»Godt at se dig igen. Gode, gamle Frede«.

Sådan lød det grinende fra krigsveteranen i den røde bluse, da kronprinsparret efter en lang dag i den polske hovedstad Warszawa mandag stillede op til et sidste billede.

Parret stillede sig lige ved siden af flere danske veteraner, og det gav krigsveteranen Lars Wolff lejlighed til at hilse hjerteligt på kronprinsen.

Kronprins Frederik fik både en gave og en krammer fra veteranen, der har mødt kronprinsen flere gange.

Lars Wolf yderst til venstre fik en ordentlig krammer af 'gode, gamle Frederik' i Warszawa. Og kronprinsen så ud til at være glad for at se sin veteranven igen.
Lars Wolf yderst til venstre fik en ordentlig krammer af 'gode, gamle Frederik' i Warszawa. Og kronprinsen så ud til at være glad for at se sin veteranven igen. Foto: Silla Bakalus
Vis mere

Blandt andet har de mødt hinanden til sportslegene for krigsveteraner 'Invictus Games', ligesom de også har løbet rundt sammen i Dyrehaven.

Og derfor er det helt naturligt at kalde Danmarks kommende konge for ’Gode, gamle Frede’, forklarede Lars Wolff.

»Vi gør det ikke så formelt. Han er er bare en af os, han har bare et erhverv, der gør, at når han er på, så er det nødt til at være mere formelt. Men her er det bare Frede eller Pingo. Det har jeg altid kaldt ham,« forklarede han.

Veteranen fortalte også, hvad han talte med kronprinsen om på løbeturene i Dyrehaven:

Trods det megen militær blev der dog også plads til lidt smil under besøget i Polen.
Trods det megen militær blev der dog også plads til lidt smil under besøget i Polen. Foto: MATEUSZ MAREK
Vis mere

»Vi har snakket om hans bog – Under Bjælken’. Og om hvorfor den hed ’Under Bjælken’ – for i frømandskorpet hedder det jo ’Under Maren ’ (Den bjælke som frømandseleverne går med, red.). Så det grinte vi af, og det var meget sjovt,« fortalte veteranen.

Han var ligesom kronprinsparret i Warszawa for at markere året for genetableringen af de diplomatiske forbindelser mellem Polen og Danmark.

Kronprinsparret var på et meget intens besøg, der talte alt fra en frokost i præsidentpaladset sammen med den polske præsident Andrzej Duda og præsidentfruen Agata Duda til lægning af en krans på et mindesmærke, afsløring af en mindesplade ved en statue lavet af Bertel Thorvaldsen og til en afslutende koncert.

Kronprinsen holdt undervejs tre taler, hvor han talte om vigtigheden af det dansk-polske samarbejde og roste veteranerne.

Kronprinsparret ankom til det polske præsidentpalads som det første. Her var sikkerheden meget højt. Kronprinsparret mødtes med det polske præsidentpar.
Kronprinsparret ankom til det polske præsidentpalads som det første. Her var sikkerheden meget højt. Kronprinsparret mødtes med det polske præsidentpar. Foto: WOJTEK RADWANSKI
Vis mere

Besøget fokuserede blandt andet på Polens muligheder for grøn energi, på hvad Polen og Danmark kan lære af hinanden på sundhedsområdet, og på anerkendelsen af krigsveteranerne.

Besøget fandt sted kun halvanden måned efter, at kronprinsparret var på et meget omtalt besøg i Frankrig.

Der så man en kronprins Frederik, der var meget afslappet og gerne lavede sjov med både den franske udenrigsminister og journalisterne.

Besøget i Polen var lidt mere stift i det.

Mary overrakte blandt andet en pokal til de polske veteraner, der vandt over de danske veteraner i en fodboldturnering i oktober.
Mary overrakte blandt andet en pokal til de polske veteraner, der vandt over de danske veteraner i en fodboldturnering i oktober. Foto: RADEK PIETRUSZKA
Vis mere

Polakkerne havde forsvaret med ved mange begivenheder, og kronprinsparret kunne næsten ikke undgå at marchere i takt med de to soldater, der førte dem op til mindesmærket for de faldne soldater i Warszawa.

Ifølge kongehusekspert og historiker Lars Hovbakke Sørensen er der god grund til, at besøget i Polen var mere stift end det i Frankrig.

»For det første, så har kronprinsen et særligt forhold til Frankrig. Han har opholdt sig der meget, og hans far er fransk. Og han ser det næsten som sit andet hjemland,« forklarer han og tilføjer:

»Polen er lidt mere stift i det. Det er en arv fra kommunisttiden, at man er lidt mere formel og stiv i det i de Østeuropæiske lande«.

Det blev til tider meget stift under besøger i Polen. Her må kronprinsparret nærmest marchere i takt med soldaterne for at lægge en krans.
Det blev til tider meget stift under besøger i Polen. Her må kronprinsparret nærmest marchere i takt med soldaterne for at lægge en krans. Foto: WOJTEK RADWANSKI
Vis mere

Ifølge Lars Hovbakke var besøget i Polen vigtigt.

Polen har i forvejen en god forbindelse til det danske kongehus, da Danmark var hurtige til at støtte Polen med statsbesøg efter murens fald.

Blandt et af de kendteste var Dronningens besøg og møde med den daværende polske præsident Lech Walesa i 1993.

Kronprinsparret var senest i Polen i 2014 på et erhvervsfremstød.

Mary fik ros i de britiske medier for sin fine, blå frakke.
Mary fik ros i de britiske medier for sin fine, blå frakke. Foto: KACPER PEMPEL
Vis mere

»Dette er jo et vigtigt besøg, fordi Danmark og Polen har mange historiske og kulturelle bånd, og Polen er blevet en vigtig handelspartner efterhånden. Så det er godt, at vi sender kronprinsparret derned, for det er det næstfineste besøg efter dronningen,« forklarer Lars Hovbakke Sørensen.

Selv om besøget var præget af lidt stivhed, så fik vi dog alligevel kronprinsen at se på slap line udenfor Warszawas højeeste bygning – Paladset for kultur og videnskab, hvor kronprinsparret lige havde været inde og høre en koncert i den tilhørende teaterbygning.

Og det glædede Lars Wolff:

»Han bliver folkets konge, og han er helt nede på jorden, og jeg synes bare, at han er en mand, som Danmark kan være stolt af,« lød det fra veteranen, der har været  udsendt som soldat i både Iran og Afghanistan.