Journalist Simon Riedel stiller hver uge kendte danskere spørgsmål, der går helt tæt på og får dem til at overveje sig selv og deres liv. Vi kalder det 'ERKENDELSE - helt ind til tanker og følelser'.

I denne uge har Simon Riedel talt med politiker Marianne Jelved om barndommens voldsepisode, en blindtarm i sprit og at være bidende skarp. Og meget, meget mere ...

LOG IND PÅ BT PLUS og læs denne uges ERKENDELSE med Marianne Jelved og de tidligere ugers interessante indblik i kendte danskeres tanker om sig selv.


Journalist Simon Riedel stiller hver uge kendte danskere spørgsmål, der går helt tæt på og får dem til at overveje sig selv og deres liv. Vi kalder det 'ERKENDELSE - helt ind til tanker og følelser'.

I denne uge har Simon Riedel talt med politiker Marianne Jelved om barndommens voldsepisode, en blindtarm i sprit og at være bidende skarp. Og meget, meget mere ...

Min største dumhed nogensinde var... en begivenhed fra da jeg var omkring ti år, som jeg virkelig aldrig glemmer. Jeg legede ude på vejen med min bror og to andre, og af en eller anden grund blev jeg så vred, at jeg ikke bare slog min bror, men også væltede ham omkuld og dunkede hans hoved ned i asfalten. Det var ikke bare en dumhed, det er noget, jeg aldrig glemmer - jeg kan endnu se det for mig - og det er en af grundene til, at jeg er så påpasselig med ikke at lade temperamentet løbe af med mig.

Jeg vil gerne huskes for ... at jeg var en god lærer. Og hvis man absolut vil presse mere ud af mig, kan jeg også sige, at jeg gerne vil huskes for de resultater, jeg var med til at opnå i 90erne i tæt samarbejde med Mogens Lykketoft og Poul Nyrup, da jeg var økonomiminister. Vi satte en målsætning om, at vi ville ha’ overskud på de offentlige finanser og betalingsbalancen samt nedbringe arbejdsløsheden. Dengang sagde alle økonomer, at det ikke kunne lade sig gøre. Men det lykkedes os, vi ændrede bl.a. skattesystemet og fik arbejdsløsheden ned fra 350.000 til under 100.000.

Jeg har det med at blive forvirret, når ... jeg må sige, at jeg er kendt for at have en fantastisk ro, uanset hvad der sker. Derfor blev jeg engang kaldt ’cool’, og deraf opstod ordet ’radicool’. Jeg bliver faktisk ikke forvirret, nej, heller ikke over NemID.

Jeg er meget optaget af ... at få den offentlige sektor til at fungere efter sin hensigt i stedet for at være styret af New Public management målinger, hvor alle ting, man gør, skal have et økonomisk rationale. Kloge regnedrenge har overført metoder fra private virksomheder til den offentlige sektor, men der er forskel på at have 24 robotter i 4. klasse og 24 børn. New Public management hører ikke hjemme i den offentlige sektor, og der er et stort tidsspilde med at dokumentere arbejde, og det fjerner opmærksomheden fra det centrale, nemlig at lære børn at læse - eller sørge for at ældre får en god alderdom.

Jeg er ikke meget for at indrømme det, men ... jeg tager aldrig sovepiller, jeg drikker nemlig et glas whisky, inden jeg går i seng. Det kan være en Tullamore Dew, og når jeg virkelig skal forkæle mig selv, er det en Chivas Regal, selvom den er dyr. Jeg synes, whisky skal være blød og rund i smagen, derfor er jeg til maltwhisky, røget whisky bryder jeg mig ikke om. Og så sover jeg godt bagefter.

Det gjorde virkelig ondt, da jeg ... jeg var ti år og fik blindtarmsbetændelse, den var ved at sprænges inde i mig, og det kan man dø af. Jeg blev indlagt på Gentofte Sygehus og bad lægen om at lægge min blindtarm i et glas med sprit. Det fik jeg med hjem, og det stod på mit værelse i flere år. Det lignede en stor høvlspån. Mine kammerater syntes det var ulækkert, og jeg blev lidt berømt for det.

Det krænkede min ære, da ... jeg ved ikke, hvad ære er for noget. Men jeg kan fortælle, at vi hos De Radikale ikke modtager ordener, og vi har lige fra begyndelsen ønsket, at ordensvæsenet bliver afskaffet. Kun Uffe Elbæk har modtaget en orden, mens han var i Aarhus som Kaospilot, før han blev officiel radikal (i dag er han leder af partiet Alternativet, red). At være radikal er i øvrigt ikke noget, man bliver ’over night’, det er noget, man er. Det er Dronningen, der administrerer og uddeler ordener. Ministre får automatisk en orden, fordi de er ministre, men kongehuset ved, at radikale ministre tager ikke imod den slags. Hvis man fik en orden, fordi man udøvede en særlig gerning, kunne jeg bedre forlige mig med det.

