Lægerne på Aarhus Universitetshospital er dygtigere end lægerne på Rigshospitalet til at behandle brystkræft. Men lider du af tarmkræft, så er der alt mulig grund til at opsøge lægerne på Bispebjerg Hospital, for den behandling klarer de ofte bedre end deres kollegaer andre steder.

Det afslører en undersøgelse fra Dagens Medicin. Der er forskel på, hvor dygtige lægerne på de danske sygehuse er til forskellige specialer. Alligevel er det kun få danskere, der benytter sig af det frie sygehusvalg og går derhen, hvor de får den bedste behandling for netop deres sygdom.

Med BT PLUS får du:

- Adgang til en liste over hvilke sygehuse, der er særligt gode til hvilke specialer

- Guide til, hvordan du kan benytte dig af det frie sygehus-valg

- Artikler om Danmarks bedste læger


Man skulle tro, at behandling var behandling. Men der er stor forskel på, hvor gode de danske hospitaler er til at behandle de samme sygdomme.

Som patient er der derfor god grund til at se sig for, inden man lader sig indlægge. Vil man have størst chance for at overleve en brystkræftdiagnose, bør man tage til Aarhus, hvor lægerne har de bedste resultater.

Lider man derimod af tarmkræft bør man tage turen den modsatte vej over Storebælt, for det er lægerne på Bispebjerg Hospital, der er mestre i at behandle kræft i tyk- og endetarmen.

Med udgangspunkt i forskellige diagnoser kårer fagbladet Dagens Medicin hvert år ’Danmarks Bedste Hospital’. Der er eksperter i både Øst- og Vestdanmark, men undersøgelsen tegner et billede, der er en anelse sidetungt.

Som chefredaktør på Dagens Medicin, Kristian Lund, udtrykker det:

- Skulle jeg blive alvorligt syg, vil jeg helst blive det i Aarhus. Det afhænger selvfølgelig af, hvad jeg fejlede, men generelt får man den bedste behandling i Aarhus, siger han.

Ud af de 25 lægelige specialer, som BT har udvalgt, scorer Aarhus Universitetshospital flest point for behandlingskvalitet i hele 9 specialer.

Til sammenligning scorer Rigshospitalet kun topkarakter i fem, mens Herlev Hospital er bedst i seks kategorier.

Forklaringen er, ifølge Kristian Lund, at Aarhus Universitetshospital fra den spæde start har været et prestige projekt, som både poltikere, læger og sygeplejersker har arbejdet målrettet på at give stjernestatus.

- Skejby Sygehus (Senere sammenlagt til Aarhus Universitetshospital, red.) var fra første færd tænkt som Aarhus’ forsøg på at tage førertrøjen fra København. Hospitalet har haft politikerne bag sig hele tiden. Det har man ikke i København, hvor politikerne interesserer sig mere for støv på gangene end for, hvordan patienterne bliver behandlet, siger han.

- I Jylland går man op i produktivitet og effektivitet. Det dyrker man alt for sjældent i hovedstaden. Her fokuserer man mere på at finde fejl og lukke huller, så hospitalsdirektørerne ikke rutinemæssigt skal stå skoleret for regionspolitikerne, siger han.

Den største overraskelse finder man på det lille Sygehus Vensyssel i Frederikshavn, hvor lægerne scorer højst karakterer i ortopæd- og organkirurgi, simpelthen fordi de er uovertrufne til åreknudeoperationer.

Jes Søgaard, der er direktør for Dansk Sundhedsinstitut forstår ikke, hvorfor der er så stor forskel på den behandling, patienterne bliver tilbudt på tværs af landet.

- Jeg har været i sundhedssystemet i 32 år og jeg undrer mig stadig over, hvor forskelligt lægerne på de forskellige sygehuse angriber den samme sygdom. På nogle sygehuse er der f.eks. stor risiko, eller chance, for at blive opereret, hvis man har ondt i knæet. Mens det andre steder er kotume, at vente og se tiden an, siger han.

Han mener, at de indførte pakkeforløb, der skal sikre kræft- og hjertepatienter ensartede forløb uanset, hvor i landet de bliver indlagt, på længere sigt, vil komme også andre patientgrupper til gode.

- Men kan ikke standardisere hospitalsbehandling 100 pct, men pakkeforløbene er en måde at få en industriel tanke ind i behandlingen, så der bliver lidt mindre variation i den behandling, patienterne bliver tilbudt, siger han

SE KORTET OVER LANDETS BEDSTE LÆGER NEDENFOR (pdf)