Grandprix-sangeren, tv-værten og opfinderen Anders Frandsen er død, 51 år gammel.

Hvem var i al verden var han, ham den lille fyr med de mørke krøller og den medfødte charme? Han som nu sang sig lige ind i danskernes hjerter ved det danske melodigrandprix?

Det var i 1991, Anders Frandsen tonede frem på skærmen og bag sit store flygel foredrog Michael Elos »Lige der hvor hjertet slår« til en sikker førsteplads - sangen slog kultklassikeren »Med eksprestog til Kina« på målstregen.

Dengang var det stadig muligt at blive stjerne på en aften, og dagen efter vidste alle, hvem Anders Frandsen var.

Nu er han død, kun 51 år gammel.

TIL NPF, STAMHERREN PÅ AMAGERSCENEN

Øvet sig inden den pludselige berømmelse havde han nu: Inden det pludselige gennembrud havde Anders Frandsen nemlig bevæget sig i teater - og revykredse, hvor hans sikre stemme og hjerteknuser-looks - smilehullerne! - samt et ukueligt, frisk humør sikrede ham en række opgaver, blandt andet som en kåd Nikolaj i 'Nødebo Præstegård' og Freddy i 'My Fair Lady'.

Hvis man var københavner og havde fjernsyn, havde man også kunnet se ham være med til at forsøge at bryde DRs monopol som morgenvært på Kanal2 sammen med Camilla Miehe-Renard.

Ved den internationale finale var de europæiske jurymedlemmer knap så entusiastiske. Den danske sanghelt havnede på en skuffende 21. Plads i Rom. Men hjemme var navnet slået fast, og Frandsen med den afslappede attitude og det parate smil fortsatte med at følge sin lyst og de muligheder, som en broget underholdningbranche gav ham.

Han gjorde for eksempel en god figur på tv-skærmen, hvor TV3 gjorde ham til vært for populære programmer som »Stjerneskud« og »Knald eller fald«.

Også billedbladenes kameraer fangede ham ofte, for han stillede villigt op som golfspillende ungkarl med fest i blodet og godt med fart over feltet. Efterhånden blev der dog mere stille om Anders Frandsen, der viste sig at have helt andre talenter.

Han kunne nemlig finde på at designe og havde held med det i sit firma, Corpus Copenhagen. Ikke mindst hans storsælgende smørskål til Kærgården blev et sikkert hit på morgenbordene i de danske hjem, hvor man gik og manglede lige præcis en sådan en i midten af 90erne.

Så populær var den, at en stor supermarkedskæde kopierede den og sendte den på markedet til spotpris, hvilket førte til en retssag, men et forlig blev indgået.

Siden var Anders Frandsens produkter, typisk gaveartikler, at finde i stormagasiner og hos velassorterede isenkræmmere.

Firmaet afhændede han for knap fem år siden. I stedet forlagde han residensen til ferieparadiset Phuket i Thailand, men da han døde, var han vendt hjem til Hellerup.