Korsang har været meteorologen Jesper Theilgaard store passion siden han som 25-årig tog på kortur til Holland og mødte sin eneste ene.

DRs klimaekspert Jesper Theilgaard har fået mange store oplevelser ved at synge i kor – og fundet kærligheden.

Det karakteristiske skæg var endnu ikke blevet gråt. Håret var længere, og brillernes glas noget mørkere. Året var 1981. Længe før Jesper Theilgaard blev kendt over hele Danmark som DRs føren­de vejrprofet og klimaekspert.

Log ind på BT PLUS og læs hele interviewet med DRs vejrmand om vejret, sangen og kærligheden. Første måned er gratis - herefter 29 kr. per måned for adgang til tusindevis af artikler og guider i PLUS-universet.

BT har interviewet otte af de mennesker, der ofte udlægger verden for os i medierne - I denne serie fortæller de selv, om hvordan de er blevet til dem, de er i dag. Du kan læse alle interviewene HER


DRs klimaekspert Jesper Theilgaard har fået mange store oplevelser ved at synge i kor – og fundet kærligheden.

Det karakteristiske skæg var endnu ikke blevet gråt. Håret var længere, og brillernes glas noget mørkere. Året var 1981. Længe før Jesper Theilgaard blev kendt over hele Danmark som DRs føren­de vejrprofet og klimaekspert.

Den 25-årige meteorolog fra flyvevejrtjenesten i Københavns Lufthavn var en ivrig korsanger, og han tøvede ikke med at tage imod Kastrup Kammerkors invitation til en kortur til Holland.

»Det ville jeg selvfølgelig gerne. Der var jo søde piger med, så hvorfor ikke,« griner Jesper Theilgaard.

Et lykkeligt smil breder sig over hans ansigt. Der er gået 34 år siden da, men turen til tulipanlandet står lysende klart i hans erindring. En af korsangerne i Kastrup Kammerkor hed Eileen, og de to fandt hurtigt melodien sammen i Holland.

»På den tur faldt hammeren,« fortæller Jesper Theilgaard.

Hvordan opstod den søde musik imellem jer?
»Som sådan noget nu gør, når man er ung og er på tur. Der var fest, samvær og god musik. Det var intenst og rigtig hyggeligt. Og så skete det bare. Sådan som det nu gør, når to mennesker mødes, og der er en god samklang,« siger Jesper Theil­gaard med varme i stemmen.

Billedet her er fra begyndelsen af 1980’erne - omkring det tidspunkt, hvor Jesper Theilgaard mødte sin kone Eileen. 
Billedet her er fra begyndelsen af 1980’erne - omkring det tidspunkt, hvor Jesper Theilgaard mødte sin kone Eileen.  Foto: Privatfoto
Vis mere

Hans øjne stråler, så man fuldstændig glemmer det grå forårsvejr udenfor, og de ellers lidt golde omgivelser i DR Byen, hvor BT møder ham.

Allerede året efter det første møde i Holland vidste Jesper Theilgaard, at det skulle være ham og Eileen for altid.

Hvordan friede du til hende?
»Det var helt klassisk. Som jeg havde læst i bøgerne, at man bør gøre den slags. Det var på Samsø, hvor vi har et hus.«

»Vi var ude at gå en tur, og så syntes jeg, at stemningen var til det. Så jeg gik ned på knæ og gav hende blomster. Og så sagde hun ’ja’,« siger han.

I 1983 blev de gift. Parrets tre børn er voksne nu, men også de var med på korture rundt om i Europa, da de var mindre.

»De snakker stadig om dem af og til,« fortæller Jesper Theilgaard.

Synger stadig sammen

Han og Eileen er stadig lige så aktive korsangere, som da deres veje mødtes under turen til Holland. I dag synger de sammen i Rudersdal Koret.

»Det har vi sammen, og det har vi altid haft. At stå i et kor og synge for en fyldt kirkesal, mens orkesteret spiller, er kæmpe, kæmpe stort. Det giver mig et psykisk overskud, som gør hverdagen meget lettere at håndtere. Musikken giver mig noget, som jeg ikke ville bytte for ret meget andet,« fortæller Jesper Theilgaard.

Allerede i hans barndomshjem i den lille midtjyske by Tørring spillede musikken en stor rolle. Moderen var organist i nabobyens kirke, og Jesper Theilgaard og hans tre søskende fik klavertræning hos Frøken Berthelsen.

Jesper Theilgaard, da han var to-tre år gammel. Glad og smilende. 
Jesper Theilgaard, da han var to-tre år gammel. Glad og smilende.  Foto: Privatfoto
Vis mere

I sine første teenageår gik han over til at spille violin, men blev aldrig rigtig god til det. Til gengæld er Jesper Theilgaard en dygtig dirigent. Han har blandt andet dirigeret Radioens Pigekor, Universitetskoret Lille Muko og 1. Livregiment i Soldaterforeningens Sangkor.

I skolen savnede Jesper Theil­gaard udfordringer, men han blev meget glad for fagene matematik og fysik, som kunne besvare mange af den kvikke knægts spørgsmål om naturen og dens kræfter.

