Det er butleren, der er morderen, lyder et gammelt mundheld for krimi-læsere. I den spritnye danske thriller ’En hellig alliance’ kommer vi længere op. Meget længere op. Helt ind i Amalienborgs gemakker. Morderen er nemlig dronning Margrethe. Det tør jeg godt skrive uden at afsløre for meget. For det er billedligt talt.

A. Kazinski er et synonym for forfatterparret Anders Rønnow Klarlund (også kendt som filminstruktør, red.) og Jabob Weinreich. De har haft stor succes med tre tidligere romaner om opdageren Niels Bengtzon.

Hovedpersonen i ’Den hellige Alliance’, den tidligere livstilsredaktør Eva har netop fået job i en daginstitution.

Døden i hælene

Eva bærer på to store traumer. At hun aldrig blev rigtig ’redde-verden’ journalist. At hendes kæreste er død i Afghanistan. Det første er vigtigt, for det får hende til at jagte ’sandheden’ - med døden konstant i hælene.

Læs også: Her er den mystiske forfatter bag udskældt Thorning-bog

Et barn tegner et mord. Eva kæder tegningen sammen en samfunds-pings tilsyneladende selvmord. Evas jagt med den forelskede lejesvend Marcus i hælene bringer hende længere og længere ud i sit sinds mørke afkroge og samtidig helt ind i konspirationens kerne.

En hellig alliance mellem Europas kongehuse, der handler om at fastholde og udvide sin Gudgivne magt. Bl.a. i det krisehærgede Grækenland. Langt hen ad vejen er den hæsblæsende historie hamrende spændende og velfortalt. Stramt og alligevel med et mylder psykologiske nuancer og sidespor. Tak for det. Det hæver A. Kazinski over Tom Clancys tju-bang niveau. Omend næppe, når det gælder deres bankbøger.

Påklistret sandhedsvidne

MEN: Cirka 2/3 inde i den 512 sider store roman begynder Den Store Konspiration at folde sig ud - de royales sociale magt over det danske samfund. Det er ikke det, at forfatterne udfordrer monarkiet. Be my guest.

Det er heller den flyvske konspirationsteori. At tage operettefigurers virkelige slagsmål ved det spanske hof i 2004 som et signal om, at den italienske republik er truet af royalister, lyder temmelig 'off'. Republikken kan i øvrigt selv fint finde ud af at bryde sammen uden Den hellige Alliance. Folk, der ønsker totalt realistiske krimier/thrillere bør nok rejse hjem til 70erne.

Læs også: Mor rasende over bog: Jan Guillou gjort arveløs

Nej, problemet er, at det indignerede, sammenbidte samfundsopgørs patos til sidst er meget tæt på at stjæle fyldepennen fra de to forfattere. Den virkelige, kritiske kongehus-journalist Trine Willeman optræder som sandhedsvidne under det slet skjulte navn Tine Pihl. Det virker stærkt påklistret, uanset hvor stor sandhedsværdi, der måtte være i hendes skriverier.

Uhellig alliance

Det kommer i små dryp: Mary og Frederik, er der noget med at de foragter hinanden? Fik Joachim og Frederik ikke bank som små? Margrethe kan hun overhovedet stå oprejst mere? Og så deres fråds med offentlige midler. Men netop kun små dryp, som virker helt ude af kontekst med det store billede.

Dermed kommer de royale og rygterne om dem i sidste ende til at fungere som ren staffage i A. Kazinskis politiske fortælling. Præcis som de gør i de jublende ugebladsreportager, som forfatterparret ikke bryder sig om.

’Den hellige Alliance’ er uhellig alliance mellem hårdkogt spænding og politisk propaganda.