Ny tvivl om politiets aflytninger af Greenpeace-aktivister under klimatopmødet. Højesteret kommer ekstraordinært på banen.

Nu skal landets øverste domstol afgøre, om politiet gik for vidt, da 14 aktivister i Greenpeace blev aflyttet i forbindelse med klimatopmødet i København.

Højesteret skal se på Østre Landsrets og Københavns Byrets godkendelse af politiets aflytninger af i alt 15 telefoner fordelt på de 14 aktivister.

Beslutningen er truffet af Procesbevillingsnævnet, som har sagt ja til ansøgningen fra advokat Poul Helmuth Petersen om en ekstraordinær omgang i retssystemet. Han er sat til at varetage de aflyttedes interesser.

I forvejen har aflytningerne af Greenpeace vakt opsigt. I første omgang fastslog dommeren i byretten nemlig, at yderligere to aflytninger var ulovlige.

Det sker yderst sjældent, at aflytninger og andre indgreb underkendes, når de indbringes for retten til godkendelse inden for 24 timer.

Men byretten og også senere landsretten sagde altså ja til de 15 aflytninger - og det er disse sager, som Højesteret nu skal bedømme.

Københavns Politi satte aflytningerne i sving den aften, da aktivister lavede den store happening på Christiansborg Slot, hvor de slap ind til dronningens topmødemiddag.

Forklædt som statsoverhoveder lykkedes det for aktivister at optræde med et budskab om at handle.

Det er en betingelse for at aflytte telefoner, at der er mistanke om en lovovertrædelse, som kan give seks års fængsel.

Politiet har indrømmet, at happeningen ved dronningens middag på slottet ikke giver baggrund for aflytning.

I stedet var Greenpeace under mistanke for at planlægge aktioner vendt mod præsident Barack Obamas ankomst dagen efter og om en aktion vendt mod Københavns Metro.

Politiet brugte en paragraf om forstyrrelse af samfærdselsmidler, hvilket giver mulighed for aflytning - men advokaten for de aflyttede mener, at grundlaget for mistanken slet ikke var stærk nok.

/ritzau/