Rasmus Kofoed er verdens bedste konkurrencekok gennem tiden. Måske bliver hans super strømlinede restaurant Geranium også den første i Skandinavien med tre Michelin-stjerner.

Som det er tilfældet for de fleste store gastronomer, strækker Rasmus Kofoeds første smagsindtryk sig langt tilbage i tiden: Mesterkokken husker i dag tydeligt, hvordan de to halvt indiske piger Sori og Jonkil dengang i 2. klasse på Steiner-skolen smagte anderledes krydret end de andre piger – af nelliker, kardemomme og ingefær.

Det er ikke så lidt af en rejse, Kofoed har taget: Fra hippieopvæksten i Vordingborg med ’landets fattigste mor’, som ikke desto mindre var en glimrende vegetarkok og tidligt introducerede Rasmus til grød lavet på det gode biodynamiske korn fra Aurion. Og så til hans nuværende position som chefkok og medindehaver af den strømlinede Geranium, som hører til i restauranternes verdenselite (pt. nr. 42 på worlds50bestrestaurants.com).

Meget skarp anretning

Det siges om Kofoed, at hans foretrukne køkkenredskab er linealen, anretningerne står næppe mere skarpt noget sted på kloden end på Geranium. Kofoeds massive baggrund som konkurrencekok lader sig ikke skjule. Hvor kokke meget sjældent stiller op til det uofficielle kokke- VM – Bocuse d’Or – mere end én gang, fordi det kræver så intense forberedelser, at man dårligt kan foretage sig andet året inden, har Kofoed deltaget hele tre gange: i 2005 blev det til bronze, i 2007 sølv og i 2011 guld. Det er der ingen anden kok, som er bare i nærheden at have gjort efter.

Overlegne tekniske evner

Udover at Kofoed indlysende nok er udstyret med overlegne tekniske evner i et køkken, så skyldes hans succes som konkurrencekok et ekstraordinært roligt gemyt og en sjælden evne til at bevare overblikket, når det hele brænder allermest på. Selv når VM-konkurrencesalen i Lyon er ved at koge over i støj og stress, registrerer man knap en let blussen i Kofoeds kinder.

I dag er kokkekonkurrencerne lagt på hylden, men man fornemmer, at Kofoed får afløb for sin konkurrencetrang på Geranium, hvor der jagtes stjerner og ranglisteplaceringer. Da restauranten i 2009/2010 flyttede fra Kongens Have til 8. sal i Tårn H i Parken, blev kompagnon og restaurantchef Søren Ledets sømandstatoveringer gemt væk bag jakkesæt og velstrøgne skjorter og interiør, og stemningen forvandledes fra kolonihavehus til international excutive lounge. Nej, det vil næppe undre nogen, hvis Geranium bliver den første restaurant i Skandinavien med tre stjerner i den franske Michelin guide.