Forfatteren og radioværten Tine Bryld død

____simple_html_dom__voku__html_wrapper____>____simple_html_dom__voku__html_wrapper____>Tine Bryld var en engageret ildsjæl, der vejledte de unge i radioen, altid stillede sig på de udstødtes side og havde et hjerte, der bankede for Grønland.

Forfatteren, socialrådgiveren og radioværten Tine Bryld er død natten til torsdag efter længere tids sygdom. Hun blev 71 år.Tine Bryld var et menneske, der engagerede sig på mange fronter, men offentligheden kendte hende især som vært i radioprogrammet "Tværs".

Her vejledte hun i 36 år med det, som nogle har kaldt "en tryghedsskabende cigaretstemme", om sex, incest, vold og jalousi, og hvad der ellers kunne skabe problemer i unge menneskers tilværelse.

Tine Bryld voksede op på Frederiksberg i, hvad hun selv har beskrevet som en noget kaotiske familie med to travle forældre, der begge havde været gift tidligere, og seks halvsøskende.

Efter studentereksamen havde hun forskellige småjob, før hun uddannede sig til socialrådgiver. I 1965 blev hun ansat i Mødrehjælpen, hvor hun bl.a. var aktiv i kampen for fri abort.

Nogle år senere rykkede Tine Bryld til Christiania. Her rådede hun ikke over noget kontor, men udførte sit arbejde, hvor folk arbejdede eller boede, og på værtshuse. Samtidig blev hun rådgiver for Socialministeriet omkring Christiania, og i slutningen af 1980'erne indgik hun i den styringsgruppe, som Forsvarsministeriet havde nedsat i forbindelse med lovliggørelsen af området.

Ved siden af sit virke som radiovært bestyrede Tine Bryld en brevkasse i Alt for Damerne.

Hun debuterede som forfatter med en slags opslagsbog om de emner, hun behandlede i radioen, og senere fulgte flere andre bøger inden for forskellige genrer. Hendes romaner om Liv og Alexander var en fornyelse af ungdomsbogen, skrevet i øjenhøjde med den generation, som fortællingerne var henvendt til.

Senere fulgte bl.a. "Hvid sne", "Talkshow" og "Smilende rygge". Dyb solidaritet med samfundets udstødte går som en rød tråd gennem hendes litterære produktion, og det engagement har Tine Bryld skildret på sin hjemmeside.

" ... Og så har jeg fra min tidlige barndom levet på kanten af miljøer, hvor der hverken var penge eller overskud til at trøste og hjælpe børnene ... De ikke-boglige røg ud af 7. klasse, nogle tissede i bukserne af angst, andre fik tæsk af forældrene, og andre igen levede i faretruende nærhed af andre børn, der mobbede dem, til blodet flød ud af deres blege ansigt".

De sociale problemer i Grønland udgør et kapitel for sig i Tine Brylds livshistorie.

Hun har skrevet to bøger om de grønlændere, der sidder i det lukkede fængsel Herstedvester på ubestemt tid. To af de dømte boede i familiens store villa på Frederiksberg, når de havde orlov.

I efteråret i 2010 var der premiere på den danske spillefilm "Eksperimentet". Den er baseret på Brylds bog "I den bedste mening" og beskriver deportationen af 22 grønlandske børn, der i begyndelsen af 1950'erne blev fjernet fra deres familie og sendt til Danmark som led i en "udviklingsplan" for det tilbagestående grønlandske samfund.

Indimellem kom hun til at betale prisen for det kompromisløse engagement. I en periode, hvor hun var særligt optaget af sin rolle som mægler for bz-bevægelsen, slog Tine Brylds datter i bordet.

- Skal jeg blive bz'er, før du begynder at interessere mig for mine problemer, lød spørgsmålet, og moderen måtte erkende, at det bragede igennem som et "wake-up call".

Tine Bryld var gift to gange, fra 1961 til -68 med historikeren Claus Bryld og siden med arkitekten Arne Gaardmand, der døde i 2008. Hun blev hædret med en lang række priser, bl.a. LO's Kulturpris, PH-prisen, Publicist-prisen og Kulturministeriets faglitterære pris.

/ritzau/