Danske huskattes to mest udbredte sygdomme er slidgigt i kroppen og FORL, en slags huller i tænderne

De seneste år er dyrlægerne blevet opmærksomme på især to sygdomme hos katte, som de nu kategoriserer som de mest udbredte. Og de færreste katteejere er opmærksomme på alvoren.

Den ene sygdom er gigt, som – hvis man direkte overfører procenttal fra engelske studier – rammer en femtedel af danske katte. Altså i omegnen af 130.000. Den anden er tandsygdommen FORL (Feline Odontoclastic Resorptive Lesion), hvor aggressive celler i mundhulen begynder at »spise« kattens tænder.

Ifølge danske dyrlægers skøn, så er FORL endnu mere udbredt en gigten. Fordi den rammer katte helt ned til fireårs-alderen, mens gigten normalt først sætter ind hos pænt voksne dyr.

Svært ved at rejse sig

Katte-gigt er sværere for ejeren at opdage end samme sygdom hos hunden. Vi går ikke ture med katten, og ser tit derfor heller ikke tegnene på, at katten prøver at kompensere for sin manglende evne til fysisk udfoldelse. Men katten har måske svært ved at rejse sig om morgenen, eller den står og strækker sig længe. Og det kan være et tegn på, at dens knogler smertefuldt er begyndt at gnide mod hinanden, fordi brusk-laget udenom er forsvundet eller er blevet meget tyndt. Ganske som når mennesker får gigt.

- Når man efter et røngten-foto får en idé om, at katten måske har gigt, kan man give den betændelsesdæmpende medicin. I løbet af et par dages behandling vil ejeren komme tilbage og fortælle, om det har virket, og katten måske er begyndt at hoppe igen. Og så ved man, hvad den fejler, siger fagdyrlæge Jørgen Mikkelsen fra Åbyhøj Dyreklinik.

Særligt foder hjælper

- Det virker måske lidt mærkeligt at begynde at behandle, før diagnosen er stillet. Men det er ofte den bedste måde at stille den på. Medicinen skal bare nedtrappes hurtigt. Og så kan man gå over til en såkaldt joint diet eller »led-diæt« tørkost, som foderindustrien har udviklet og tilsat nogle af de samme ting. Foderet har den fordel, at det er nemmere at få i katten end medicinen. Og selvom det hører til i den prismæssigt tungere ende, så er det billigere end medicinen. Og hjælper virkelig mange, siger Jørgen Mikkelsen.

Der findes endnu ikke en metode til at komme udviklet kattegigt til livs, men en kombination af et betændelsesdæmpende præparat, fodertilskud med glukosamin og lakseolie, der er en del af byggestenene til dannelsen af brusk, kan sammen med vægttab, motion eller måske endda kirurgiske indgreb bremse sygdomsforløbet.