»Man tager sit privatliv som gidsel, når man laver stand-up,« siger Mick Øgendahl, der er aktuel med Fest. Et show om komikerens ægteskab, hans familie og hans ophold på psykiatrisk afdeling.

Det gik egentlig så godt.

Mick Øgendahl var i gang med spillefilmen »Alle for to«. Samtidig arbejdede han på TV-serien Tomgang, hvor han både var instruktør, manuskriptforfatter og skuespiller. Og så var der lige familien og forberedelser til et nyt show, der skulle passes. Pludselig var det bare for meget. Hans hjerne stod af.

»Jeg gik fra den ene virkelighed til den anden. Det kørte bare rundt inde i hovedet på mig,« husker Mick Øgendahl.

Han opdagede det først under et møde med sin produktionsleder.

»Vi skulle tale nogle optagelser igennem, men jeg var slet ikke mig selv. Han stillede spørgsmål i øst, og jeg svarede i vest. En del af mig troede, at jeg var en person i TV-serien,« fortæller Mick Øgendahl, der derefter skulle sælge sin gamle bil til sin far. Her kom stress-signal nummer to.

»Jeg kunne simpelthen ikke forklare ham, hvordan navigationssystemet fungerede. Selvom jeg havde kørt i den bil i årevis, var det, som om jeg aldrig havde siddet i den før. Så bad jeg ham om at køre mig op på psykiatrisk afdeling.«

Mick Øgendahl blev indlagt på Hillerød Sygehus med diagnosen stress.

Oplevelsen er med i hans nye show Fest, der både fortæller om sammenbruddet, opholdet og om oplevelsen med den gamle bil. Alt er gengivet, som det var i virkeligheden. Eneste ændring handler om bilen. I forestillingen er det nemlig gearkassen, Mick Øgendahl ikke kan finde ud af. “Et navigationssystem er simpelthen for kedeligt at tale om i et standup-show,” som Øgendahl siger.

Mick Øgendahl har været professionel komiker i mere end 20 år. Han er kendt for sin lollandske accent, sit vilde kropssprog og for at bygge sine jokes omkring hverdagsoplevelser.

Turen på psykiatrisk afdeling er langtfra det eneste personlige, han har brugt på scenen. Som standupper har man næsten en forpligtigelse til at tage fat i sig selv, mener han.

»Selvfølgelig tænkte jeg meget over, hvorvidt jeg kunne bruge tiden på psykiatrisk i mit show. Men standup er meget personbåret, og jeg havde allerede fortalt om det i et interview. Min holdning er, at standup er en ærlig kunstform. Hvis ikke man er ærlig, kan man lige så godt lade være.«

Mick Øgendahl kan ikke lige komme i tanke om en episode, hvor han er gået for langt. Eller rettere...

»I et tidligere show har jeg talt om en abort, som min eks-kæreste og jeg var igennem. Hun var virkelig ikke meget for, at jeg brugte det, men jeg valgte at gøre det uden hendes accept. Hun så det så under en prøve. Og heldigvis blåstemplede hun det.«

I dag er Øgendahl gift med Marlene, der også har lagt krop til en del jokes. I Fest gøres der blandt andet grin af parrets stort opsatte film-aftener, der næsten altid har samme udfald. På skærmen er en film, HUN har valgt. I sofaen sidder så Mick Øgendahl og skålen med popcorn. I den anden ende ligger den snorkende kone. Det er næsten tarveligt at sætte op på en scene.

»Jamen, det er sådan, det er,« forsvarer Mick Øgendahl sig.

»Du kan være sikker på, at hun falder i søvn, når man sætter en film i gang, og hun har altså den her vildt irriterende klik-lyd, som hun laver med tungen.«

Konen accepterer, at historien bliver til standup. Sådan må det være. Ifølge Mick Øgendahl er der heller ikke rigtigt noget alternativ.

»Man tager jo sit privatliv som gidsel som komiker. Jeg havde engang en kollega, og jeg siger ikke hans navn, hans kone skulle læse alt materiale igennem, inden han tog på tour. Han har aldrig været bedre, end siden han blev skilt.«

Det er ingen fest at være indlagt på psykiatrisk afdeling med en stress-diagnose og en række mennesker, der alle sammen er stødt på grund i deres liv. Men Mick Øgendahl siger, at han har bearbejdet det. Blandt andet ved at gøre det til komik.

Samtidig har oplevelsen lært ham at sige nej.

»Det kræver nogle gange, at man tør fremstå arrogant. At man ikke lige besvarer en mail med det samme eller ikke påtager sig alle mulige opgaver.«

For at nå dertil er Mick Øgendahls kone blevet hans manager. Det er hende, der ordner de henvendelser, der kommer. Og hvis der er for mange, er det også hende, der siger nej.

»Jeg har siddet så mange aftener og forsøgt at komme i bund med mailbakken for at være et ordentligt menneske. Men jeg havde en fantastisk psykolog, der rådede mig til at droppe flinkeskolen. Vi er alle opdraget til at gøre vores bedste, men du betaler altså med dig selv. Og man bliver nødt til at sige fra en gang imellem.«

Det gælder også, når andre forventer, at man bare er superskæg. Hele tiden.

»Privat er jeg ikke bange for at skuffe folk og være røvkedelig. DR K havde en programrække om de store danske komikere. Og Dirch Passers store problem var jo, at han aldrig slappede helt af. Han fik et meltdown, hvor han smed en kage i hovedet på Mugge fra Se&Hør, og bagefter gav han et interview, hvor det var helt tydeligt, at han ikke var sig selv.«

De tider er forbi, hvor de store komikere brændte sig selv op. Ifølge Mick Øgendahl har hans nye show tilmed fungeret som en slags terapi, fordi han har lært at stå ved sine oplevelser på Hillerød Sygehus. Han har smidt berøringsangsten omkring at tale om det, der ikke fungerede.

Og selv komikere skal være ærlige over for sig selv.

»Da jeg var yngre, spillede jeg spillet og prøvede at være sjov konstant, men det ender jo med at blive helt manisk. Og det er jo ikke sjovt at sidde over for et menneske, der ikke er ærlig. Jeg er jo også bare en far, der råber ad mine børn, når de sætter fødderne op på bilsæderne med snavs på.«

Så ved man måske allerede lidt om, hvad det kommer til at handle om i næste show.

Mick Øgendahl er aktuel med »Fest - et standup show«.