Største danske OL-chance nogensinde? Sporten.dk's Peter Fredberg ser tilbage på tidligere muligheder for at spille sig til de Olympiske Lege.


Første danske OL-chance daterer sig til april 1991 umiddelbart efter sejren i C-gruppen i Brøndby-Hallen under landstræner Per Holten Møller.

Den udløste to kvalifikationskampe mod den nyoprykkede A-nation Polen om en plads i Albertville.

4.000 tilskuere i Brøndby-Hallen så polakkerne vinde den første kamp 6-4, og i returkampen i Oswiecim (det tidligere Auschwitz) vandt Polen 9-5.

På vej til træning så spillerne nazisternes udryddelseslejre i Auschwitz og Birkenau, hvor flere millioner mennesker mistede livet under Anden Verdenskrig. Et af de sorteste kapitler i menneskehedens historie.

– Man kan ikke være upåvirket af dét, man ser her, sagde en bevæget anfører, Frederik Åkesson.

Den store danske spiller i de år var Heinz Ehlers, mens andre nøglespillere var Jens Nielsen, Søren True og Jesper Duus.

– Det er ingen skam at tabe til Polen. De var bedre end os. Vi var oppe mod en klassemodstander, konstaterede Heinz Ehlers.

Søren True: - Vi lavede flere fejl end dem. De straffede vores dumheder med dræbende effektivitet, mens vi ikke forstod at udnytte deres fejl i samme grad. Det gjorde forskellen.

I de følgende OL-kvalifikationsturneringer var Danmark i realiteten langt fra, selv om der var flere skud i bøssen i Klagenfurt i 2001. Og man skal helt frem til Oslo 2009, før man kan tale om en reel dansk OL-mulighed. Den var til gengæld også stor.

Det startede ellers med et mareridt (1-2 chok mod Frankrig), men efter 3-2 sejren over Kazakhstan levede drømmen igen. Skulle Danmark til Vancouver, krævede det en sejr i finalen mod Norge.

Danmark førte 1-0 ved Mads Bødker efter 45 sekunder, og Nichlas Hardt scorede i powerplay til 2-1. Danmark havde chancen i fem mod tre i starten af anden periode, hvor Lasse Degn skød på indersiden af stangen, så pucken trillede langs stregen, og Nichlas Hardt skød direkte på den norske målmand.

– De norske spillere var så nervøse, at de dårligt turde spille hockey, sagde kaptajn Jesper Damgaard.

Men Norge kom tilbage, havde heldet i de afgørende situationer og vandt 5-3.

– OL var ikke så langt borte. Vi spillede en god turnering og kan være stolte, selv om vi alle er dybt skuffede lige nu, sagde landstræner Per Bäckman.

I mit referat blev Mads Bødker og Lars Eller rost som bedste danske spillere i Norgeskampen. Også kæden med brødrene Lasse og Kasper Degn og terrieren Nichlas Hardt holdt højt niveau.

Når det går løs på torsdag i SE Arena i Vojens, er Danmark for første gang topseedet. På verdensranglisten figurerer Per Bäckmans udvalgte over Hviderusland, Slovenien og Ukraine.

Et par plusser mere: Danmark har fået Frederik Andersen hjem fra USA og har 5.000 euforiske tilskuere i ryggen.

I mine øjne er OL-chancerne større end i 1991 mod Polen og i 2009 mod Norge. Men er det nok?

Samtidig med kampene i Vojens spiller kvindelandsholdet om en enkelt plads i Sochi i Poprad i Slovakiet mod Japan, Norge og Slovakiet, som alle rangerer højt over Danmark på verdensranglisten. Det ligner en næsten umulig opgave, men som træner Dennis Larsen siger:

- Vi overraskede stort i Letland i november, da vi vandt næstsidste kvalifikationsturnering. Så hvorfor ikke…

Danmark har en stærk målmand fra Linköping, Kamilla Nielsen, og tre ”amerikanske” forwards, Josefine Jakobsen, Nicoline Jensen og Henriette Østergaard.