Duften af kardemomme og nybagt brød breder sig traditionen tro over det meste af landet dagen før Store bededag.  Selve dagen har gennem adskillige år været en fridag - også for bagerne. Derfor måtte man 'nøjes' med daggammelt brød på selve helligdagen.

Her kan du derfor få den perfekte opskrift til at spise varme hveder. Har du lyst til at lade bagerne holde fri og selv gå i køkkenet, så deler tidligere vinder af Den Store Bagedyst, Annemette Voss, her ud af sine bagetips, så du får bløde gyldne hveder uden de store anstrengelser.


OPSKRIFT:

Annemettes varme hveder

50 g gær

2 dl lunken sødmælk

2 æg (str M/L)

500 g økologisk hvedemel

100 g blødt smør

1 tsk fint salt

2 spsk sukker

1 tsk stødt kardemomme

1 æg til at pensle med.

Smuldr gæren og rør den ud i den lunkne mælk. Pisk de to æg let sammen og rør dem i mælkeblandingen sammen med halvdelen af melet. Tilsæt det bløde smør, salt, sukker og kardemomme. Rør dejen godt sammen. Ælt resten af melet ind i dejen lidt efter lidt indtil du har en blank, fedtet og glat dej.

Kom dejen i en skål og dæk til med et fugtigt viskestykke. Lad den hæve i 30 min.

Drys bordpladen med lidt mel og vælt dejen ud på bordet. Skær dejen i 12-16 stykker (alt efter ønsket størrelse på de færdige hveder) og tril dem mellem hænderne til helt runde fine boller. Læg bollerne tæt sammen på en bradepande eller i en stor bageform og lad dem efterhæve i 30 min. under klæde. Tænd ovnen på 200 grader.

Pensl hvederne med sammenpisket æg og bag dem midt i ovnen i ca 15 min.

Herefter kan hvederne flækkes og ristes i ovnen på grill funktion eller ved meget høj temperatur ica. 5 min til de er gyldne og sprøde.