Advokat afslører drabsdømts frustration: Var det derfor han flygtede?

Den flygtede 17-årige Taha Chiadmi var dybt frustreret over at sidde bag lås og slå 200 kilometer fra sin familie. Flere gange anmodede hans advokat om at få ham flyttet tættere på sin familie, men forgæves.

Tirsdag aften lykkedes det den 17-årige Taha Chiadmi at flygte fra en af landets mest sikrede institutioner, Egely i Nr. Åby på Fyn. Her var han anbragt, efter han 1. november blev idømt syv års fængsel for at have stukket den 21-årige Jon Patorra ihjel i Vanløse i september sidste år. Men han var også anbragt på netop Egely, fordi det under varetægtsfængslingen var lykkedes ham at stikke af fra institutionen Sønderbro i København. Ligesom han også er dømt for et flugtforsøg fra Egely tilbage i august, som mislykkedes.

Planlagt til mindste detalje: Sådan flygtede Jons drabsmand
 
Hans advokat Kåre Pihlmann fortæller nu, at den 17-årige Taha Chiadmi var dybt frustreret over at sidde fængslet i Egely så langt fra sin familie.

- Han var meget frustreret over, at han skulle sidde anbragt 200 kilometer fra København, hvor han har sin familie. Og hans familie var meget ked af, at det var så besværligt for ham at se deres søn. Jeg skal ikke udtale mig om, hvorfor han er flygtet, men han var bestemt ikke glad for at sidde så langt fra sin familie, fortæller advokat Kåre Pihlmann.

Jons drabsmand tidligere dømt for flugt og syretrusler mod pædagog

Han fortæller, at han gentagne gang på sin klients vegne har forsøgt at få ham flyttet til en institution tættere på sin familie, som han har tilladelse til at se én gang om ugen.  Men hver gang er sagerne blevet afgjort med afslag, fordi der i Danmark kun er to særligt sikrede institutioner. Egely ved Middelfart på Fyn og Kompasset ved Brønderslev i Nordjylland.

- Vores anmodninger er konsekvent blevet afvist med begrundelse om, at der ikke eksisterer institutioner på Sjælland med den fornødne sikkerhed, som politiet kræver. Men vi synes, at det er problematisk, at man som 17-årig kun kan anbringes enten 200 eller 400 kilometer fra sin familie, siger Kåre Pihlmann.

Men han blev jo flyttet fra Sønderbro til Egely, fordi han stak af fra Sønderbro, som trods alt ligger i København og dermed tættere på hans familie. Så det kan vel ikke være argumentet?

- Jeg hæfter mig blot ved, at man ikke råder over så sikre institutioner på Sjælland, for ja, det lykkedes jo for ham at tjekke ud fra Sønderbro.

 Jons mor dybt rystet over flugt: Hvad sker der

Han har ikke hørt fra sin klient, siden han tirsdag aften omkring klokken 20.30 stak af fra en pædagog på institutionen, da han var på vej til badminton. Han sprang op på et tag og flygtede over muren ud i friheden.

- Jeg har ikke hørt fra ham, men når han på et tidspunkt bliver fundet, skal jeg selvfølgelig sidde med ved grundlovsforhøret, når der igen, igen skal tages stilling til fængslingen, siger advokaten.

Jons drabsmand tidligere dømt for flugt og syretrusler mod pædagog

I Vanløse, hvor Taha Chiadmi er vokset op, har familien heller ikke hørt fra ham.

- Vi har ikke været i kontakt med ham, og vi ønsker ikke at udtale os. Det er rigtigt, at vi var utilfredse med behandlingen af ham under retssagen, men vi ønsker ikke at udtale os om noget i forbindelse med det her, siger Taha Chiadmis mor.

Da dommen faldt i Retten på Frederiksberg 1. november, mødte den 17-årige Taha Chiadmi pludselig op til strafudmålingen med røde mærker under sit venstre øje og tydelige mærker på kinden. Hverken advokat eller familie kunne svare på, hvad der var foregået i den forudgående pausen. Men moderen mente ikke, at sønnen blev behandlet godt under fængslingen.

Jon Patorra-drabet

25. september 2012 bliver den 21-årige Jon Patorra stukket ned ved Damhus Pizzeria & Grill på Jydeholmen i Vanløse

Han bliver stukket én gang i ryggen og dør, da kniven skærer legemspulsåren over, som går mellem hjertet og nyrerne

Hans jævnaldrende ven rammes i hånden og bliver efterfølgende syet på Rigshospitalet

Politiet giver tre mistænkte unge mænd 24 timer til at melde sig. Da det ikke sker, bliver de efterlyst med navne og billeder. Først dér melder de sig selv

Under grundlovsforhøret fortæller de tre sigtede, at deres familier er blevet truet af Bandidos-rockere. Der tegnes en forbindelse til drabsofrets storebror, der er medlem af Bandidos

De tre unge mænd bliver alle sigtet for drab, men kun én af dem, den 17-årige Taha Chiadmi, erkender at have ført kniven

1. november bliver den 17-årige Taha Chiadmi idømt syv års fængsel for drab, mens den 19-årige Habibullah Rahimi får seks års fængsel for vold med døden til følge, og den 16-årige Jonathan Johnsen Dos Santos får tre års fængsel for det samme

Udover drab og vold bliver de tre dømt for hhv. flugt fra sikret ungdomsinstitution, flugtforsøg, pengeafpresning, vold og trusler mod pædagog samt besiddelse af ulovlige våben, stoffer og kørsel uden førerret

Alle tre teenagere ankede efter kort betænkningstid deres domme med krav om frifindelse i Landsretten.

Læs også: