Journalist Simon Riedel stiller hver uge kendte danskere spørgsmål, der går helt tæt på og får dem til at overveje sig selv og deres liv. Vi kalder det 'ERKENDELSE - helt ind til tanker og følelser'.

I denne uge har Simon Riedel talt med Rasmus Nordqvist fra Alternativet om fennikel, tiggere, at blive døbt som 38-årig og meget, meget mere ...

Jeg accepterer simpelthen ikke ... uretfærdighed. Det er noget, der kan gøre mig rigtigt gal. Når vi ikke behandler andre ordentligt, og når vi generaliserer om nogle mennesker på en uretfærdig måde. Jeg synes f.eks. debatten, der kører for tiden om romaer, er helt uacceptabel. Prøv lige at tænke på, hvordan vi snakker om en etnisk gruppe. Vi snakker om et problem, som alle kan se, nemlig at der kommer folk herop, der tigger og bor som hjemløse. Men at lave den generalisering og sige, det er romaer, er jo helt forkert. Man kan ikke tale sådan om folk med en bestemt etnisk baggrund. Det er en så uretfærdig behandling af mennesker, at jeg bliver harm. I Alternativet mener vi, at vi skal løse problemet ved at skrue op for de ting, der virker. Nemlig at hjælpe dem med at tage hjem igen. Og vi mener, vi skal sikre, de ikke bor på gaden, når de er her. Sørge for, at de ikke skal besørge offentligt ved, at de offentlige toiletter er åbne, så folk kan komme på dem. Der er jo ikke nogen, der synes, det er sjovt at besørge offentligt, hvor andre kan se det. Og vi skal se på hele betleriloven – vi får ikke noget ud af at skærpe straffen for tiggeri, selvom et flertal lige har gennemført to ugers fængsel for det. Vi mener, man skal afkriminalisere det, og så tage fat på det på europæisk plan. Vi går ikke ind for strengere straffe og at smide folk i fængsel. Folk der ikke har nogen penge, tror jeg ikke bekymrer sig om at skulle i fængsel en uge eller to.

Når jeg selv ser en tigger ... kan jeg godt finde på at give at penge, andre gange ikke. Jeg synes ikke, jeg har en moralsk pligt til at give penge til tiggere. Det skal selvfølgelig være forbudt at forstyrre offentlig ro og orden, men vi kan ikke straffe os ud af fattigdom.

Jeg bad til Gud, da ... jeg blev døbt som 38-årig. Jeg er ikke blevet døbt, og valgte ikke at blive konfirmeret, dengang det var relevant, for jeg var jo ligesom ikke velkommen i folkekirken som bøsse. Det var først, da man ændrede lovgivningen, så jeg kunne være en integreret del af det, at jeg havde lyst til det, og det var, da jeg blev gift med min mand. Jeg er ikke ateist, heller ikke religiøs. Jeg tror, men det er helt og holdent privat, og ikke noget jeg ser som en politisk agenda.

Jeg er god til at ... kommunikere, nok derfor jeg befinder mig godt med det arbejde, jeg har som politiker. Jeg er i øvrigt også god i et køkken – til at lave risotto.

Jeg er til gengæld elendig til ... at luge i haven. Forleden dag kom jeg til at fjerne alt det, jeg havde plantet. Jeg er også et meget utålmodigt menneske, og derfor står jeg helst ikke i kø og elsker at købe ind på nettet i stedet. Eller også går jeg ned i små forretninger, hvor man kan komme til kassen med det samme. Utålmodighed kan også være en udfordring i forhold til demokratiet – det kan gå meget langsomt.

Jeg var hunderæd, da ... jeg var oppe i rutsjebanen Dæmonen i Tivoli. Jeg troede, jeg skulle dø, og derfor skal jeg aldrig op i den igen. Jeg er faktisk også lidt bange, når jeg er passager i en bil – af samme grund har jeg ikke kørekort, jeg bryder mig ikke om det. Jeg elsker toge, som jeg næsten altid bruger i stedet – ikke fordi, jeg ikke stoler på den, der kører bilen, det er alle de andre bilister, der kan være problemet. Heldigvis har jeg aldrig været i biluheld, og når jeg cykler, er jeg en af dem, der synes, man skal overholde reglerne og holde for rødt.

Da jeg var barn, var min største dumhed ... at jeg nogen gange ikke var stædig nok. Nogen gange var jeg optaget af at gøre folk tilfredse. Men også at jeg ikke var mere stædig over for mig selv. Det er godt, hvis man holder fast og bliver god til noget – det giver også mere selvtillid.

