Som barn blev Danni Elmo udsat for to seksuelle overgreb. Men skyld og skam fik ham til at tie om dem. Først som voksen har han fået sat ord på de svære følelser, han ikke turde dele med nogle.

Danni Elmo sænker stemmen, når han skal fortælle om dét, der skete dengang bag den lukkede dør på børnehjemmet. Da han som dreng to gange blev udsat for seksuelle overgreb. Selv om han i dag har fået hjælp til at bearbejde oplevelserne og den store skamfølelse, der i mange år fyldte ham, overvejer han stadig nøje sine ord.

»Jeg følte, det var dybt forkert, og følte mig så ulækker og beskidt bagefter.«

OPRET ABONNEMENT PÅ BT PLUS HER og mød Danni der som barn blev offer for to seksuelle overgreb på sit børnehjem. Læs hvordan han bearbejdede smerten, fandt glæden i musikken og ændrede sit liv 180 grader ved at blive MGP-stjerne.


Som barn blev Danni Elmo udsat for to seksuelle overgreb. Men skyld og skam fik ham til at tie om dem. Først som voksen har han fået sat ord på de svære følelser, han ikke turde dele med nogle.

Danni Elmo sænker stemmen, når han skal fortælle om dét, der skete dengang bag den lukkede dør på børnehjemmet. Da han som dreng to gange blev udsat for seksuelle overgreb. Selv om han i dag har fået hjælp til at bearbejde oplevelserne og den store skamfølelse, der i mange år fyldte ham, overvejer han stadig nøje sine ord.

»Jeg følte, det var dybt forkert, og følte mig så ulækker og beskidt bagefter.«

Danni Elmo har ADHD – da han var 13 år, blev hans forældre skilt, og i det kaos, der fulgte, blev han anbragt på et børnehjem. Det var her, det ene overgreb fandt sted.

På børnehjemmet var forskellige afdelinger. Uden de voksne opdagede det, hoppede børnene om aftenen ud ad vinduerne for at gå på besøg hos hinanden.

»En aften var jeg inde hos en af de andre drenge. Vi havde røget hash og lå på sengen og så en film. Han lå bagved mig, da han pludselig begyndte at røre ved mig. Jeg stivnede. Anede ikke, hvad jeg skulle gøre, og han endte med at havde sex med mig. Hele vejen igennem lå jeg med ryggen til ham. Jeg var så flov, da jeg rejste mig fra den seng. Jeg gik derfra nærmest som i trance,« husker han.

Det var pinligt

Danni Elmo følte kun væmmelse, da han lidt senere stod på sit værelse og skiftede underbukser. Følelsen af overgreb havde han oplevet én gang før et par år tidligere, hvor en ældre dreng havde fået ham til at tage bukserne af i et tomt hus langt væk fra de voksnes blikke. Dengang stak Danni Elmo af, og han fortalte ikke om episoden til nogen. Heller ikke på børnehjemmet faldt det ham ind at betro sig til nogen. Han kunne simpelthen ikke overskue konsekvenserne, hvis det kom frem, at han havde været sammen med en anden dreng.

»Jeg syntes, det var så pinligt. I situationen var det svært at vurdere, hvem jeg kunne stole på og betro mig til. Normalt ville man have fortalt sådan noget hjemme hos sine forældre, men dem var jeg blevet fjernet fra, og tilliden var væk,« siger Danni Elmo, der hverken havde lyst til at tale med sine forældre eller pædagoger, men ikke desto mindre var i dyb krise over dét, der var sket.

Foto: Anders Birger Schjørring
Vis mere

Han baksede med eksistentielle spørgsmål, for hvem var han egentlig? Han var kun lige begyndt at kysse lidt, og oplevelsen satte gang i en masse tanker om hans egen seksualitet. Han var plaget af skyldfølelse, for var det egentlig hans egen skyld, når han ikke havde formået at sige fra?

