Stine fra De unge mødre blev renset for ruskevold, men kommunen vil ikke lade hendes børn komme hjem

Den unge Holbæk-kvinde Stine Hesselholdt blev forsidestof, da politiet sigtede hende for forsøg på manddrab og sendte hende bag tremmer, fordi det mente, hun havde rusket sin kun fire måneder gamle søn Benjamin til en hjerneskade.

Men sagen smuldrede, Stine blev løsladt og sigtelsen frafaldt. Men sine to børn Benjamin, 2, og storesøsteren Isabella, 4, vil kommunen ikke lade komme hjem.

Det står klart i den tv-dokumentar Stine-sagen, som Kanal 4 bringer i næste uge. Heri fortæller den 21-årige Stine Hesselholdt selv om idyllen som familie for to år siden til i dag, hvor hun lever alene uden sine børn.

- Pga. den sag har jeg først og fremmest mistet mine børn. Benjamin ved ikke, jeg er hans mor. Han har aldrig nogensinde set mig som hans mor. Og Isabella tror heller ikke på, at jeg er hendes mor, fordi hun har fået at vide, at jeg har forladt hende og ikke kan finde ud af at passe på hende, og at jeg ikke kan finde ud af at passe på hende, siger Stine Hesselholdt.

For to år siden, 10. maj i 2010, blev hendes yngste søn Benjamin, der dengang var fire måneder, indlagt på Holbæk Sygehus, fordi han ikke trak vejret. Den livløse dreng blev undersøgt, scannet og undersøgt igen, og lægerne fandt gentagne gange blødninger i hjernen hos ham.

Det viste sig, at han havde fået en hjerneskade, som lægerne mente stammede fra ruskevold, og det udløste efterfølgende en sigtelse af den unge mor, først for manddrab, siden for særligt grov vold.

Stine blev varetægtsfængslet, og først syv måneder senere løsladt. Men til slut kom statsadvokaten frem til, at politiet ikke kunne føre bevis for, at Stine havde rusket Benjamin.

Men selvom Stine blev renset, opholder Benjamin og Isabella sig fortsat hos plejefamilier, hvor den unge mor har ret til at besøge dem hver 14. dag. I et klip i dokumentaren ser man Stine forsøge at overbevise datteren Isabella om, at hun stadig er hendes mor - ikke plejemoderen Susanne.

- Nej, Susanne er ikke din mor, skat. Hun er din plejemor. Susanne passer dig bare, siger Stine, hvortil Isabella svarer: - Jeg kunne slet ikke huske det.

Men lægernes fejlskøn og politiets langsomme efterforskning af sagen gør nu, at forholdet til børnene er ødelagt, mener Stine. Og også Stines advokat mener, at det har vært et helt usædvanlig langt forløb.

- Vi har en situation, hvor man har revet to børn fra en forælder, der aldrig tidligere har vist tegn på, at hun ikke kan håndtere det. Tværtimod. Og så ender det i en situation, hvor hun er uden skyld og alligevel vælger man at holde børnene anbragt. Det kan godt bekymre mig, siger advokat Casper Andreasen til bt.dk

Før sagen tager fart ser man blandt Stine og den daværende kæreste Benno til samtale i datteren Isabellas vuggestue, hvor forældrene får ros for, at hun trives så godt og blandt andet har et godt sprog. I dag har hun ændret sig til en mut og indesluttet pige, fortæller Stine i programmet.

Og for hver dag der går, bliver tilknytningen til børnene mindre, og grunden til at opretholde anbringelsen større, forklarer advokaten.

- Tiden er en stor faktor i det her, for jo længere tid der går, jo større bliver afstanden mellem forælder og børnene. Nu skal der så alle mulige psykologundersøgelser til for at afklare, om hun nogensinde må få dem. Men faktum er bare, at den her unge mor aldrig har gjort noget forkert, så der er slet ikke noget grundlag at opretholde anbringelsen på, mener advokaten.

Han mener derimod, at man alt for ofte - og som i Stines tilfælde - holder folk varetægtsfængslede på et alt for spinkelt grundlag.

- Jeg begriber ikke, at man finder det nødvendigt at fængsle en 21-årig, ustraffet mor så lang tid. Jeg kunne forstå det, hvis man havde mistanke om flugt eller mulighed for at påvirke efterforskningen. Der skal ikke meget til, at man varetægtsfængsler folk i dagens Danmark, og det gør tingene vanskeligere i den anden ende, siger advokat Casper Andreasen.

Et halvt år efter politisagen sluttede, mener de sociale myndigheder fortsat, at de har grund til at lade børnene være anbragt uden for hjemmet. Det siger Børn- og Unge-direktør René Junker fra Holbæk Kommune.

- Det er altid tragisk, når man skal gribe ind og fjerne børn på den måde, det er sket. Men vi baserer det på faglige vurderinger af, hvordan børnene trives, og så finder vi den løsning, der er bedst. Og det er nogle gange at anbringe børnene uden for hjemmet. Men vi laver naturligvis løbende opfølgninger, så det handler ikke om, at der er noget, der bliver trukket i langdrag. Vi vurderer altid løbende, om der er grund til at fastholde en beslutning om anbringelse, siger René Junker og understreger, at han ikke kan gå i detaljer om den konkrete sag.

Der kører p.t. en erstatningssag, hvor Stine Hesselholdt forlanger minimum 140.000 kroner i erstatning.


Stine-sagen vises tirsdag 15. maj kl. 21 på Kanal 4