Det gik pludselig op for mig, at jeg var dobbeltmoralsk ... når jeg taler om ressourcer og forbrug, for jeg har den svaghed, at jeg køber alt for mange sko. Jeg vil ikke ud med, hvor mange par sko, jeg har, men jeg har sko stående mange steder derhjemme.

Jeg var nødt til at opføre mig barsk ... når jeg sidder med ministrene i Europaudvalget, for at trænge igennem. Når vi snakker om den grønne dagsorden, altså klimaet, i forhold til cirkulær økonomi, og hvor meget vi skal genanvende i Danmark, kan det være svært at trænge igennem. Og ministrene sidder bare og venter på at få et ’go’ til det oplæg, de har lavet. Der er jeg nødt til at være lidt hård i retorikken – ligesom i debatten om flygtninge. Jeg mener, vi skal løse denne udfordring i en fælles europæisk aftale.

Jeg var ludfattig dengang ... jeg var selvstændig tøjdesigner og -producent. Da levede jeg på en sten, men til gengæld havde jeg familie og gode venner, der kunne give mig et måltid mad. I fire år var jeg selvstændig med min egen kollektion og tøjmærke under navnet ’Rasmus’. Men ellers synes jeg, jeg er meget priviligeret – og jeg vil i øvrigt gerne arbejde for at skabe nogle gode betingelser for selvstændige iværksættere, så de kan komme i gang.

Jeg har et personligt ansvar ... hvad angår ressourceforbrug i mine indkøb. Men i forbindelse med mit arbejde er der en del rejseaktivitet, og der flyver jeg jo ofte – det kan jeg ikke gøre så meget ved, men Alternativet har lige etableret en klimafond, hvor vi vil kompensere for det forbrug.

Jeg begik mit livs brøler ... dengang, jeg var selvstændig. Der var nogle chancer, jeg missede for at få mere gang i butikken. Jeg var ikke god nok til at gribe chancen og række ud efter de mennesker, jeg mødte på min vej. Men til gengæld kan man sige, at så ville jeg ikke være der, hvor jeg er i dag.

Ligesom man i Frankrig har Macron ... tror jeg mange mennesker i Danmark og Europa efterspørger forandring, så vi efterlader planeten i en god stand.I Alternativet går vi ind for at skabe et mere sammenhængende samfund, hvor vi ikke bare stresser rundt. Vi skal arbejde mindre, give hinanden bedre plads, og ikke blot løbe rundt i ’hamsterhjulet’. Vi skal tænke bæredygtighed ind i forhold til mennesker og ikke udnytte hinanden. Folk savner tid til deres familier, tid, hvor de kan være med i lokalarbejde også i forhold til at skabe stærke lokale forandringer.

Det er upassende når ... sjovt udtryk. når vi ikke giver plads til hinanden, når vi snakker grimt om hinanden. Det handler for mig om den grundlæggende empati, når vi sætter os selv først. Når vi bliver for egocentriske. Vi skal være der for hinanden og give hinanden plads. Passe på hinanden. Det hjælper sjældent noget, at tale grimt til og om andre mennesker, uanset, om de har opført sig dårligt. Jeg tror ikke på, der er nogle mennesker, der er født onde. Når vi taler grimt til hinanden, skaber det misforhold, som ikke får folk til at opføre sig bedre.

Det værste måltid mad, jeg har spist ... jeg har engang fået noget med fennikel. Det kan jeg simpelthen ikke lide. Og det er en grøntsag, mange propper i salater. Der må jeg stå af.

Hvis jeg var Danmarks hersker, ville jeg straks indføre... en lov for udfasning af fossile brændsler, så vi ikke brænder en masse af, der ødelægger vores klima og planet. Sidste år foreslog jeg, at vi skulle lave planlagt udfasning af biler på fossilt brændstof. Det ville jeg gøre indenfor en ti-årig periode, så vi gjorde elbilerne billigere, så folk har råd til dem og stopper for salget af nye biler på fossilt brændstof. Der er alternativer til benzindrevne biler, men ikke til fly – men jeg var da helt høj sidste år, da det lykkedes at flyve hele jorden rundt i et fly drevet af solceller.

Foto: Steen Brogaard/ft.dk
Foto: Steen Brogaard/ft.dk
Vis mere