»Noget af det, der kørte rundt i hovedet, var, om jeg var homo, fordi jeg ikke havde råbt og skreget og sagt nej, men lod det ske,« fortæller han.

»Jeg fik et enormt behov for at komme ud at score en masse piger for at bevise for mig selv, at jeg ikke var homo. Det føltes så forbudt, og jeg havde i den grad brug for at lægge afstand til det enormt pinlige faktum, at jeg havde været sammen med en anden dreng. Jeg blev tvunget til at tage nogle beslutninger meget tidligt i mit liv om, hvem jeg selv var,« siger Danni Elmo.

I tiden efter overgrebet brugte han skolens musikrum rigtig meget. Han skruede højt op for forstærkeren, tæskede i trommerne og spillede sine følelser ud.

Blev hård

Men overgrebet ændrede hans personlighed. Danni Elmo havde også tidligere tumlet med større udfordringer end de fleste af sine jævnaldrende. Som en af de første i Danmark fik han diagnosen ADHD på børnepsykiatrisk afdeling i Herning og dermed en forklaring på, hvorfor han til tider var en stor mundfuld for andre mennesker og gang på gang søgte opmærksomhed på en uhensigtsmæssig måde. F.eks. når han dansede for vildt til familiefesten eller råbte højt ad sine forældre og i det hele taget fyldte så meget, at det var svært for hans søskende at få tilkæmpet sig en plads i familien.

Men på intet tidspunkt havde han tidligere bevidst forsøgt at spille sej – det gjorde han nu.

»Jeg var ikke typen, der kunne finde på at skære i mig selv, fordi jeg var ked af det. Til gengæld forsøgte jeg at få et sejere ydre, som slet ikke stemte overens med, hvordan jeg havde det indeni. Jeg begyndte at hænge ud med de seje drenge og lave ballade. Kastede sten på lygtepæle og børnehaver og gjorde mange ting, jeg ikke måtte. Jeg var en skarnsknægt, ganske enkelt,« siger Danni Elmo, der i dag kan se, at når han kastede med sten, var det fordi, der var ting indeni, der pressede sig på.

MGP stjernen Danni Elmo taler ud om sin fortid som lettere kriminel.
MGP stjernen Danni Elmo taler ud om sin fortid som lettere kriminel. Foto: Anders Birger Schjørring
Vis mere

Hans opførsel stod i kontrast til, hvordan han er vokset op. Der var ingen attituder og smarte bemærkninger i Danni Elmos barndomshjem. Tværtimod.

Når han ser tilbage på sin tidlige barndom, er der masser af gode minder. Han voksede op på en gård i Jylland, helt ned til vandet. Han byggede huler, kørte traktor og passede hesten Han mindes sin bedstefar, der kom hjem fra havet med friskfangede fisk, som skulle ryges. Det var også bedstefaderen, der forærede Danni Elmo hans første guitar, mens musiklæreren Tommy lærte ham de første akkorder og indgød ham troen på, at han kunne blive rockstjerne en dag.

Men de gode minder blev afløst af dårlige.

»Jeg ændrede karakter efter børnehjemmet og blev følelsesmæssigt afstumpet. Jeg forsøgte at fremstå så stærk som muligt. Det kostede på den personlige konto.«

Danni Elmos krop er fyldt med synlige beviser på den svære tid.

»Jeg har tatoveringer overalt. Det er en persona, jeg har lavet omkring mig selv, jeg gemte mig bag dem. Formålet var at virke sejere, end jeg i virkeligheden er. Jeg synes stadig, mine tatoveringer er seje, men jeg er ked af motivet bag,« siger han, der i årene efter børnehjemmet levede et turbulent liv.

Kontraster

Tre gange har han deltaget i Dansk Melodi Grand Prix. I 2006 blev han endda nummer to med sangen ’2 in 1’, som han selv havde skrevet. Med sit band turnerede han landet rundt og satte pigehjerter i brand med sit charmerende smil og de smukke øjne, men succesen varede ikke ved, og han havnede i et massivt misbrug. En kombination af hash, amfetamin og benzodiazepiner.

