Tre gange har Abdul Halouani fået det psykiatriske patientklagenævns ord for, at ansatte på den retspsyskiatriske afdeling i Risskov brød reglerne, da man tvang ham til at få medicin, tvang ham i bælte og tvang ham i hånd- og fodremme. Da det gik op for patienten, at klagerne og afgørelserne intet nyttede, men tværtimod medførte trusler fra lægen, som havde tvangsmedicineret ham, flygtede han fra sine oppassere.

- Jeg troede, jeg skulle dø den dag.

22-årige Abdul Halouani stemmeleje er rolig, mens han sidder i hospitalets besøgslokale og fortæller om den episode den 12. september 2010. der gjorde, at han første gang fik medhold i patientklagenævnet. En episode der startede lige efter en plejer havde sendt Abdul ind på sin stue for brok.

BT HAR LÆNGE FULGT AFDELINGEN - LÆS ALLE HISTORIERNE HER

- Han går helt tæt på mig, så der er få centimeter mellem mig og hans mund. Jeg får spyt i munden, fordi han råber mig i hovedet: ’Hvad er du vil din lille snothvalp,’ siger Abdul, der er patient på afdelingen fordi han i april 2010 blev dømt til psykiatrisk behandling på ubestemt tid for i tilstand af sindssyge bl.a. at have truet politifolk.

- Pludselig tager han (plejeren, red.) halsgreb på min hals og river mig ned i gulvet. Jeg kunne ikke få luft, han landede ovenpå mig. Mens der blev taget kvælertag kom slaget. Et knytnæveslag i øjet. Derefter tager han sit flade hånd og vrider den rundt i min næse. Det var nok det værste, ikke at kunne få luft, og at han så vrider hånden rundt i min næse. Det er noget, jeg aldrig glemmer, siger Abdul, der herefter blev bæltefikseret.

Artiklen fortsætter under videoen.

Han har valgt at stå frem med sine anklager, efter fem tidligere ansatte har fortalt, hvordan hospitalets patienter får bank af personalet, og at ledelsen på stedet i årevis har ignoreret ansattes klager over volden.

Patientklagenævnet slog i en afgørelse - som BT har fået aktindsigt i - fast, at fikseringen mod Abdul ikke var i orden, da man ikke brugte mindste mulig magt, og at vikaren snarere optrappede situationen mod Abdul, der aldrig tidligere havde været fikseret. Men Nævnet tog dog ikke stilling til anklagerne om vold. Det var i går ikke muligt at få en forklaring fra nævnet hertil. Personalet hævdede i øvrigt, at Abdul havde slået sig selv.

Ifølge Abdul var volden og klagen dog kun starten på hans problemer med personalet. For 14. august 2011 valgte plejere så at fiksere ham med hånd- og fodremme i to et halvt døgn uden at have en læges tilladelse først, hvilket patientklagenævnet senere slog fast var i strid med psykiatriloven.

Og den 21. juni 2012 afgjorde patientklagenævnet så, at en tvangsmedicinering, som afdelingens overlæge havde stillet Abdul i udsigt også var i strid med reglerne. Det var dog besøget fra overlægen et par dage før nævnets afgørelse, der fik Abdul til at beslutte, at han ville flygte.

- Pludselig kom han ind på min stue og råbte: ’Jeg er så træt af dit fnidder-fnadder, og jeg er træt af din dumme bistandsværge, og jeg er træt af dine klager, så nu vil jeg tvangsmedicinere dig, og jeg er ligeglad med, hvad du gør, vi tager den i patientklagenævnet’. Jeg var simpelthen bange for, at der ville ske mig noget ondt, siger han.

BT HAR LÆNGE FULGT AFDELINGEN - LÆS ALLE HISTORIERNE HER

På en ledsaget udgang den 1. august flygtede Abdul derfor og var væk i næsten fire måneder, inden han blev pågrebet.

- Jeg havde ledsaget udgang, og så kom der en bil forbi, som jeg hoppede i, og så kørte vi stille og roligt væk. Han (plejeren, red.) var så langt væk, at han ikke kunne nå at sætte efter mig.

Abduls flugt var en af de 24 ud af årets 27 flugter fra hospitalet, som ledelsen ikke fortalte hverken offentligheden eller de ansvarlige politikere om.