Kronprinsen så Danmark tage det første skridt mod OL i Sochi. Danskerne sejrede 2-0 over Ukraine, men det holdt hårdt.

Hip hurra for Frederik Andersen. Giganten fra Anaheim Ducks’ farmerhold fra Virginia, Norfolk Admirals, er manden, der skal sikre Danmark en OL-plads i Sochi. I aftenens 2-0-sejr over Ukraine viste han vejen og var dermed stærkt medvirkende til, at Danmark fik en resultatmæssig perfekt start på OL-kvalifikationen på hjemmebane i Vojens.

Holder han stilen i de sidste to kampe mod Slovenien og Hviderusland, ser det fornuftigt ud. Men uha, hvor er der meget, der skal forbedres derude på isen.

Uden Frederik Andersens klasseredninger i anden periode, hvor Ukraine havde fem-seks store chancer, kunne det være gået grueligt galt. Forståeligt, at alle de danske spillere skulle hen og kramme ham efter sejren.

Et middelmådigt ukrainsk hold fik lov at spille med alt for længe, og skal Danmark vinde de to nøglekampe, kræver det helt andre takter.

Både Slovenien og Hviderusland viste højere niveau på førstedagen end de noget nervøse og ineffektive danske spillere.

Det var kampens længste tre minutter, mens man ventede på den finske videodommers afgørelse efter et kvarter. Var skuddet fra Frederik Storm over stregen?

Selv var en jublende Frederik Storm ikke i tvivl, men dommerne lod spillet fortsatte til den første afbrydelse.

Lettelsen hos spillere og tilskuere var stor, da målet langt om længe var en kendsgerning.

At Frederik Storm åbnede ballet var ikke overraskende. Få danske spillere har haft en så markant fremgang i denne sæson som den hurtige og pågående wing fra Malmö Redhawks.

2-0 målet blev signeret den hårdtarbejdende 31-årige kaptajn, Morten Green, fem minutter inde i anden periode.

Et energimål i Greens landskamp nr. 230. Nu mangler han bare 26, så tangerer han Jesper Damgaards landskamprekord.

En ukrainsk matchstraf i anden periodes døende sekunder var en gave, som blev misbrugt. Ligesom så mange andre muligheder.

På det ukrainske hold var der kun én aktuel KHL-spiller. Resten var enten hentet i den nationale liga eller i den næstbedste russiske liga, og de var bestemt ikke skræmmende.

I det sønderjyske har man sat alle sejl til for at skabe et brag af en olympisk hockeyfest, og det er mange år siden, der har været sådan en festivitas i og omkring en dansk skøjtehal.

Seks trommeslagere gjorde deres til at piske stemningen i vejret, og blandt de glade tilskuere var kronprinsen og IOC-medlemmet Frederik.

Han har gennem årene overværet flere ishockeykampe. Så sent som i efteråret en ligakamp i Rødovre Skøjte Arena. Og for fire år siden var han i Oslo. Dengang var stemningen noget trykket efter Danmarks nederlag til Norge i den afgørende kamp om et billet til Vancouver.

Interessen for ishockey går en generation længere tilbage i det danske kongehus. Prins Henrik lægger således navn til DM-trofæet, Prins Henrik’s Cup.

Mens det mandlige danske landshold fighter for en OL-plads på hjemlig is, kæmper kvinderne i Slovakiet. Og meldingen om en sensationel dansk 2-1 sejr over værtsnationen blev hilst med jubel i SE Arena, netop som pucken blev kastet til anden periode.