Det er svært at blive klog på det danske ishockeylandshold, men generelt spiller det bedst, når man mindst venter det.

Som nu i 2-5 nederlaget i CEZ Arena i Ostrava til de russiske verdensmestre, ét af VMs bedste hold med superstjerner som Yevgeni Malkin og Ilya Kovalchuk.

Cifrene lyver lidt, for det heroisk fightende danske hold, som ikke var levnet megen respekt efter 1-5 blamagen døgnet forinden mod Hviderusland, var kun bagud med ét mål med under tre minutter tilbage.

Drømmen om at tage målmanden ud, som man gjorde det mod russerne i 3-4 nederlaget i VM i Bratislava 2011, og satse hele butikken i de døende minutter brast med to russiske mål.

»Det kunne ellers have været sjovt. Og tænk, hvis vi havde scoret,« siger målmanden Sebastian Dahm med et drømmende smil.

Et uimponeret dansk hold med en kolossal vilje er tilbage i VM og har genfundet optimismen inden de to altafgørende kampe mod Norge og Slovenien.

»Vi spillede bedre, end jeg havde ventet«, erkender landstræner Janne Karlsson.

Han manglede fire spillere på grund af karantæner og skader. Deraf to af sine bedste backer, Jesper B. Jensen og Daniel Nielsen.

»Vi spillede en lysende forsvarskamp mod et meget stærkt hold,«, tilføjer Janne Karlsson og fremhæver sine tre centerspillere, Julian Jakobsen, Morten Green og Jesper "Zlatan" Jensen, målmanden Sebastian Dahm og Patrick Bjorkstrand.

På tilskuerpladserne sad Patrick Bjorkstrands lillebror, Oliver, som dukkede op i hallen ti minutter inden kampen og VM-debuterer på fredag mod USA.

»Jeg er stolt af vores kamp. Bare ærgerligt at vi ikke lige kan holde dem til sidst,« siger Sebastian Dahm.

»At presse et af verdens bedste hold, indtil der er tre minutter igen. Det er stærkt. Hvem havde troet det. Vi leverede en mandfolkepræstation og har lagt kampen mod Hviderusland bag os. Nu får vi en hviledag, og så er der tre kampe igen. Vi har taget et stort skridt i dag.«

Morten Green reducerede midt i anden periode til 1-2 med sit landskampmål nr. 49 i landskamp nr. 275.

»Vi kan være tilfredse. Jeg ærgrer mig kun over, at vi ikke fik lov at gå hele vejen og tage målmanden ud.«

Den anden målskytte var Thomas Spelling, Sønderjyske-spilleren, som scorede hattrick i den sidste DM-kamp mod Esbjerg. Med et kanonskud til 2-3 i powerplay midt i tredje periode tændte han håb.

»En af deres spillere dækkede udsynet for målmanden, og jeg så et hul ved gribehandsken,« forklarer han karrierens flotteste landskampmål.

Kirill Starkov er født i det tidligere Sovjetunionen og taler russisk, men brugte det nu ikke.

»Jeg talte nu ikke med nogen af dem. Hvorfor skulle jeg det. Vi arbejdede stenhårdt og tog et kæmpeskridt i den rigtige retning,« siger en glad Kirill Starkov.

Janne Karlsson har karantæneramte Jesper B. Jensen og Mathias Bau Hansen tilbage mod USA. Og Oliver Bjorkstrand får VM-debut.

Om småskadede Daniel Nielsen og Morten Poulsen er klar, vil tiden vise. Det er op til lægerne.

Og hvad sagde den russiske cheftræner Oleg Znarok så. Ikke ret meget. Han virkede noget mut.

»Jeg er ikke tilfreds med vores hold. Men tre point er tre point,« lød det.