I Danmark lever 230.000-300.000 muslimer. Det svarer til ca. fem procent af befolkningen. I disse dage og uger er dagsordenen ekstremisme, vold og hellig krig, efter at to franske brødre i Allahs navn satte verden i brand, da de forvandlede et redaktionslokale til et slagtehus. Og igen gjorde - i hvert fald for nogen - islam og terror til to sider af samme sag.

Politiets Efterretningstjeneste (PET) vurderer, at langt størstedelen af danske muslimer er moderate. Men hvem er de så, dette store flertal, som vi opfordrer til at fordømme terror, men som oftest forholder sig tavse, og måske bare gerne vil leve et stille og roligt liv i Danmark?

BT har mødt en række muslimer for tegne et portræt af en befolkningsgruppe, der er bundet sammen af fælles tro. Og af det faktum, at de af vidt forskellige årsager er endt i Danmark.

Savana Khalil - 13 år, Nørrebro

Savana Khalil
Savana Khalil Foto: Bax Lindhardt
Vis mere

Halvt palæstinenser, halvt jordaner. Født og opvokset i Danmark. Far har en håndværkeruddannelse. Mor er skolelærer. Vil være advokat eller tandlæge.

»Lige meget hvor forfærdelige de profet-tegninger er, så er det forkert af muslimer, hvis man kan kalde dem det, at skyde. Det er umenneskeligt. Det har med frihed at gøre, at man har lov til at tegne, hvad man vil. Selv som muslim her i Danmark provokerer tegningerne, men det giver ikke mening, at jeg skyder, blot fordi det irriterer mig.«

Safa Mohammad Hadi - 25 år, Brøndby Strand

Safa Mohammad Hadi
Safa Mohammad Hadi Foto: Bax Lindhardt
Vis mere

Iraker. Har boet i Danmark siden 1991. Arbejder for dansk organisation, som bruger fodbold til at bringe folk fra forskellige kulturer og religioner sammen.

Ifølge Kriminalforsorgen er hver femte indsatte i danske fængsler muslim. Hvad siger det dig?

»Chokerende. Der må have været noget galt med integrationen. For mit vedkommende har jeg aldrig haft problemer. Der kan være mange andre årsager som kultur, området de bor i, forældreopdragelse eller omgangskreds.« nitr

 

Irnes Hidić - 25 år, Slagelse

Irnes Hidić.
Irnes Hidić. Foto: Bax Lindhardt
Vis mere

Bosnier. Har boet i Danmark siden 1993. Pædagogstuderende.

»Jeg synes, at mange i DK er lidt for uvidende, når det kommer til Islam. De ved ikke, hvad det egentlig handler om. Islam er en fredelig religion, hvis man bare læser lidt omkring det. Det handler om kærlighed. Respektere sig selv og sin næste. Jeg tager afstand fra alt det, der sker mht. drab. Dem som udøver terror eller drab på andre, dem ser jeg ikke som muslimer. Det, de gør, kan ikke kaldes islamisk. De er bare terrorister. Ikke andet.«nitr

Zuhur Unun - 13 år, Nørrebro

Zuhur Unun.
Zuhur Unun. Foto: Bax Lindhardt
Vis mere

Somalier. Født og opvokset i Danmark. Far kom til landet i 96. Arbejder som buschauffør. Mor kom i 1997. Hun går i skole. Vil være pædagog.

»Folk ser muslimer, som slet ikke er religiøse, gøre et eller andet skidt. Og så siger de, at alle muslimer er dårlige mennesker.«nitr

 

Aya Wafaa Ramadan -13 år, Nørrebro

Foto: Bax Lindhardt
Vis mere

Halvt syrer, halvt libaneser. Går i privatskole. Mor arbejder som lærer. Far flyttede fra Danmark, da hun var lille. Har ikke kendskab til ham. Vil være kirurg.

»Jeg har oplevet i toget, at hvis jeg sad ved siden af nogen, så har de taget deres taske og er flyttet til et andet sæde. For når man går med tørklæde, så er man en dårlig person.«nitr

 

Mohammad. 51 år gammel. Jobsøgende. Kommer oprindeligt fra Jordan. Har boet i Danmark i 10 år.

»Jeg fik et chok, da min datter ringede forleden dag,« udbryder 51-årige Mohammad. Diskussionen i den lille frisørsalon på Nørrebrogade går på, hvordan de som danske muslimer har oplevet debatten herhjemme efter attentatet i Paris.

»To unge mænd havde stoppet hende i metroen. ’Du dræber mennesker,’ havde de sagt. Hun er 16 år. Hun er jo kun et barn,« siger Mohammad fortvivlet.

Han har boet i Danmark i 10 år. Lige nu leder han efter et job, måske skal han overtage en butik længere nede afdNørrebrogade. Han er tydeligt frustreret over, at en gruppe terrorister har misbrugt hans religion til at dræbe, og at det nu skal gå ud over hans familie. »Det her er ikke islam,« siger han igen og igen. Han læner sig frem i stolen. Hvordan skal han forklare, at terroristerne tager fejl, når de siger, at de har ’hævnet profeten.’«

»Der var engang en kvinde, der smed affald efter profeten Muhammed, hver gang han var på vej til moskeen. Profeten gjorde ikke noget til gengæld. Han fortsatte blot, som om intet var hændt. En dag blev kvinden syg og måtte blive i sengen. Profeten forstod ikke, hvor kvinden var henne og tog derfor hen til hende for at spørge, om hun var okay,« fortæller Mohammad.

 

Mohammad. 21 år gammel. Studerende. Født og opvokset i Danmark. Har palæstinensiske forældre.

Om få måneder er 21-årige Mohammad færdiguddannet tømrer. I øjeblikket er han på skole, men i dag har han fri og sidder i stolen hos sin faste frisør Mohammad Ali på Nørrebrogade. Hans familie er muslimer, men ikke af den meget troende slags, som han formulerer det. Blandt hans venner er der både ikke-muslimer og muslimer. ’Selvfølgelig’ har de snakket om attentatet i Paris, men at der skulle være en forbindelse mellem ham og dem, kan han ikke forstå.

»De har jo ikke noget med mig at gøre. De repræsenterer ikke mig,« siger han og trækker på skuldrene.