Allan Christensen måtte vente mere end to timer på politiet under langvarigt røveriforsøg.

En forårsaften i 2013 havde Allan Christensen en oplevelse, der for altid har ændret hans syn på det danske politi. Den midaldrende mand gik til hånde bag baren på Cafe Destilleriet nær Husum Torv ved København og havde netop lukket, da han ud ad vinduerne så en gruppe unge storme frem mod en ældre stamkunde, som netop havde forladt cafeen. Han genkendte de unge som en bande, der længe havde hærget i området og vidste, hvad der var ved at ske. Den ældre mand skulle røves.



Fra sit vindue så Allan Christensen, hvordan den skrækslagne 72-årige mand netop havde held til at glide ind i en opgang og smække døren, inden gruppen, der talte 18-20 unge mænd, nåede frem. De hamrede og sparkede på døren i jagten på deres offer, og Allan Christensen greb telefonen og ringede til politiet.

- Jeg sagde, at de var ved at rulle en gammel mand, og at de skulle komme med det samme. Jeg fik at vide, at de ville komme så hurtigt som muligt. Det troede jeg jo var med det samme, men der tog jeg fejl, fortæller han.

Ingen anholdt
Mens gruppen af unge fortsat hamrede på døren til opgangen og råbte, at den gamle mand skulle komme ud, havde bartenderen held til at smugle ham ind i cafeen via en fælles baggård. Det blev opdaget, og det flyttede de unges opmærksomhed.

- De stod og hamrede på døren og vinduerne og råbte, at de ventede på os og vidste, hvor de kunne finde os. Det var meget skræmmende, husker han.

Efter 20 minutter uden blå blink på adressen løftede Allan Christensen igen telefonrøret og ringede 112. Denne gang virkede betjenten i den anden ende nærmest irriteret.

- Han sagde, at de også havde problemer på Nørrebro, og at de ikke havde mandskab nok. Først efter endnu en time og tyve minutter og endnu et opkald til 112 dukkede en enkelt patruljevogn op. De unge cirklede stadig om cafeen og havde i mellemtiden smadret en scooter udenfor, men da de så den hvide bil, spredtes de til alle sider med lynets hast. Ingen blev anholdt, og sagen blev aldrig efterforsket yderligere.

 - Jeg kan godt forstå, at du er utilfreds. Det er vi også. Men vi har ikke haft en eneste pause, siden vi mødte på vagt, undskyldte den ene betjent i patruljen ifølge Allan Christensen ved ankomsten. En forklaring, han dog ikke kan bruge til meget.

- Politiet er der for at beskytte borgerne, og hvis der ikke kan rykkes ud, når en hel bande forsøger at røve en gammel mand, hvornår kan der så? Skal vi virkelig til at skaffe os våben til selvforsvar i erkendelse af, at politiet ikke længere er der, når det er nødvendigt, spørger han.

Her er politiets svar: Var løbet tør for kræfter

Det skyldtes flere uheldige sammentræf, at Allan Christensen og en 72-årig mand sidste forår måtte vente mere end to timer på en politipatrulje under et forsøg på røveri. Det siger Peter Dahl, der er politiinspektør ved beredskabet hos Københavns Politi.
Peter Dahl har på BTs foranledning gennemgået sagen og døgnrapporten fra den pågældende dag og forklarer, at et selvmordsforsøg, en brand og en særdeles ophedet stemning på Nørrebro lagde beslag på alle politiets vogne, netop i det tidsrum, hvor en gruppe unge forsøgte at røve den ældre mand ved Cafe Destilleriet et andet sted i byen.

- Ressourcerne var løbet ud i den situation, og så var der ikke rigtig mere, vi kunne gøre. Det taget i betragtning synes jeg faktisk, han fik noget, der minder om en fornuftig behandling. Men jeg forstår godt, at det var ubehageligt. Ofte er man jo mere eller mindre desperat, når man ringer 112.


Ifølge Peter Dahl havde politiet prioriteret anderledes den pågældende dag, hvis ikke Allan Christensen og den 72-årige havde haft held til at barrikadere sig på cafeen.