cccccccccccccccc

Ganske som musikere og forfattere bruger den smukke, smilende og charmerende Ester Rose konsekvent kunsten til at udtrykke sig selv - sin indre proces, spændende fra blomstrende livsglæde, skønhed og sensualitet, til indre dæmoner og det at trodse omverdens pres og mistillid.

Forskellen er bare, at hun bruger sin krop, frem for guitar, pc eller film.

»Mange, der har problemer med nøgenhed, er ikke selv komfortable med deres egen krop. F.eks. fik jeg idéen til en serie i et brusebad, som udtryk for at føle mig nøgen indvendigt. Det ville jeg bruge min krop til at illustrere. Her prøvede jeg at udtrykke en dag, hvor du er nedbrudt, og ikke kan se noget håb,« siger Ester Rose, som BT møder i hendes københavnske hjem.

Ester Rose er født og opvokset i Washington St. i USA. Selvom det kun blev til et enkelt, kort besøg i barndommen i moderens fødeland Danmark, drømte Ester om H.C. Andersens lille eventyrland. Det retfærdige velfærdssamfund, hvor befolkningen løbende kåres som verdens lykkeligste, stod for Ester som den omvendte amerikanske drøm, 'the land of opportunities'.

»Mange af de, der klager over andres nøgenhed, er ikke komfortable med deres egen krop. Brusebadsscenen udtrykker at føle sig nøgen indvendigt, samt at bruge sin krop til at illustrere det. Her prøvede jeg at udtrykke en dag, hvor du er nedbrudt, og ikke kan se noget håb.«
»Mange af de, der klager over andres nøgenhed, er ikke komfortable med deres egen krop. Brusebadsscenen udtrykker at føle sig nøgen indvendigt, samt at bruge sin krop til at illustrere det. Her prøvede jeg at udtrykke en dag, hvor du er nedbrudt, og ikke kan se noget håb.« Foto: Pressefoto: CrazyChrist Photos
Vis mere

Drømmene skulle blive opfyldt. Tilfældet og kærligheden har gjort, at Ester har haft sin bopæl i Danmark de sidste syv år. Hun kom hertil for at studere, og det er her, hun for alvor har udfoldet sin kunstneriske løbebane, der efterhånden spænder vidt og bredt:

Oliemalerier, trækul og en vifte af forskellig billedkunst, flere soloudstillinger, en blanding af autodidakt og klassisk træning/uddannelse, bodypainting, egen blog, hjemmeside, instagram profil, websites, med masser af følgere, og en løbende model-karriere.

Hun er idémager og iscenesætter af en række fotoserier med sig selv i centrum, hvor klassisk, kvindelig skønhed ofte blandes med et mere beskidt og aggressivt udtryk i form af sort maling på en nøgen krop, og afklædte brusebadsbilleder, hvor make up'en driver ned af kinderne.

Esters kunstneriske gennembrud kom efter et længerevarende arbejde med det mexicanske begreb 'Dia De Los Muertos', 'De dødes dag'. Mange af hendes fotoserier og egne malerier har en dyster tone, som allerede opstod ved Roses første møde med Janteloven i drømmelandet Danmark.

»Jeg mærkede Janteloven fra min første dag i Danmark, og det kom virkelig som et chok, at få at vide at det kunne jeg godt glemme, hver gang, jeg fortalte om mine planer. Det gjorde mig mere vred end trist. Jeg tænker nærmere, hvordan kan du vide, at det ikke kan lade sig gøre, hvis du aldrig prøver, og mener, at hvis ikke du kæmper for dine drømme, så er der noget inde i dig dør og slukkes,« siger hun.

»I en serie arbejder jeg med sort kropsmaling, fordi jeg vil have noget mørkt, kantet næsten beskidt udtrykt. Det skuille netop ikke være rent.  Jeg ville udtrykke vrede, og det at forsøge at bryde ud af en skal. Jeg prøvede at fortælle en historie i billeder frem for i ord.«
»I en serie arbejder jeg med sort kropsmaling, fordi jeg vil have noget mørkt, kantet næsten beskidt udtrykt. Det skuille netop ikke være rent.  Jeg ville udtrykke vrede, og det at forsøge at bryde ud af en skal. Jeg prøvede at fortælle en historie i billeder frem for i ord.«
Vis mere

Kunstneren har boet i Ester, siden hun var lille. Hun har altid elsket de store farver, og som kvinde at klæde sig ud og eksperimentere med sit udseende.  Livet i lille Danmark, langt fra de endeløse amerikanske strækninger kaldte på noget andet. Under den mexicanske 'Dia De Los Muertos'-fest maler kvinderne skeletter i ansigtet og dekorerer kranier, lavet af sukker, og meget andet, hvor farvepaletten foldes helt og aldeles ud.

»Jeg kastede mig til dels over det, som en reaktion på den indelukkede følelse jeg mærkede på det tidspunkt. Jeg søgte farver og noget vibrerende varme i kontrast til den grå, trykkede stemning, jeg mærkede inde i mig, efter jeg kom til Danmark,« siger Ester Rose.

