Succes-forfatteren var i krise få måneder før deadline og måtte ansætte en nær ven for at færdiggøre ’Marco Effekten’

Danmarks mest kendte forfatter, den globalt storsælgende Jussi Adler-Olsen, var få måneder før deadline ude af stand til selv at færdiggøre sin nyeste kriminalroman, ‘Marco Effekten’, der udkom 6. december.

Adler-Olsen mistede overblikket, var stresset og langt bagefter med sit manuskript - og han måtte ansætte en nær ven gennem næsten 40 år til at hjælpe sig med at færdiggøre projektet. Krimikongen afviser, at vennen, tegneserieforfatteren Henning Kure, direkte skrev Marco Effekten færdig, men han medgiver, da BT kommer på uanmeldt besøg, at vennens indsats var helt afgørende for, at bogen kunne realiseres til tiden.

- Jeg påstår selv, at jeg ikke har været stresset - det gør stressede mennesker jo ofte, men jeg begyndte at glemme ting. Jeg mistede overblikket i en periode. Blev i tvivl om det hele. Lysten manglede. Jeg havde ikke klarsynet, siger Jussi Adler-Olsen til BT.

Hans bøger har solgt mere end otte millioner eksemplarer i Danmark og udlandet, og millionerne er høvlet ind på kontoen, mens priserne er regnet ned over ham de seneste år. Siden 6. december er ‘Marco Effekten’ solgt i mere end 200.000 eksemplarer - mere end 13.000 om dagen.

Forkert øjenfarve

Men i sommer kom krisen. Han blev ramt af forfatterens værste frygt: Er min bog overhovdet god nok?

Han gik i stå, blev bange for at lave helt elementære fejl - såsom at give sin hovedperson en forkert øjenfarve. Krisen kulminerede i august - ca. to en halv måned før Jussi Adler-Olsen skulle aflevere manuskriptet. Han manglede stadig 200 sider.

Han havde tabt overblikket over romanens hovedpersoner og dens handling. Gnisten og lysten var væk, og han frygtede for kvaliteten under det ekstreme tidspres.

- Forventningspresset til mig selv ramte mig. Jeg tænkte: ‘Jeg har en kontrakt med mine læsere, de har nogle forventninger.’ Det havde jeg det ikke godt med. Slet ikke, siger Jussi Adler-Olsen.

Skrev Henning Kure også på bogen?

- Jeg har skrevet hvert et ord selv, og det bliver aldrig anderledes, siger Jussi Adler-Olsen.

Allerede i 2010 begyndte Jussi Adler-Olsen at arbejde på ‘Marco Effekten’. Han tog til den græske ferieø Kreta for at få styr på synopsen - drejebogen over bogens handling og karakterer - men det lykkedes aldrig. Han blev ikke færdig med den, men begyndte at skrive bogen alligevel. Tænkte, at han nok ville få styr på det. Men det gjorde han ikke.

Noget måtte ske

I 2011 forsvandt tiden med at holde møder, lave forretningsplaner og samarbejdsaftaler og rejser. Det fortsatte ind i 2012, hvor han aldrig fandt roen til at arbejde, gå i dybden og forsvinde ind i skriveprocessen.

Derfor stod han i august i år med presset på sine skuldre. Noget måtte ske. Kure blev ansat af forfatteren og stod til rådighed 24 timer i døgnet. Sammen tog de i et sommerhus i Liseleje i Nordsjælland, hvor manuskriptet blev lagt ud på gulvet. Så begyndte de at klippe i det, skære væk, tape det sammen på ny og brainstorme på livet løs.

Sammen fandt de ind til kernen, den oprindelige ide, de fik overblikket over historien, personernes udvikling og styr på bogens synopse. Og Jussi Adler-Olsen fik ‘klarsynet tilbage’.

- Jeg var f. eks. bange for, om den dramaturgiske kurve var forkert, og om kvaliteten var i orden. Henning trak mine oprindelige intentioner frem igen og hjalp mig til at se klart, siger Adler-Olsen.

Gør det aldrig igen

Efter flere dage i sommerhus tog Jussi Adler-Olsen hjem til skrivehuset i Allerød nord for København.

Men her blev han igen ramt af presset. En tætpakket kalender med rejser, events og Jussi-forretningen pressede ham helt ud på kanten af, hvad han selv mener er sundt.

Om dagen passede han forretningerne, mens skriveriet begyndte kl. 15 og fortsatte til to-halv-tre hver nat.

- Det gør jeg aldrig mere. Det er simpelthen skadeligt, siger Jussi Adler-Olsen.

Fra midten af august var der ca. to måneder til, at manuskriptet skulle være færdigt.

Men forfatteren skulle også til Wien, Island og Frankfurt på bogmesse.

- Jeg havde sagt ja til rejser og begivenheder, som jeg kunne have forbandet mig selv over at have sagt ja til. Jeg kan ikke klage over noget - jeg var hovedattraktionen, og det var en fest. Men hver eneste morgen tænkte jeg: ‘Jeg burde ikke være her, jeg burde lave noget andet.’ Det er deri stresset ligger - det er alt det, du ikke laver, siger Jussi Adler-Olsen.

Intet bullshit

Derfor måtte Henning Kure igen på banen. I Allerød-villaen gik de to gamle venner igen i krig. Henning Kure som ‘no bullshit’eren’, der på kærlig og kontant vis igen fik Jussi Adler-Olsen ind på rette spor og greb de mange bolde, mens han satte system og orden på arbejdet.

Imens Jussi Adler-Olsens skrev, læste Henning Kure med på sidelinjen og kom med forslag til ændringer, afsnit, der kunne fjernes, uddybes eller lægges et andet sted i fortællingen, så den hang bedre sammen. Sådan sad de i Allerød-villaen, mens ‘dagene flød sammen’.

27. oktober afleverede Jussi Adler-Olsen manuskriptet til sin redaktør.

For at undgå at havne i samme hektiske og stressede situation igen, har han besluttet, at der i fremtiden skal skrives i vinterhalvåret og markedsføres i sommerhalvåret. Endelig har dansk litteratur fået et nyt makkerpar:

- Jeg skal afgjort arbejde med Henning igen, siger Jussi Adler-Olsen, der fortæller, at han i 2017 regner med at aflevere den sidste bog i Afdeling Q-serien.

Til den tid vil han have skrevet 10 bøger om vicekriminalkommissær Carl Mørck.

Rundt om Jussi

Navn: Carl Valdemar Jussi Henry Adler-Olsen

Født: 2. august 1950 (62 år)

Civilstatus: Gift med Hanne Olsen

Bopæl: Allerød, nord for København

Uddannelse: Universitetsstudier i medicin, samfundsfag og film. Deleksamen i nyere politisk historie og exam. art. i filmvidenskab.

Forfatterskab: ‘Afdeling Q’-serien (fem bøger fra 2007 til 2012), debuten ‘Alfabethuset’ (1997), ‘Og hun takkede guderne’ (2003) og ’Washington Dekretet’ (2006).