Amagermanden Marcel Lychau Hansen var i bogstaveligste forstand en koldblodig morder.

Ikke alene slog han to kvinder ihjel og voldtog på brutal vis en række andre skrækslagne ofre i årene fra 1987-2010.

Men selv da nettet begyndte at strammes om ham under politiets opklaringsarbejde, bevarede Marcel Lychau Hansen udadtil sin iskolde ro. Det afslører kriminalassistent Tonny Holk fra Afdelingen for Personfarlig Kriminalitet i Københavns Politi.

Som koordinerende sagsbehandler på opklaringsarbejdet i  var han den politimand, der kom allertættest på Amagermanden. Det fortæller han nu for første gang selv om i 2013-udgaven af årbogen Nordisk Kriminalportage, der udgives i samarbejde med Dansk Politiidrætsforbund.

Amagermandens ufattelige koldblodighed blev første gang demonstreret for politifolkene, da to drabs­efterforskere fra København 8. november 2010 opsøgte ham i hans lejede lejlighed i et hus på Danshøjvej i Valby. På det tidspunkt var det en uge siden, at politiet havde bedt offentligheden om hjælp til at indkredse Amagermanden.

Dna-analyser havde afsløret, at den foreløbig ukendte gerningsmand stod bag i hvert fald tre meget alvorlige forbrydelser mod kvinder: en voldtægt 25. september 2010 af en 17-årig pige i en kolonihave på Kongelundsvej, sexdrabet i 1990 på fuglekiggeren Lene Rasmussen på Vestamager og en langvarig voldtægt i 2005 af en 24-årig kvinde på Amagerkollegiet.

Meget forstående

Da de to drabsefterforskere mødte op i Vanløse, mødte der dem ifølge hovedefterforskeren Tonny Holk ’en meget forstående’ Marcel Lychau Hansen. Han var helt indforstået med at køre med ind på Politigården for at få taget mundskrab til en dna-analyse.

Og han afgav også uden tøven en vidneforklaring om sin egen færden på gerningstidspunktet for voldtægten på Kongelundsvej halvanden måned tidligere.

Eksklusivt TV-klip: Se Amagermanden til fest

Selv da politifolkene fortalte ham, at et vidne i 1990 havde genkendt ham tæt på mordstedet på Vestamager, var han fuldstændig rolig og afslappet. Han spurgte uanfægtet, hvad han dog skulle have lavet på det sted dengang.

Men kun fire dage senere klappede dna-fælden. En fredag eftermiddag blev den sovende Marcel Lychau Hansen helt bogstaveligt taget på sengen, da politiet stormede hans lejlighed og kl. 15.23 lagde ham i håndjern.

Selv i den situation var han forbløffende rolig, og da han senere samme dag på Politigården blev befriet fra håndjernene, gav han beredvilligt sagsbehandler Tonny Holk hånd inden afhøringen.

Ingen vrede

- Til trods for at det var meget alvorlige sigtelser, der skulle præsenteres, var der ikke noget i situationen, som gjorde, at der kunne spores nogen som helst form for ængstelse eller vrede i Marcel Lychau Hansens væremåde, beretter Tonny Holk i Nordisk Kriminalreportage.

Først da han gjorde Amagermanden opmærksom på, at han personligt ville forvente en kraftigere reaktion, hvis en uskyldig blev beskyldt for så alvorlige forbrydelser, ændrede Marcel Lychau Hansen stil og tilkendegav nærmest råbende, at anklagerne ’var helt godnat’. Og tilkendegav, at han var rystet og målløs. Han voldtog og dræbte sgu da ikke kvinder.

Under den efterfølgende varetægtsfængsling og nævningesagen i Københavns Byret var Marcel Lychau Hansen tilsyneladende også fuldstændig rolig og i balance. Selv når anklageren i retten viste grufulde billeder af de myrdede kvinder. Kun Amagermandens nærmeste kunne vide, at hans ustandselige blink med øjnene i retten var et uvant træk, der røbede det enorme psykiske pres.

Kontrollen svigtede

Sagsbehandler Tonny Holk kom dog til at opleve endnu en situation, hvor Marcel Lychau Hansens selvkontrol i endnu højere grad svigtede ham.

Det skete, da Amagermanden i sin daværende fængselscelle i Vestre Fængsel blev taget med både bukserne og paraderne nede sent om aftenen, da det såkaldte sæd-komplot netop var blevet afsløret og politiets nye sigtelse læst op.

Den handlede om medvirken til forsøg på voldtægt, fordi han fra fængslet havde forsøgt at tilskynde sin ældste søn til at voldtage en tilfældig person. Og ikke mindst et par afslørende passager fra de breve, som Amagermanden i smug havde sendt til sønnen, slog tydeligvis benene væk under den uforberedte og åbenlyst chokerede Marcel Lychau Hansen.

Han blev få dage efter idømt livsvarigt fængsel, og et halvt år senere også dømt skyldig i sæd-komplottet. Tillægsdommen kan vise sig at få betydning, hvis han om mange år eventuelt vil begynde at ansøge om prøveløsladelse. Foreløbig afsoner han sin fængselsdom i Statsfængslet Østjylland. Langt væk fra Amager.