____simple_html_dom__voku__html_wrapper____>____simple_html_dom__voku__html_wrapper____>Det er retfærdig harme, når DRs vejrvært Anja Fonseca bliver indigneret over prædikatet "vejrpige". Det fastslår Dansk Sprognævns seniorforsker Jørgen Schack.

- Det er næppe ment nedsættende, men det er devaluerende, når man bliver omtalt som en sød pige, som siger at det bliver regn i jylland, mens en mandlig kollega bliver omtalt som meteorolog, siger sprogforskeren til BT.

Det er ikke ordet pige i sig selv, som er nedsættende, men den kontekst ordet bliver brugt i, fastslår han.

- Slår man pige op i ordbogen, bliver det kædet sammen med ord som sød og smuk. Det er positivt ladede ord, men det er ikke en knivskarp pige eller en intelligent pige, som bliver brugt i eksemplet, uddyber Jørgen Schack. Samtidig mener han, at forskelsbehandlingen mellem de to køn er afgørende i denne sammenhæng.

- Det bliver diskriminerende, fordi man ikke tilsvarende bruger vejrgutter eller lignende om de mandlige kolleger.

Vejrværten Anja Fonseca brugte mandag aften Facebook til en gang for alle at slå fast over for omverdenen, at hun ikke vil kaldes vejrpige. Det er efter eget udsagn syv års opsparet irritation, som fik frit løb i statusopdateringen, der udlovede verbale mundlammere, til folk som trodser anvisningen i fremtiden. Anja Fonseca mener udtrykket undergraver hendes autoritet. Og Jørgen Schack er tilbøjelig til at give hende ret.

- Det bliver gjort til noget tuttenuttet, når man kalder det for en vejrpige, så jeg kan godt følge indignationen, når det nu er et fag som meteorologi vi har at gøre med, fastslår han.

Til gengæld har han ikke noget problem med at udtrykket i sportsverdenen bruges om både ridepiger og håndboldpiger.

- Der er et andet sprogligt frirum inden for sportsverdenen. Desuden er der også den afgørende forskel, at vi også omtaler mænd med en bold som fodbolddrenge, siger han.

Hvad mener du om ordet "vejr-pige"? Deltag i debatten i denne artikel eller på vores facebook-side.