Rigmand raser over for gamle pengesedler

Den tidligere milliardær Peter Forchhammer raser i læserbrev over, at hans svenske 1000-kronesedler er blevet for gamle

Erhvervsmanden Peter Forchhammer kunne tidligere kalder sig milliardær, til finanskrisen og efterfølgende konkurs slog bunden ud af pengetanken. Nu kæmper den konkursramte rigmand for sit bo og for den mønt, han trods alt har på kistebunden. Således også den stak gamle svenske 1000-kronesedler, som ingen banker ville røre.

I det nye år får svenskerne nemlig nye pengesedler, hvor 50-kronersedler og 1.000-kronersedler skiftes ud. Det første volder ikke Peter Forchhammer problemer, men det gør det sidste.

Var god for 11 mia. kr., nu er han konkurs: Lykke er ikke at være milliardær

For nærmest ingen danske banker ville veksle de gamle, af frygt for at brænde inde med dem, selvom 'udløbsdatoen' var sat til 31. december. Derfor satte Peter Forchhammer sig ned og forfattede et læserbrev, hvor han harcelerede over, at han måtte ‘hinsidan’ og veksle sine svenske 1.000-kronersedler. Og selv da han så stod i de svenske banker, ville de ikke veksle - ‘endsige sætte dem ind på en Nordea-konto’. Fordi han er dansker.

BT - og måske også en kurator derude - var derfor interesseret i at finde ud af, hvor mange penge den konkursramte rigmand lå inde med i svensk valuta.

Aldo og hans rigmænd redder Brøndby

- Jeg ved godt, at der sikkert sidder en kurator, der nu tænker, jeg har en kuffert liggende fyldt med svenske 1000-kronesedler. Det har jeg ikke. Det drejer sig om småpenge - 8.000-10.000 kroner - som vi har haft liggende til at købe lidt svenske antikviteter, når vi sejler rundt i Sverige. Den slags skal oftest købes kontant, og ofte med afslag, hvis man kommer med pengene i hånden, forklarer Peter Forchhammer.

Erhvervsmanden, der tidligere har stiftet både virksomheder og den såkaldte ‘Milliardærklub’ i Danmark, ved godt, at den slags regnes for I-landsproblemer.

- Jeg ved godt, at det er i småtingsafdelingen, men det er menigmands problem, jeg har fat i her. Jeg synes da, at det er utroligt, at de store banker i Sverige ikke vil tage imod sedlerne. Jeg kunne ikke engang få lov til at sætte dem ind på min danske Nordea-konto, da jeg stod i Nordea i Sverige. Kunne jeg så åbne en svensk konto? Nej, det kunne jeg sørme heller ikke. Jeg mener, pengene bliver da ikke ugyldige på den måde? siger Peter Forchhammer.

Forchhammer: ’Godt at mine børn mistede formuen’

Før finanskrisen spandt han guld som multi-iværsætter, men så gik investeringsselskabet Synerco - der bl.a. stod bag Chili Group - konkurs i 2008, og året efter gjorde han selv. I dag fægter familien fortsat med kurator om villaen i Holte, hvor konen ejer den ene halvdel, og Peter Forchhammer forsøger at holde den anden halvdel på sine hænder. Det kommer der først en afklaring på i det nye år.

Imens har han så været over sundet igen, i Helsingborg, hvor han udover at bidrage til vækst i det svenske BNP, har fået købt julegaver til familien - og gudskelov er sluppet af med sine gamle svenske sedler.

- Jo, der bliver skam også jul i Holte i år. Forhåbentlig bliver det ikke den sidste i huset. Ellers må vi videre på 2. klasse. Jeg har altid sagt, at jeg ikke er for fin til at flytte på en husbåd, siger den forhenværende rigmand med et grin.

Læs også: