Ville ikke betale beskyttelsespenge. Få dage efter væltede brostenene ind i hendes cafe på Nørrebro

Brosten gennem vinduerne og krav om beskyttelsespenge har fået værtshusholder Jane Pedersen, 67, fra Cafe Viking på Nørrebro i København  til at se rødt.

Hun vil simpelt hen ikke længere finde sig i at blive truet af unge bøller. Derfor inviterede hun torsdag formiddag sine kolleger på Nørrebro til møde med politiet og kommunen i sit værtshus på hjørnet af Mimersgade og Ægirsgade for at stå sammen mod afpresningerne.

- I sidste uge kom der en ung mand ind her og fortalte mig i billardstuen, at jeg skulle betale til hans klub Brothas (indvandrerbande med rod i Mjølnerparken på Nørrebro, red.), fordi min café lå i deres distrikt. Jeg spurgte, om han virkelig stod i min egen forretning og truede mig, hvorefter han blot svarede, at nu var jeg advaret, fortæller Jane Pedersen roligt til bt.dk.

Næste nat kom svaret. Lige efter midnat blev der kastet to solide brosten gennem vinduerne til det fyldte værtshus, så både gæster og personale kunne være blevet ramt.

- Min servitrice reagerede lynhurtigt og råbte til alle: "Læg jer ned - de skyder", mens brosten og glasskår fløj gennem luften, fortæller Jane Pedersen, der reagerede ved straks at anmelde angrebet til politiet, ligesom hun nu har taget initiativ til at samle sine kolleger fra områdets andre værtshuse og cafeer i fælles kamp mod afpresningstruslerne.

- Jeg vil simpelt hen ikke finde mig i det. Jeg kunne være mormor til ham, der kom og truede mig, og jeg har haft værtshuset her i 24 år. Så jeg var her sådan set først, selv om han sagde, at jeg lå i deres distrikt. Af natur er jeg ikke bange, men jeg kan da godt blive skudt i morgen. Jeg nægter bare at være bange, og tror på, at vi kan stå sammen mod truslerne, tilføjer Jane Pedersen.

Også andre værtshusholdere i området kunne på mødet fortælle, at de havde oplevet afpresning og brosten, der bliver kastet gennem vinduesruderne.

 For få dage siden havde politiet held til at anholde to unge på den nærliggende Cafe Heimdal. De tilbød angiveligt værtshusholderen beskyttelse, så han ikke igen skulle opleve ubehageligheder, fordi de angiveligt kendte gerningsmændene til det forudgående stenkasteri.

- Den slags er fuldstændig uacceptabelt, og vi tager afpresning af erhvervsdrivende meget alvorligt, understreger efterforskningsleder Tommy Lauersen fra politiets Station Bellahøj til bt.dk.

- Det er af største vigtighed, at man straks anmelder den slags til politiet. Problemet skal gøres synligt, så der kan sættes effektivt ind over for det - og ikke kun via politiet, men også via det kommunale system, tilføjer efterforskningslederen.

  

Er det den rigtigt måde at tackle banderne på? Deltag i debatten herunder.