I dag tager familie og venner afsked med den folkekære komiker Jan Monrad.

Monrad. Morsom, med masser af meninger. Men også meget privat. I dag lyder et sidste farvel til manden, der berigede Danmark med skarp humor og lystig selvironi.

Når man siger Jan Monrad, siger man også Rislund. Og spørger man sidstnævnte, hvad han vil huske sin ven for, nævner han helheden:

»Det væsentligste er at holde fast i, at det er lykkedes at have 40 års samarbejde. Effektivt samarbejde i en branche, der er plaget af døgnfluer. Det er usædvanligt, at det lykkes at holde sammen i 40 år. Det er det altoverskyggende. Vi har indspillet plader og spillet live, vi har lavet et lille bryggeri, og vi har optrådt i et hundeprogram med Poul Thomsen,« siger Søren Rislund.

Jan Monrad gik bort fredag 20. november på grund af en blodprop i lungen, kun 64 år gammel. Blot en uge efter, at Monrad & Rislund sidst havde optrådt sammen.

De to har været ét, siden de mødte hinanden på Frederiksberg Gymnasium i 1967. Sammen skabte de et frirum, hvor det var tilladt at tale om alt. Intet var for fint eller tabu til satire.

Jan Monrad (tv) og Søren Rislund som den komikerduo, de for altid vil blive husket som. 40 år nåede de at samarbejde om utallige sketches, humoristiske sange og tv-programmer.
Jan Monrad (tv) og Søren Rislund som den komikerduo, de for altid vil blive husket som. 40 år nåede de at samarbejde om utallige sketches, humoristiske sange og tv-programmer. Foto: Lea Meilandt Mathiesen
Vis mere

’Er din nabo perker?’

»Det er vores pligt at gøre grin med alle,« sagde Monrad i et interview med BT tilbage i 2007.

Hvad enten det var om venstre- eller højrefløjen – eller indvandrerdebatten efter 11. september 2001.

»Selvfølgelig kan man gøre grin med indvandrere. Med det formål, at de føler sig velkomne i Danmark. Søren og jeg begynder med at gøre grin med os selv. Så er det dig og din nabo. Hvad nu, hvis din nabo er perker? Så skal vi da også have ham med. Det er vigtigt, at vi møder udfordringerne fra fremmede kulturer med et smil på læben,« sagde Jan Monrad.

Danmark siger i dag farvel til en mand med holdninger og meninger, men som dog ikke øsede ud af detaljer om sit privatliv. Selv har han i tidligere interview fortalt, at det ikke skyldes skeletter i skabet. Det var snarere et bevidst valg om, at spørgsmål om børn, kærester og sygdom ikke kom offentligheden ved. Derfor er det heller ikke nemt at finde store forkromede portrætter af den ellers folkekære entertainer.

»Han kunne producere noget, som ramte tilstrækkeligt bredt til, at han kunne få prædikatet folkelighed. Vi har begge to været nede på jorden i alle årene, og det betyder også en hel del for, at man kan få lov til at blive ved så længe,« siger Søren Rislund.

Men nu er det slut. Meget pludseligt. Mange af Jan Monrads fans giver på sociale medier udtryk for, at de mener, han fortjener en statsmandsbegravelse. Netop sådan én, som Monrad & Rislunds fiktive legetøjsgrosserer Aage Brodtgaard vandt i Lokkehjulet i Pladderballe Nærradio.

Søren Rislund ønsker dog ikke at fortælle, om det bliver tilfældet. Men han forklarer, at der bliver holdt taler, og at nogle synger.

Gammel spøg i nyt lys

For flere år siden afslørede Jan Monrad selv over for BT, at komikerkollegaen Anders ’Anden’ Matthesen i 2009 lovede Jan Monrad, at han ville optræde til hans begravelse. Og ’Anden’ bekræftede for en uge siden, at han vil optræde, hvis familien ønsker det. Men om det bliver tilfældet, står hen i det uvisse:

»Det var en gammel spøg. Det kan jeg hverken be- eller afkræfte. Den står pludselig i et andet lys, nu Jan er død,« siger Søren Rislund.

Kun et udsnit af vennekredsen er inviteret til det sidste farvel, derfor ønsker familien ikke at fortælle, hvor bisættelsen finder sted.

Monrad & Rislund har sammen et bryggeri ved navn Pladderballe Bryghus, som Rislunds søn Tue laver øl-etiketter til. I forbindelse med Monrads død skulle det foreviges på bedste Pladderballe-vis: »Tue sendte den til mig allerede lørdag (21. november, red.) formiddag, da det hele stod i en tåge. Og jeg synes, den fint indrammer både sorgen og det, vi alle sammen skal videre med: At det skal være lidt festligt,« siger Søren Rislund.
Monrad & Rislund har sammen et bryggeri ved navn Pladderballe Bryghus, som Rislunds søn Tue laver øl-etiketter til. I forbindelse med Monrads død skulle det foreviges på bedste Pladderballe-vis: »Tue sendte den til mig allerede lørdag (21. november, red.) formiddag, da det hele stod i en tåge. Og jeg synes, den fint indrammer både sorgen og det, vi alle sammen skal videre med: At det skal være lidt festligt,« siger Søren Rislund. Foto: Tue Rislund
Vis mere