De to gladeste i dansk ishockey lige nu er utvivlsomt de økonomiansvarlige i Esbjerg Energy og Sønderjyske. Sikke et kæmpe påskeæg de fik.

Der bliver fuldt hus og rekordindtægt i en DM-finaleserie, når de syd- og sønderjyske naboer brager sammen i bedst-af-syv dramaet fra på fredag med den første kamp i SE Arena i Vojens.

Mens de forsvarende mestre fra Vojens og omegn kiggede på, udklassede energidrengene et chokerende svagt Herning-hold i en nærmest surrealistisk forestilling i Granly Hockey Arena med de bizarre cifre 10-4.

Mange mål i fodbold giver som regel ros, men sådan er det ikke altid i ishockey. Her er mange mål oftest et tegn på dårligt forsvarsspil, og dén må rævene sluge.

Hvad der gjorde resultatet endnu vildere, var kendsgerningen, at Blue Fox førte 3-0 efter seks minutter (de tre mål scoret på 81 sekunder).

Derimod ejede Esbjerg Energy totalt de sidste 54 minutter med "den canadiske hær" som den afgørende faktor.

Esbjerg har scoutet bedre end noget andet hold i ligaen, og spillere som Mark Derlago og Andrew Clark har været outstanding i playoff.

Mark Derlago strålede med fire mål og en assist og Andrew Clark med to mål og fire assist. Og kan de holde dén stil i finalen, kan vestjyderne vinde det første mesterskab siden finaledramaet mod AaB for elleve år siden.

På vestkysten holder man benene på jorden. Som kaptajnen Sune Hjulmand sagde på TV2 Sport:

»Vi er i finalen, men det er ikke slut endnu.«

Esbjerg Energy før og efter nytår er to vidt forskellige hold. Den canadiske coach Mark Pedersons fightere sluttede grundserien med ni sejre i træk og en femteplads. Og de har spillet endnu bedre i playoff med otte sejre i ti kampe.

Lige nu har Sønderjyske ikke spillere, der matcher Derlago og Clarks farlighed.

Således siger Sønderjyskes sportschef, Søren Stockfisch, i en kommentar til den forestående finale:

»Hatten af for Esbjerg. Vi vidste, at de har høj moral og de individualister, der kan afgøre kampene. Hvad der overrasker mig mest i dag er, at Herning kunne gå ned på den måde og lukke så mange mål ind. Det havde jeg ikke troet.«

Blue Fox faldt totalt sammen de sidste 40 minutter. Sidste periode må have været et mareridt at komme igennem for et demoraliseret og opgivende hold.

En frustreret Kasper Degn udtryke det meget præcist med ordene:

»Det var måske meget sjovt at se på, men ikke sjovt at være med i.«

Nedturen blev symboliseret med udskiftingen af målmanden Lubos Pisar efter Esbjergs 6-4-scoring. Det gav comeback til George Sørensen, som ikke havde spillet siden skaden i Gentofte 25. januar.

Esbjerg fortsatte med 19-årige Nicolaj Henriksen, som kom ind i den forrige kamp efter Yataka Fukufujis skade. Den unge reservemålmand startede meget nervøst, men spillede sig op og holdt buret rent de sidste 40 minutter.

Spørgsmålet er, om han står distancen i en finale, hvis den japanske veteran ikke bliver klar. Under alle omstændigheder har Sønderjyske i den stærke finne Joni Myllykoski et klart plus på målmandssiden.

I Esbjerg arbejder man intenst på at beholde så mange af sine stjerner som muligt.

Selv om Herning har vundet både grundserien og pokalen, kan man sagtens forestille sig en kraftig udskiftning i det midtjyske.