I 1974 blev Jesper Theilgaard matematisk-fysisk student fra Vejle Gymnasium. 
I 1974 blev Jesper Theilgaard matematisk-fysisk student fra Vejle Gymnasium.  Foto: Privatfoto
Vis mere

»Astronomi var jeg også meget interesseret i. Jeg fik en stjernekikkert, da jeg var 14 år gammel. Det var et kæmpe øjeblik, da jeg så Saturn med ringene, første gang jeg brugte den,« siger han.

Han valgte at lade passionen for vind og vejr blive til en levevej. I 1978 fik Jesper Theilgaard som nyuddannet flyvemeteorolog arbejde i flyvevejrtjenesten i Københavns Lufthavn.

Men overgangen fra studielivet til arbejdslivet kom som et chok.

»Jeg faldt ned i et hul, fordi hverdagen pludselig blev struktureret for mig. Jeg skulle komme på arbejde kl. dét og dét. Jeg skulle gøre sådan og sådan. Verden var pludselig helt anderledes, end jeg var vant til,« siger Jesper Theilgaard.

Skræmt af rutiner

Tanken om at arbejdet skulle blive rutinepræget, gjorde ham rædselsslagen.

»En dag sad jeg på arbejdet i vejrtjenesten. Mens jeg analyserede mine vejrkort, begyndte jeg at betragte mine ældre kolleger, som havde været der i en menneskealder. Jeg så nærmest støvet dale ned over mig,« siger Theilgaard og griner højt.

»Jeg tænkte: ’Skal jeg virkelig være her i 40 år?’ Tanken skræmte mig. Jeg frygtede at blive en grå eminence,« siger han.

Allerede i 1979 satte Jesper Theilgaard sig tilbage på skolebænken i håbet om at finde motivationen og glæden langt væk fra vejrkortene i lufthavnen.

»Jeg begyndte at læse musikvidenskab på universitetet. Jeg havde jo haft så meget med musik at gøre og sunget i kor siden gymnasiet. Måske var det en vej at gå, tænkte jeg.«

Jesper  Theilgaard boede på kollektiv i Gentofte, da han læste til meteorolog. Der dyrkede han sin store glæde ved musik, som det ses på billedet her fra 1977.
Jesper  Theilgaard boede på kollektiv i Gentofte, da han læste til meteorolog. Der dyrkede han sin store glæde ved musik, som det ses på billedet her fra 1977. Foto: Privatfoto
Vis mere

Men sådan skulle det ikke gå.

»Jeg fandt så ud af under studiet, at det ikke kunne bære,« erkender Jesper Theilgaard, som dog senere har brugt den viden om musik, han tilegnede sig på studiet, i andre ­sammenhænge. Han skulle arbejde yderligere 11 år i flyvevejrtjenesten, før der opstod en mulighed, som kom til at ændre hans liv.

Har 25 års jubilæum

I 1988 havde DR ansat meteorologerne Henrik Voldborg, Mikael Jarnvig, Torben Clausen og Jørgen Thomsen til at tage sig af vejrudsigterne på tv, men i 1990 kom DR til at mangle en mand, da de ville have en meteorolog på også om lørdagen. Den stilling søgte han.

Inden længe blev vejrprofeten et kendt ansigt over det ganske land. I 2002 blev han fastansat af DR, hvor han nu også er blevet klimaekspert.

»I år har jeg så 25 års jubilæum herude. Det er godt nok en guds velsignelse af tid, og der er løbet rigtig meget vejr over skærmen siden da,« siger Jesper Theilgaard.

Bagsiden af medaljen

Han elsker sit arbejde og er især glad for udfordringerne i rollen som klimaekspert, hvor han udover at tone frem på skærmen i bedste sendetid også deltager ved klimatopmøder over hele kloden og holder mange foredrag om klimaudfordringerne. Der er dog også en bagside af medaljen.

»Jeg er et meget privat menneske. Jeg har hele tiden forsøgt at leve, som jeg ville have gjort, hvis jeg ikke var kendt. Det har min kone og jeg altid været meget bevidste om. Det skal så vidt muligt ikke påvirke vores liv, at jeg er kendt. Men det gør det selvfølgelig,« siger han.

Når de går i teatret eller i Tivoli, bliver der kigget. Så er der anderledes fred og ro omkring ham hjemme i huset i Kastrup.

Inden længe vil naboerne se ham være i fuld gang med havearbejdet.

»At komme ud at grave i haven er også en lise for sjælen. Specielt om foråret, hvor det hele myldrer op, og man higer efter at komme i gang,« siger Jesper Theilgaard, der holder også holder sig i gang med at spille badminton en gang om ugen. Lidt løbetræning bliver det også til.

»Jeg er egentlig ikke vild med at løbe, men min kone får mig sparket af sted,« siger han med et glimt i øjet.

Korsangen er dog fortsat hans store passion. Sammen med Rudersdal Koret har Jesper Theilgaard og Eileen netop opført den tjekkiske komponist Antonin Dvoráks Requiem i Sorø og i Helligåndskirken.

Som 14-årig var Jesper Theilgaard på besøg i København i 1969. Her ses han foran Eremitagen. 
Som 14-årig var Jesper Theilgaard på besøg i København i 1969. Her ses han foran Eremitagen.  Foto: Privatfoto
Vis mere

Tilbage i 1981 sang de netop dette værk sammen, hvorefter Musik og Ungdoms Kor, hvor Jesper Theil­gaard sang, blev inviteret med på korturen til Holland. Den tur glemmer tv-­meteorologen nok aldrig.