Københavns Kommune og politiet lod sig i februar 2010 besnakke af Omar El-Husseins far, der lovede, at hans søn ikke ville begå yderligere kriminalitet efter en varetægtsfængsling. Derfor foretog kommunen sig intet.

Det skriver BT søndag.

Københavns Kommunes Socialforvaltning var for fem år siden vidende om, at terroristen Omar El-Hussein var på vej ud i en kriminel løbebane, der kulminerede med terrorangrebene den 14. februar og 15. februar i år i København.

BT kan søndag afsløre, at kommunens og politiets medarbejdere lod sig besnakke af Omar El-Husseins fars forsikringer om, at han kunne styre sin søn og afholde ham fra at begå ny kriminalitet, ligesom familien overbeviste myndighederne om, at han passede sin skolegang.

LÆS OGSÅ

Og Socialforvaltningen kunne med et enkelt opkald til Vesterbro Ny Skole - hvor Omar El-Hussein var indskrevet i 10. klasse - have fået den rigtige version: At han ikke passede sin skole, men i stedet brugte tiden på blandt andet kriminalitet.

Oplysningen kaster nyt lys over Københavns Kommunes rolle i sagen om terroristen, der efter en intens menneskejagt blev dræbt af politiets kugler for tre uger siden. Hidtil har kommunen hævdet, at ‘der ikke var nogen sag’ på Omar El-Hussein.

Den formulering dækker over, at Københavns Kommune netop intet gjorde, selvom Omar El-Hussein og hans familie blev screenet i form at et såkaldt ‘kriminalpræventivt hjemmebesøg’.

Her skulle kommunen tage stilling til en såkaldt ‘børnefaglig undersøgelse’, der skulle afgøre om familien havde brug for særlig støtte efter, at Omar El-Hussein vendte tilbage fra tre års ophold i Jordan med sin mor og efterfølgende begyndte at begå kriminalitet i Danmark.

sdsd

Ifølge BTs oplysninger gennemførte kommunen sammen med Den Kriminalpræventive Sektion under Københavns Politi (SSP-samarbejdet) i februar 2010 to hjemmebesøg hos familien.

Familien udstrålede - ifølge BTs oplysninger - at der var styr på tingene, og at de ville tage hånd om problemerne. De virkede også ressourcestærke.

Oplysningen om, at Omar El-Hussein passede sin skolegang, kom ifølge BTs kilder fra forældrene selv.

Det var specielt Omar El-Husseins far, der overbeviste Socialforvaltningens og politiets SSP-medarbejdere om, at de ikke skulle foretage sig mere. Han ville - fortæller kilderne - sørge for at holde Omar El-Hussein væk fra kriminalitet.

»Jeg synes, det virker som om, der er begået rigtig mange fejl i systemet. Han kunne været blevet stoppet meget tidligere i sin kriminelle løbebane. Det viser også, at systemet har været opmærksom på ham meget længe. Han dukkede ikke op ud af det blå, da han begik terror,« siger medlem af Københavns Borgerrepræsentation for De Konservative Rasmus Jarlov til BT søndag.

Hans kollega i Borgerrepræsentationen, socialdemokraternes Lars Aslan Rasmussen, peger på, at Socialforvaltningens folk måske har været ‘berøringsangste’ og ‘konfliktsky’ over for forældrene:

»Det er en fejl, at man tilsyneladende ikke tjekker de oplysninger, man får. Det burde man have gjort,« siger Lars Aslan Rasmussen, der dog mener, at ansatte i Københavns Kommune i dag er mindre konfliktsky.

Københavns Kommunes Socialborgmester Jesper Christensen (S) vil ikke kommentere sagen, da han er pålagt tavshedspligt. Heller ikke Københavns Politi - der er ansvarlig for Den Kriminalpræventive Sektion - ønsker at udtale sig i sagen på grund af tavshedspligten. Omar El-Husseins far ønsker ikke at udtale sig.

LÆS HELE HISTORIEN I BT SØNDAG, HVOR DU OGSÅ KAN LÆSE MEGET MERE OM OMAR EL-HUSSEIN.