Jeg er hunderæd, på ... de mange valgaftener, når stemmerne tælles op. Det er den værste dag i løbet af en valgperiode. Jeg holder af demokratiet, men frygter altid optællingerne.

Jeg kan godt skrue bissen på, når ... min modstander i en debat virkelig er provokerende i sine holdninger. Så bliver jeg bidende skarp i min retorik, og det kommer bag på folk, når det sker. Men ellers er jeg jo nok ikke kendt for at være den, der smækker med dørene. Når jeg er lærer, og skal have en klasse til at være stille, står jeg bare stille og venter. Så bliver eleverne flove og tier stille. Jeg har undervist alle slags børn, også dem som andre ikke ville ha’. Den ro, jeg kan udstråle, er guld værd i den sammenhæng, men de ved også, at jeg kan blive forfærdelig vred.

Jeg accepterer simpelthen ikke, ... når nogen omtaler mennesker på en sådan måde, at der kun er nogle, der er ’rigtige mennesker’. Alle de mennesker, som nogle ikke kan li’, de er faktisk også mennesker ligesom os selv - uanset hvor tåbelige, dumme eller forbryderiske de er. De har engang været små børn, som ikke har gjort nogen som helst fortræd, men de er blevet gjort fortræd af voksne omkring dem. Barndommen er jo en helt fantastisk periode i et menneskes liv, måske den vigtigste, det er der, man skaber sig selv. Men det er også der, det kan gå galt. F.eks. hvis man bliver mishandlet. Det er sådan nogle børn, jeg har haft med at gøre i skolen. Der er voksne i forvaltningerne i kommunerne, som har undladt at handle, og det kan jeg ikke acceptere. Det har de pligt til at gøre, hvis de kan se, den nok er gal derhjemme. Selv i et land i Danmark, som er et smørhul, oplever vi børn, der bliver misbrugt og mishandlet og udsat for voksnes forfærdelige gerninger, og pædagoger må kunne aflæse, at der er noget galt og handle på det.

Jeg er elendig til ... at holde det, jeg lover mig selv af forbedringer derhjemme. Min mand og jeg er flyttet til et mindre hus med meget lidt plads, og vi har ekstremt mange bøger, som jeg stadig ikke har fået ordnet. De ligger i bunker på gulvet og i kasser og er ikke sat i orden. Nu vil jeg forsøge at forære bøgerne væk til familien med ti børnebørn.

For mig er hævn ... ikke en mulighed. Man kommer ingen vegne med hævn, jeg ved ikke, hvad jeg skulle finde på. Jeg samarbejder f.eks. med Bent Bøgsted fra Dansk Folkeparti om vælgermøder i Jylland, og jeg kunne ikke drømme om at hævne mig på ham, selvom jeg opfatter hans måde at tale om udlændinge på som meget negativ.

Jeg drømmer om, at jeg en dag ... virkelig får skrevet om nogle af de ting, jeg har været involveret i, bl.a. om dengang jeg krævede, at vi skrev et regeringsgrundlag, da jeg blev økonomiminister i 90erne. Vi var hos De Radikale meget betænkelige ved at gøre Socialdemokratiet til et regeringsparti, når de ikke tidligere kunne føre en ordentlig økonomisk politik. Men det blev til en SR-regering, som vendte Danmark, så man bl.a. fik styr på dagpengesystemet, der førhen betød, at nogle havde været på dagpenge i op mod ti år - kun afbrudt af kortvarige ’svingdørjob’.

Djøf-vældet er ... ikke noget, De Radikale har fostret. Det er embedsmænds forsøg på at styre rundt omkring i systemet, og man laver målinger, der skal opfylde bestemte krav. Det er hverken De Radikale, Socialdemokraterne eller De Konservative, der står bag det. Djøf-vældet tog til, da Anders Fogh kom til i 2001, og siden brugte han sin grundlovssikrede ret til, med et lille flertal, bl.a. at sammenlægge 275 kommuner til 98. VK og DF gjorde det over night uden at involvere os andre partier. Der er sket en kæmpe centralisering på næsten alle områder - retskredse, kommuner, regioner, politikredse mv. På den måde har man skubbet til en udvikling mod udkantsdanmark og djøf-vælde, og det har betydet store problemer, som altså ikke er rettet op ved at flytte 3.900 offentlige arbejdspladser ud i provinsen.

Jeg holder mig frisk og parat ved at ... være engageret i et hav af ting. F.eks. hvordan vi får folkeskolen gjort bedre, og så nedsætter jeg en stor gruppe af kyndige personer for at finde ud af, hvordan vi kan bidrage til, at vi får skabt gode billeder af folkeskolen.

Foto: Lars Helsinghof Bæk
Foto: Lars Helsinghof Bæk
Vis mere