti mænd, og som betragter hele sagsforløbet som en succes:

»Jeg er en meget tilfreds anklager på vegne af en meget tilfreds anklagemyndighed. Vi har fået en række gode domme, som i høj grad fulgte vores påstand, og det kan vi kun være tilfredse med,« fastslår hun.

Et år efter Task Force Pusherstreets oprettelse i september 2012 var 1.759 personer sigtet for at købe hash i fristaden. I 2014 havde politiet sigtet godt 1.000 flere, helt præcist 2.895, for at købe hash. Samtidig beslaglagde betjentene i Task Force Pusherstreet for knap 116 millioner kroner hash, skunk og joints sidste år. I 2013 udgjorde det samlede antal beslaglæggelser godt 56 millioner kroner.

»Selvfølgelig er vi tilfredse med kulminationen på to et halvt års arbejde. Men der er stadig åbenlys hashhandel i Pusher Street på Christiania,« siger vicepolitiinspektør og leder af Task Force Pusherstreet Torben Svarrer.

En handel, som politiet i 2012 anslog til at være på omkring én milliard kroner. Vicepolitiinspektøren vurderer, at det er lykkedes hans enhed at nedbringe handelen med hash betragteligt:

»Vi vurderer, at omsætningen er nede med minimum 30 procent fra 2012, som vi blandt andet baserer på oplysninger fra miljøet og vores egne observationer,« siger Torben Svarrer.

Om hashhandlere og leverandører skal frygte en lignende aktion af samme størrelse som i marts sidste år er uvist.

»Det kan jeg ikke sige. Det eneste, jeg kan sige, er, at vi kommer til at fortsætte vores indsats, der så absolut ikke er færdig endnu,« fastslår Task Force Pusherstreet-lederen.