Han havde fået en søn, men formåede ikke at være far. Hans liv var i flere år fuldstændig ustruktureret, og tankerne kredsede mest af alt om, hvordan han kunne skaffe penge til hash. Han var ikke til stede i livet og hang ud med de forkerte.

Da han for fem år siden oplevede vendepunktet i sit liv, havde Danni Elmo mistet sin lejlighed og overnattede i et vaskerum, omgivet af sine få ejendele.

Musikken har altid været det sikre holdepunkt i Danni Elmos liv. Tre gange har han deltaget i det danske Melodi Grand Prix. Her i 2014. Han har netop sendt et nyt album på gaden med egen musik og tekst.
Musikken har altid været det sikre holdepunkt i Danni Elmos liv. Tre gange har han deltaget i det danske Melodi Grand Prix. Her i 2014. Han har netop sendt et nyt album på gaden med egen musik og tekst. Foto: Betina Garcia
Vis mere

Men så kom en helt særlig pige ind i hans liv. Danni Elmo beskriver, hvordan han mærkede en tillid til hende, som han ikke havde haft til noget menneske før. Han skrev en sang til hende for at bevise, at han ville hende.

Tilliden gjorde, at han for første gang nogensinde turde betro sig til et andet menneske.

»Hun støttede mig bare. Hun var så cool og overhovedet ikke fordømmende, da jeg fortalte, hvad jeg havde været udsat for, og det var så befriende endelig at kunne sætte ord på følelserne og de uforløste ting indeni. Det var en tung sten, jeg ikke længere var alene om at bære, og det var så vildt og så dejligt,« siger Danni Elmo.

Hans kæreste gav ham en masse selvtillid og var der for ham, både når han græd sig i søvn flere uger i træk, og da han skulle hjælpes på psykiatrisk skadestue.

Sjælefred

Efterhånden begyndte Danni Elmo at tro så meget på sig selv, at han turde tage fat om sit liv. Han søgte professionel hjælp og begyndte bl.a. at tale med en psykolog.

»Jeg havde udviklet posttraumatisk stress, fordi jeg i så mange år havde holdt alt ud i strakt arm og ikke turde lukke folk ind,« siger han.

To dage om ugen gik han i såkaldt dialektisk adfærdsterapi. Danni Elmo beskriver sin situation, som var han en soldat, der har været i krig. Soldaten har oplevet ting, som præger ham. På samme måde har Danni Elmo oplevet ting, der har ændret hans opfattelse af livet. Det kan godt gøre ham ked af det, når han tænker på, hvad han blev tvunget til at tænke på, da han kun var 13 år gammel.

»I den alder skal du ikke tænke over, om du selv er skyld i et overgreb, du skal tænke på hende pigen i klassen, som du er vild med, og som du synes er lækker.«

Han er ikke sikker på, hvor han ville være endt, hvis han ikke havde fået lykken tilbage i sit liv.

Uanset hvor langt ude han har været, har han altid haft musikken som et holdepunkt i sit liv. I årenes løb har han jævnligt sat sig med guitaren og skrevet en sang. På sin nye plade ’Sidstevælger’ har han bl.a. skrevet sangen ’Ingen ser’ om de overgreb, han har været udsat for.

I sangen sætter Danni Elmo ord på følelsen af svigt og skyldfølelse, der ramte ham. Men både sangen ’Ingen ser’ og hele pladen peger også fremad og viser, at man kan overvinde selv de værste kriser.

»Jeg har lavet pladen for at få sjælefred. ’Sidstevælger’ handler om mig og om, hvad jeg ser, føler og observerer. Det er en slags dagbog med lyd, og jeg kan 100 pct. ærligt sige, at hver eneste sang ikke pakker noget som helst ind. For det meste er det bare tre akkorder og sandheden.«

Foto: Jens Nørgaard Larsen
Vis mere