Den danske kunstner Remees dårlige økonomi ser nu ud til at kunne ramme kunstneren på mere end bare pengepungen.
 
Den populære sanger og tidligere X Factor-dommer står til at blive politianmeldt af Erhvervsstyrelsen på grund af de lån i virksomheden, som beløber sig til mere end tre mio. kr., som han altså har trukket ud af sin forretning i strid med selskabsloven. Retspraksis er bødestraf på fem pct. af lånets størrelse. Således risikerer han en bøde på knap 160.000 danske kr.

- Der er nok ingen tvivl om, at han står til en bødestraf, siger Paul Krüger Andersen, professor i selskabsret ved Aarhus Universitet.

LÆS OGSÅ: Remee chokregnskab: Pengene er væk

- Dommeren vil lægge vægt på, om firmaet er bundsolidt eller om det er i problemer. Jo dårligere selskabet står økonomisk, des mere sandsynligt er det, at lånoptageren får en bødestraf, da han udsætter selskabet for fare, hvis han ikke kan betale tilbage, siger han.

BT skrev tirsdag om Mikkel Sigvardt, som Remee egentlig hedder, netop offentliggjorte regnskab for hele 2011. Her står det klart, at virksomhedens egenkapital er negativ.

Derudover erklærer den ansvarshavende revisor, at firmaets fortsatte drift er usikker. Blandt andet fordi at virksomheden ulovligt har udlånt mere end tre mio. kr. til Remee. Otte måneder senere, så har han ikke formået at indfri lånene ved hjælp af et realkreditinstitut, selvom han dog, ifølge regnskabet, ligger i forhandlinger med et realkreditinstitut.

Erhvervsstyrelsen ønsker ikke at udtale sig om den konkrete sag, men bekræfter at ulovlige aktionærlån meget vel kan ende i en politisag.

- Hvis vi bliver opmærksomme på  et ulovligt aktionærlån, så vil vi kræve lånet tilbagebetalt med en relativ høj rente, forklarer Lars Bunch, kontorchef i Erhvervsstyrelsen og fortsætter:

- Erhvervsstyrelsen anmelder efter omstændighederne også aktionærlån til politiet. Det afhænger af beløbets størrelse og forskellige andre omstændigheder. Blandt andet om der er tale om gentagne forseelser, siger han.

Remee har netop gentagne gange overtrådt selskabsloven i forbindelse med ulovligt optagede aktionærlån. I de sidste fem årsregnskaber er der anmærkninger for ulovligt optagede lån. I 2008 blev lånene indfriet,  men samme år blev nye ulovlige lån altså etableret. Dermed er Remee efter alt at dømme særligt i farezonen for at blive genstand for en politisag.

Erhvervsstyrelsen har haft øget fokus på problemet med ulovlige aktionærlån, siden styrelsen opdagede, at problemet var relativt omfattende for et par år siden.

LÆS OGSÅ: Så stor er Remees nedtur

Ulovlige anpartshaverlån og aktionærlån prioriteres højt af myndighederne, da det giver ejeren mulighed for at låne penge hos sig selv, hvis banken for eksempel har sagt nej. Dermed risikerer virksomheden og dermed dets kreditorer tab.

Remee har ikke ønsket at kommentere forholdene overfor BT.