Bier dropper Zentropa

Zentropa har kostet Susanne Bier en formue og bremser hendes kunstneriske frihed.

Når den Oscar-vindende instruktør, Susanne Biers nyeste filmprojekt ’Alice’ får premiere, vil det samtidig markere et brud med produktionsselskabet Zentropa og den kontroversielle filmdirektør Peter Aalbæk Jensen.

Peter Aalbæk Jensen, der mødte Susanne Bier på Filmskolen tilbage i 1983, har ellers stået bag Bier i årevis, og de to - som henholdsvis direktør og instruktør i Zentropa - står bag nogle af de allerstørste filmsucceser i Danmark.

Senest høstede Susanne Bier en Oscar for filmen og Zentropa-produktionen ’Hævnen’.

Men forrige december stiftede Bier imidlertid sit eget filmselskab Lowfatfilm I/S, som skal stå for produktionen af hendes kommende film ’Alice’, der ventes at få premiere i 2014.

Og selv om Bier ikke blankt afviser et Zentropa-comeback, er det alligevel et bemærkelsesværdigt vendepunkt for den prisvindende instruktør, der har lavet sine sidste fem spillefilm - over en periode på 13 år - i Zentropa-folden.

Susanne Bier forklarer selv om skiftet, at ’det giver mere kunstnerisk frihed’, og at man ikke er bundet ’til en producents krav om levering hurtigst muligt’.

Trods succes på filmlærredet har de senere år været en økonomisk katastrofe for Susanne Bier, som i sit selskab Bier Film ApS i 2011/2012 havde et underskud på 846.249 kroner og et underskud på godt en kvart million det foregående år.

Røde tal, der er opstået, fordi Bier Film ApS ejer aktier i kriseramte Zentropa, der alene i 2011/2012-sæsonen havde et underskud på 17 millioner kroner, hvilket Peter Aalbæk Jensen heller ikke har lagt skjul på.

- Det er jo vores lede aktier, der er skyld i hendes og andres underskud. Det betyder jo, at vi som filmselskab ikke har lavet gode nok film, har Aalbæk udtalt.

Læs også:

Lige nu på BT PLUS

Mode og skønhed
Effektivt 14 dages video trænings- program

Effektivt 14 dages video trænings- program

07/08
Mode og skønhed
Kom i form på hjul - på 8 uger

Kom i form på hjul - på 8 uger

29/04
Mode og skønhed
2,5 pct: Historisk lån på gaden

2,5 pct: Historisk lån på gaden

26/08
Mode og skønhed
Slankehit: Få hurtige resultater med simple fastekure

Slankehit: Få hurtige resultater med simple fastekure

15/08