Arveligt forhøjet kolesterol sandsynligvis årsag til, at Sophie Søllings kun 36- årige mand døde så pludseligt.

Alt for meget kolesterol i blodet - af medfødte årsager - er den mest sandsynlige årsag til, at den kendte Vild med dans-deltager Sophie Fjellvang-Sølvangs mand, Nikolaj, er død kun 36 år gammel.

Det vurderer to af landets førende hjertelæger.





Nikolaj Fjellvang fik for blot fire uger siden konstateret en forsnævring i hjertekranspulsåren og blev omgående sat i behandling.

- Han har været medicineret, og vi troede alle, at det var under kontrol, siger en nær ven af familien, Danny Fogel.

Men den kolesterolsænkende medicin, f.eks. Simvastatin, har ifølge eksperterne først fuld effekt efter en periode og skal ofte kombineres med et blodtyndende middel (hjertemagnyl). Så medicinen har sandsynligvis ikke kunnet nå at forebygge dødsfaldet, vurderer lægerne.





Måske burde han supplerende have haft en såkaldt ballonudvidelse, der redder rigtig mange i den situation.

- Hvis vi går ud fra, at den 36-årige mand var ikke-ryger og rimeligt fysisk aktiv, må hovedårsagen til dødsfaldet højst sandsynligt have været det arveligt forhøjede kolesterol. Det indebærer en forfedtning i kranspulsårerne i en meget ung alder og dermed stærkt forøget risiko for en pludselig og dødelig blodprop, siger den kendte hjertelæge Peter Clemmensen, Rigshospitalets hjertecenter, der er tidligere mangeårig formand for Hjerteforeningen.

- Vores beregninger viser, at der går 25.000 rundt med dette arveligt forhøjede kolesterol og med en indbygget risiko for at dø i en tidlig alder. Det ville være skønt, hvi vi kunne fange flere af dem og få dem i nødvendig behandling.
Peter Schnohr, speciallæge i hjerte-karsygdomme, er enig i, at arveligt forhøjet kolesterol er en sandsynlig dødsårsag, men andre faktorer kan også have spillet ind:
- Også forhøjet blodtryk, overvægt og for lidt motion, dvs mindre end to timers bevægelse om ugen, kan være medvirkende årsager til det det meget tidlige dødsfald. Og så er der en anden væsenttlig faktor, vi bør have stigende fokus på: Stress. Mange i den alder arbejder 60-80 timer om ugen.Tjekker mails, sender sms-er døgnet rundt. Daglig stress udgør i forbindelse med hjerte-karsygdom præcis samme risiko som 20 cigaretter daglig. Især mange i  30erne pesser sig meget hårdt arbejdsmæssigt - og løber dermed en større blodproprisiko. Det er dokumenteret i vores Østerbro-undersøgelse, og det er et område, som vi bør forske endnu mere i.

Ifølge hjertelæge Peter Clemmensen dør nogle unge også på grund af en medfødt bygningsfejl i hjertets kranspulsåre.

- Denne bygningsfejl kan komme til at udgøre en stigende risiko, efterhånden som hjertet vokser. En afklemning af åren kan også ske i forbindelse med fysiske anstrengelser, siger hjertelægen.

- Pludseligt hjertestop kán endelig skyldes en medfødt arvelig sygdom i selve hjertemusklen, så den bliver fortykket, eller den elektriske aktivitet forstyrres.
Opdages problemerne i tide, har man rigtig gode medicinske muligheder og kan redde mange med ballonudvidelser og i svære tilfælde med by-pass-operation.