Snart begynder Tour de France, og hver dag vil Dennis Ritter dukke op i danskernes stuer som kommentator på TV2. Men den 38-årige journalist har aldrig været åben om sit privatliv. Tour de France-kommentatoren er nemlig homoseksuel, og det er noget, han aldrig har skiltet med.

Du er homoseksuel, bor med en mand, men arbejder i sportens macho-verden. Hvordan harmonerer det?

- Jeg kan ikke se, der er nogen disharmoni over det overhovedet. Jeg synes, det er en fordom, at hvis man er homo, så er man feminin eller tiltrukket af feminine ting. Det kan jeg slet ikke spejle mig i, for sådan er jeg slet ikke. Vi lever i et frigjort samfund, hvor vi heldigvis kan være åbne om vores seksualitet. Men jeg tror, der er mange, der har en holdning til, at hvis man er homoseksuel, er man kun til dans og pailletter. Det er slet ikke mig. Jeg kan forstå spørgsmålet, men for mig hænger det ikke sammen.

Så du ser dig selv i virkeligheden som en heteroseksuel i væremåde?

- Ja, absolut. Jeg kan f.eks. ikke udstå Melodi Grand Prix, det siger mig ikke en skid.

Kan du forstå, det er interessant?

- Ja, det kan jeg godt. Dengang Se og Hør var ved at afsløre min seksualitet i den brede offentlighed, var jeg hunderæd. Hvad sker der nu? Hvordan reagerer folk nu, når jeg f.eks. står på Brøndby Stadion og rapporterer; får jeg så tilråb fra en masse stive mennesker, hvilket jeg bestemt ikke havde lyst til. Derfor ringede jeg til Jesper Steinmetz, som jeg vidste, selv havde prøvet det. Han grinede ad mig og sagde, at det var da en god historie med mig som homo, der arbejder i en machoverden.

Men pressen, og der mener jeg også mig selv, er med til at forstærke billedet af, at homoer er specielle typer. Prøv at se hver gang, en bøsse fremhæves i medierne; så er det altid sådan nogle overkørte typer som Jim Lyngvild eller måske ham Gustav fra tv-programmet ’For lækker til love’, og det giver befolkningen ude i provinsen et billede af, at sådan er bøsser. Men det er jo helt forkert. Det kan godt irritere mig.

Det kan du jo være med til at ændre på. Hvorfor står du så ikke mere frem med, at du er homoseksuel?

- Det er jo der, at jeg godt ved, at jeg er splittet. På den ene side vil jeg egentlig gerne, men omvendt ønsker jeg ikke at delagtiggøre offentligheden i mit røvkedelige, småborgerlige liv. Det, ved jeg, er mærkeligt, men det gider jeg ikke.

Hvorfor ikke?

- Grundlæggende synes jeg ikke, det rager andre. Jeg synes helt ærligt ikke, det kommer andre ved, og mit liv er altså helt normalt.

I sportens verden er det meget få, der står frem og erkender, at de er homoseksuelle. Cykelverdenen er meget rå og maskulin. Hvordan har personer i det miljø reageret på, at du er til mænd?

- Jeg har aldrig nogensinde hørt noget til det. En del af rytterne ved det godt, og jeg snakker da med flere af rytterne om mit privatliv i ny og næ. Men det er ikke anderledes, end hvis min kæreste i stedet for at hedde Morten, hed Bente, Hanne eller Louise.

Du arbejder tæt sammen med Jørgen Leth, der er meget glad for damer. Hvordan har han reageret på, du er til mænd?

- Det har vi aldrig rigtig talt om. Fra første færd, vi mødte hinanden, var det meget naturligt, at min kæreste hedder Morten, og Jørgen havde på det tidspunkt en anden kæreste. Sådan var det bare. Det er Jørgen utrolig åben over for.

Tror du, det er fordi, at Jørgen Leth selv er meget frisindet, når det kommer til sex og samliv?

- Ja, det spiller da en stor rolle. Han er utrolig åben over for den slags. Man kan også sige lidt sjovt, at Jørgen ikke har noget at lade andre høre i forhold til seksualitet.

Apropos Jørgen Leth, så er han jo elsket af mange danskere for sin fantastiske måde at fortælle historier på. Hvordan er han at arbejde med så intensivt, som I gør under Tour de France?

- Han er en fantastisk mand, som jeg har den største faglige respekt for. Men han er også en mand, der fylder meget. På mange måder er han en mand, der skal pakkes ind i vat og bomuld. Jeg tager nogle helt andre hensyn til ham, end jeg gør til Rolf Sørensen.

Hvordan gør du det?

- Rolf behøver jeg ikke arrangere og aftale alt med inden en etape. Der er Rolf mere selvkørende. Jørgen er så passioneret og kunstnerisk, at det må ikke bare være nogenlunde. Det skal være perfekt. Derfor skal vi aftale alt, hvad der skal siges o.s.v., og det betyder, at jeg skal arbejde anderledes med Jørgen end med Rolf.

Du har tidligere nævnt, at jobbet som Tour de France-kommentator er dit drømmejob. Hvor ser du dig selv om tyve år?

- Jeg håber og tror, at jeg stadig kommenterer Tour de France. Men jeg kunne godt tænke mig at stifte bekendtskab med andre grene af journalistikken end sport. Der er mange muligheder i TV2, hvor det kunne være TV2 News, temaprogrammer eller noget helt tredje. Men jeg vil ikke give afkald på Tour de France, og jeg tror heller ikke, at TV2 vil tvinge mig væk fra Touren. Jørgen Leth, Rolf Sørensen og jeg har fået opbygget så stærkt et brand, at det tror jeg ikke, de vil smide væk.