32-årig esbjergenser, der har kæmpet mod IS i Irak, får medhold ved Retten i Esbjerg og får sit pas tilbage.

Esbjerg. En 32-årig esbjergenser, der har kæmpet i Irak mod Islamisk Stat, får sit pas tilbage og kan igen rejse ud af landet.

Det har Retten i Esbjerg afgjort.

Den 32-årige Martin deltog i fire måneder i 2015 i kampen mod Islamisk Stat i den nordirakiske by Kirkuk.

Han kæmpede side om side med de kurdiske peshmergastyrker.

I august i år fik han inddraget sit pas, fordi politiet mente, at der var grund til at tro, at han ville drage afsted igen.

Men det var ikke planen at tage af sted igen, har indvendingen lydt fra den 32-åriges advokat Erbil Kaya.

Desuden var der ifølge advokaten ikke grund til at tage passet fra Martin, da den 32-årige esbjergenser har kæmpet sammen med de kurdiske peshmergastyrker, som Danmark samarbejder med i kampen mod Islamisk Stat.

- Martin har kæmpet med peshmerga-styrkerne, som er en del af koalitionen. Og nu har retten slået fast, at han havde et anerkendelsesværdigt formål med at tage afsted, siger Erbil Kaya.

Han mener, at sagen er principiel.

- Vi har haft sagen med dansk-kurdiske Joanna Palani, som fik frataget passet. Hun kæmpede på kurdernes side, men ikke sammen med koalitionen, siger Erbil Kaya.

Han henviser til, at Palani kæmpede med og for den kurdiske milits YPG, der anses for at være en søsterorganisation til PKK.

Netop PKK står på EU's og Nato's lister over terrororganisationer.

Martin derimod kæmpede udelukkende sammen med peshmerga, og det er ifølge Kaya den store forskel på de to sager.

Anklager Christel Hejmdal fra Syd- og Sønderjyllands Politi oplyser, at man er uenig i rettens afgørelse, og at man nu vil overveje, om den skal kæres til landsretten.

Politiet fik i foråret 2015 beføjelse til at tage passet fra danske statsborgere, som formodes at være på vej til at deltage i krigshandlinger i udlandet.

Det skete for at forebygge, at danske statsborgere rejser til udlandet for at deltage i kamphandlinger - med risiko for, at de vender radikaliserede hjem til Danmark og udgør en trussel mod den offentlige orden.

I september oplyste Rigspolitiet, at man siden 2015 har inddraget passet fra danske statsborgere 11 gange.

To gange har man nægtet udstedelse af pas.

/ritzau/