Mads Steffensen slipper nu for DR's loft over biindtægter - selv om han stadig laver samme programmer

Den populære og prisvindende DR-vært Mads Steffensen er en eftertragtet profil, der som ordstyrer kan kaste stjernestøv over ethvert arrangement. Og med honorarer på 20.000 kroner for en times arbejde, kan han hurtigt sikre sig en velpolstret pension.

Hidtil har DR’s regler dog lagt et loft over Mads Steffensen mulighed for at skovle penge ind på sidegeschäften. Men nu har han skiftet fastansættelsen ud med en freelancekontrakt.

Derved slipper Steffensen for at være underlagt DR's regel om, at medarbejdere ikke må bijobbe for mere end 300.000 kroner om året, siger Inger Bach, etisk chef i DR. Det sker på trods af, at Mads Steffensen fortsat skal lave programmerne 'Mads og monopolet' og 'Kender du typen' som hidtil.

Men DR's regler er der for en årsag, nemlig at sikre medarbejdernes upartiskhed og uafhængighed over for dem, der hyrer dem, påpeger medieforsker ved Roskilde universitet, Michael Bruun Andersen.

»Problemet i den her konstruktion er, at DR - i modsætning til dem, de selv har i stald - ikke kan kontrollere, hvilke modsætninger der kunne være på spil,« siger Michael Bruun Andersen.

Udover at Mads Steffensen fortsætter som vært på de samme programmer, bliver han også stadig aflønnet i et lønmodtagerforhold af DR, siger Jakob Wickmann Elkjær, kommunikationschef hos DR.

Mads Steffensen behøver blot skimte til sin DR-kollega Clement Kjersgaard for at se, hvilke muligheder fremtiden kan byde på. Kjersgaard, der i årevis har været freelancer, var sidste år ordstyrer ved hele 18 arrangementer og holdt fem foredrag.

Mads Steffensen, det har du også mulighed for nu - hvis du vil?

»Måske. Det har jeg ikke nogen kommentarer til,« siger Mads Steffensen. »Jeg har gjort det for at få mere råderet over min egen tid. Med hensyn til mulighederne, så må tiden vise det. Jeg kan være mere sammen med familien og måske skrive en bog, som jeg gjorde for ti år siden,« siger Mads Steffensen.

Sidste år var Mads Steffensen ordstyrer ved 10 arrangementer. BT har tidligere fået aktindsigt i DR-værters honorarer som ordstyrere på Folkemødet 2016. Her toppede Mads Steffensen sammen med Clement Kjersgaard  som de højest lønnede DR-værter med den klækkelige sum af 20.000 kroner for at styre et par timers debat.

BT kan dog kun få aktindsigt i aftaler, hvor regningen bliver sendt til organisationer og lignende, der er finansieret af skattekroner. Hos private virksomheder er honoraret sandsynligvis højere.

Michael Bruun Andersen mener, at markedskræfterne på mediemarkedet gør, at DR må se sig nødsaget til at gå med på værternes betingelser.

»Det der ligger bagved er, at DR opfatter værterne som så stærke brands, at DR er villige til at lave de her kontrakter med dem, hvor de i realiteten kommer uden om den biindkomst-ordning, som man har i DR,« siger Michael Bruun Andersen.

Anne-Marie Dohm, der er direktør i DR Danmark, bekræfter, at DR ikke blander sig i freelanceres indtægtsforhold.

Hvorfor har I regler for at undgå interessekonflikter, hvis man kan undgå dem ved at blive freelancer?

»Når man arbejder for DR, uanset om man er freelancer eller fastansat, så må man ikke have beskæftigelse ved siden af, der gør, at man er partisk eller utroværdig,« siger Anne Marie Dohm. Derfor skal freelanceværter stadig have godkendt et bijob, hvis det kan kollidere med kravet om upartiskhed, tilføjer hun.