Naboerne måtte løbe rundt for at finde stiger

Brandvæsenet sparede, selv om de lokale brandfolk havde advaret om besparelsens fatale konsekvenser

Landets brandstationer skal de kommende år en tur under sparekniven. Men det kan få fatale følger. BT kan i dag fortælle, hvordan en spareøvelse hos brandvæsenet måske har kostet en 65-årig bornholmer livet. Han mistede livet den 11. november i en brand, hvor de lokale brandfolk hverken havde stiger eller mulighed for at gå ind i huset for at redde manden ud. Og så måtte naboerne måtte løbe kvarteret rundt for at finde stiger.

To steder på Bornholm er de store brandbiler med stiger og slanger blevet afløst af en såkaldt HSE-bil, en lille varevogn, uden stiger og med plads til kun tre personer. Det har fået kritikken til at hagle ned over Bornholms Brandvæsen og Bornholms Kommune, for foreningen for de lokale brandfolk havde advaret om konsekvenserne af nedgraderingen. Karsten Andersen, formand i Landsklubben for Deltidsansatte Brandfolk mener, at den 65-årige mand kunne have overlevet.

- Hvis vi stadig havde haft den store brandbil, var seks mand ankommet i røgdykkerudstyr med stiger. Nu kom der kun tre mand uden udstyr og uden stiger. Med den ‘gamle’ brandbil havde de haft væsentlig bedre muligheder for at redde manden, siger han.

Var advaret

Et politisk flertal vil fra 2015 spare et tre-cifret millionbeløb på det samlede beredskab i hele landet. Nærmere bestemt skal mellem 350 og 445 mio. kr. barberes af budgettet til f.eks. brandvæsen på baggrund af en budgetanalyse, konsulentvirksomheden Deloitte lavede i 2012.

- Beløbet giver anledning til bekymring. Det lyder voldsomt, og det er det også. Jeg håber, at man skærer ned på antallet af ledere og ikke på brandmænd og stationer, siger Karsten Andersen.

Men man sparer allerede på Bornholm, selv om både kommunen og brandvæsenet var blevet orienteret om risikoen ved at erstatte den store brandbil med en lille model. I starten af oktober skrev Jørgen Kristensen, faglig sekretær i Landsklubben for Deltidsansatte Brandfolk en mail til Palle Tourell, viceberedskabschef i Bornholms Brandvæsen, hvor han advarede om erstatningens konsekvenser. Men kommunen og Bornholms brandvæsen skiftede bilerne ud alligevel.

- De kom som en tyv om natten og byttede om på bilerne. Mandskabet fik ikke engang oplæring i, hvordan de skulle betjene den nye bil. Det er uetisk, uartigt og noget svineri, siger Karsten Andersen.

'Han kunne ikke reddes'

Formand for Teknik- og Miljøudvalget på Bornholm, Steen Colberg Jensen, mener ikke, at besparelsen kan sættes i forbindelse med dødsulykken.

- Jeg anerkender under ingen omstændigheder, at besparelserne kan sættes i forbindelse med den her dødsbrand. Om det havde været en stor eller en lille brandbil, ændrer det ikke resultatet af ulykken, ifølge brandvæsenets redegørelse, siger han.

Viceberedskabschef i Bornholms Brandvæsen, Palle Tourell, er enig:

- Jeg har det ikke skidt med, at vi har fjernet autosprøjten i Aakirkeby. Det kunne ikke gøres anderledes, for mandens liv kunne ikke reddes lige meget om den store brandbil havde været der eller ej. Det er det helt rigtige, vi har gjort, siger han.

Læs mere i BT i dag