Tusinder af kræftpatienters liv kunne have været reddet, hvis vi gjorde som naboerne i resten af Norden.Danmark er nemlig det nordiske land, der har den højeste dødelighed i 26 af 35 kræftformer. 


Køb hele artiklen og få også guiden Sådan snyder du kræften. Du kan også læse historien om Bjarne Steen Nielsen, der hostede i to år, før han gik til lægen, hvor han fik at vide, at han havde halskræft.


Tusinder af kræftpatienters liv kunne have været reddet, hvis vi gjorde som naboerne i resten af Norden.

Danmark er nemlig det nordiske land, der har den højeste dødelighed i 26 af 35 kræftformer. Alene på brystkræftområdet kunne 250 danske kvindeliv reddes hvert år, hvis vi var lige så gode til at behandle brystkræft som i Finland.

- Danske kræftpatienter bliver ofte diagnosticeret senere end patienter i andre nordiske lande. Derfor når kræften at sprede sig, og man kan ikke behandle dem i tide, siger Gerda Engholm fra Kræftens Bekæmpelse, som i går offentlig­gjorde en rapport om overlevelse efter kræft i de nordiske lande.

Rapporten er lavet i samarbejde med Sverige, Norge, Island og Finland. I to ud af tre kræftformer har danskerne den højeste dødelighed. Hos f.eks. nyrekræftpatienter er ca. hver fjerde dansker død efter fem år, hvorimod det kun gælder for hver sjette finske patient.

Penge gør en forskel

10-15 mio. kr. ville kunne gøre en væsentlig forskel i dødeligheden hos bl.a. tarmkræft­patienter, mener overlæge og professor Søren Laurberg.

- Vi skal have indført screening af tarmkræft i Danmark. I en engelsk undersøgelse har man set, at det har nedsat kræftrisikoen med over 40 pct., siger han og tilføjer:

- Der skal desuden sættes penge af til videnskab og uddannelse, så man kan få et bedre indblik i, hvordan man undgår problemer før, efter og under operationer. Og så er det vigtigt at få samlet kræftbehandlingen otte-ni steder i landet, siger han.

Ryger og drikker

- Danskerne ryger og drikker mere end befolkningen i andre nordiske lande. Det er en væsentlig årsag til mange kræftformer. Danmark kunne blive meget bedre til at skabe forhold, der gjorde det lettere for folk at holde op med at ryge og drikke samt dyrke mere motion, siger Gerda Engholm.

Dødeligheden falder

Regeringen lancerede i 2000 kræftplan I og sidenhen kræftplan II, der skulle nedsætte ventetiden og forbedre behandlingerne. I en rapport, som regeringen udarbejdede sidste år, var dødeligheden faldet seks pct. efter indgrebene, men der er langt igen.

- Dødeligheden er også faldet i de andre lande, vi sammenligner os med. Vi skal blive endnu bedre, siger Gerda Engholm.