Det tændte for alvor en kreativ åre, hvilket i første omgang resulterede i Esters første solo-udstilling på Roskilde Kunstforening i 2013. Som førte til et længerevarende samarbejde med den mexikanske ambassade, hvor Ester har stået for alt fra ansigtsmaling, oliemalerier til at dekorere møbler inden for rammerne af konceptet.

»Det gav mig virkelig et boost, jeg blev så glad. En ting, jeg virkelig godt kan lide ved Danmark, er, at folk værdsætter kunst, går på udstillinger og virkelig interesserer sig for kunstneriske udtryk og skabende processer. Og det kræver virkelig ild og gå-på-mod at klare sig som kunstner. Jeg laver alt selv, alle aktiviteter på internettet, mine malerier, idéer til foto-session, det hele,« siger Ester Rose.

»Jeg prøvede en 'Marilyn-transformation' herhjemme, rendyrkede stilen og make up'en og synes det var helt vildt sjovt og meget glamourøst. Pin Up var meget vovet i sin tid, nu er det nærmere lidt sødt og gammeldags.«
»Jeg prøvede en 'Marilyn-transformation' herhjemme, rendyrkede stilen og make up'en og synes det var helt vildt sjovt og meget glamourøst. Pin Up var meget vovet i sin tid, nu er det nærmere lidt sødt og gammeldags.« Foto: Pressefoto: Nikolai Roxman
Vis mere

Ester er med i bureauet Pin Up Denmark, som rummer 20-25 piger, der hylder og leger med den klassiske amerikanske model-karakter fra 40'erne og 50'erne.

»Jeg prøvede en 'Marilyn-transformation' herhjemme, rendyrkede stilen og make up'en og synes det var helt vildt sjovt og meget glamourøst. Pin Up var meget vovet i sin tid, nu er det nærmere lidt sødt og gammeldags, og ikke så provokerende som i sin tid. Der er noget farverigt og livsbekræftende over stilen, hvor der også er plads til mange kvindetyper,« siger Ester.

Hun har taget initiativ, og stået model til en række foto-serier, ofte mere eller mindre afklædt, men altid med en kant.

»Som kunstner bruger jeg maling i mange sammenhæng. I en serie arbejder jeg med sort kropsmaling, fordi jeg vil have noget mørkt, kantet næsten beskidt udtrykt. Det skulle netop ikke være rent. Jeg ville udtrykke vrede, og det at forsøge at bryde ud af en skal. Jeg prøvede at fortælle en historie i billeder frem for i ord,« siger hun.

»For mig er feminisme retten til at være den, du er og udtrykke, hvad du vil. Hvis jeg vil være smuk eller sexet, så er jeg det,« siger kropskunstneren Ester Rose.
»For mig er feminisme retten til at være den, du er og udtrykke, hvad du vil. Hvis jeg vil være smuk eller sexet, så er jeg det,« siger kropskunstneren Ester Rose. Foto: PR-foto: CrazyChrist Photography
Vis mere

Du er blevet kritiseret (af feminister) for at objektivisere dig selv, hvad tænker du om det?

»Jeg har tænkt over kritikken, og den gør mig vred. Det er mig, sådan er jeg også. Jeg er modstander af at rubricere, og sætte alt i faste bokse. Det her er mig, jeg har også en fræk og en 'cheeky' side. Jeg kan også være en god kunstner, om hvem siger, at jeg ikke har ret til at udtrykke den side af mig selv. Det er, hvem jeg er, jeg kan også være en god artist, og har retten til at kombinere de to ting,« siger Ester Rose, og fortsætter:

»For mig er feminisme retten til at være den, du er og udtrykke, hvad du vil. Hvis jeg vil være smuk eller sexet, så er jeg det. Det er ikke det samme som, at jeg er et sexobjekt - eller offer. For mig svarer det til, at det at klæde sig sexet ikke er det samme som at invitere til voldtægt. Der er noget basalt ved sammenhængen mellem kunst og den nøgne krop. Det går gennem hele kunsthistorien. Vores krop er, som den, vi er skabt som.«

Hvordan har du det med din krop?

»Jeg har det fint med den, ha, ha. Men for at være ærlig: jeg var anorektisk som yngre. Jeg kender den rejse, og jeg ved, at der foregår så meget inde i dit eget hovedet. Din mor kan ikke fortælle dig, at du er smuk. Som teenager er du sikker på, at dine forældre lyver. Jeg tror på at være den bedste version af mig selv. Der er dage, hvor jeg ikke føler mig smuk, og det er der noget frigørende over at kunne sige og udtrykke til andre. Men jeg ved, hvordan det er at sammenligne. Kroppen er et kompliceret og sårbart område,« siger kropskunstneren Ester Rose.

Ester
Uddannelse: Bachelor i E-Concept Development fra Copenhagen’s School of Design and Technology, 2015.
oilemaling/trækul workshop, London
Tegneskolen, København

Udvalgte udstillinger i Danmark
* Solo-udstilling, Roskilde Kommune’s Kunstforening, Maj 2013
* Udstilling, Den mexikanske ambassade, København, oktober 2013
* Fælles udstilling, Galleri Knud Grothe, Charlottenlund, København, Juni 2014
* Udstilling, Den mexikanske ambassade, København, November 2015
* Feb.& Marts 2017: Solo-udstilling, HK Sjælland
Kommende:
Tattoo Convention