I foråret kunne viceværten John Vincent Nilsson have gjort op med et liv i nøjsomhed, da han vandt 12,5 millioner kroner i Lotto. Mens andre nok ville bruge de mange millioner på et dyrt hus, en ferielejlighed i Spanien eller en blæret sportsvogn, valgte han i stedet at købe den campingplads lidt uden for Sønderborg, få kilometer fra sit hjem, hvor han har været fastligger gennem otte år. Her vil han leve resten af sit liv.

50-årige John Vincent Nilsson har med egne ord måttet vende hver en krone det meste af sit liv. En af de få udskejelser er dog den ugentlige onsdagslottokupon, som han altid indleder dagen med at tjekke torsdag morgen på tekst-tv, inden han møder tidligt som vicevært i en ejendomsforening i Sønderborg.

LOG IND PÅ BT PLUS og læs hele artiklen om lottomillionæren, John Vincent Nilsson, der blev campingfatter i sønderjylland. Han bruger tiden på at stå i lære hos Yvonne Andersen, som han har købt campingpladsen af. Han har taget ferie fra sit arbejde som vicevært i hele juli måned, og nu er han med egne ord tilbage i ’erhvervspraktik’.


I foråret kunne viceværten John Vincent Nilsson have gjort op med et liv i nøjsomhed, da han vandt 12,5 millioner kroner i Lotto. Mens andre nok ville bruge de mange millioner på et dyrt hus, en ferielejlighed i Spanien eller en blæret sportsvogn, valgte han i stedet at købe den campingplads lidt uden for Sønderborg, få kilometer fra sit hjem, hvor han har været fastligger gennem otte år. Her vil han leve resten af sit liv. BT har besøgt lottomillionæren, der blev campingfatter.

50-årige John Vincent Nilsson har med egne ord måttet vende hver en krone det meste af sit liv. En af de få udskejelser er dog den ugentlige onsdagslottokupon, som han altid indleder dagen med at tjekke torsdag morgen på tekst-tv, inden han møder tidligt som vicevært i en ejendomsforening i Sønderborg.

»Jeg står altid tidligt op om morgenen, og den torsdag i marts var ikke anderledes. Jeg tjekkede tallene på tekst-tv lidt over klokken fem, inden jeg tog på arbejde, men da var gevinsten ikke kommet på. Tallene var åbenbart ikke blevet opdateret, så jeg tog på arbejde uvidende om, at jeg rendte rundt med gevinsten i lommen. Da jeg kom hjem fra arbejde, tjekkede jeg tallene på tekst-tv igen, og så var den der sgu! Række syv. Alle seks tal på rad og række. Jeg kan ikke engang huske tallene i dag,« siger John Vincent Nilsson grinende.

På opfordring finder han dog den gyldne Onsdagslotto-kupon frem. Og der står de: 11, 12, 37, 40, 45 og 47. Selvom tallene også stod sort på hvidt på tv-skærmen den eftermiddag, så turde han ikke tro på det. Han tjekkede kuponen minimum 20 gange, fortæller han.

»Jeg rystede så meget, at jeg næsten ikke kunne koncentrere mig om at læse tallene. Jeg forsøgte først at ringe til min søster og bagefter min svoger, der bor her i byen, men ingen af dem svarede. Så rendte jeg over til naboen. Hun var heller ikke hjemme. Til sidst løb jeg ned til min forhandler for at få dem til at tjekke kuponen. Den var god nok. Men det var først, da Danske Spil overførte 200.000 kroner som et forskud, at jeg for alvor troede på det. Da slappede jeg af, og så begyndte jeg bare at stortude, du.«

John Vincent Nilssons nordsjællandske dialekt afslører tydeligt, at han ikke er fra lokalområdet nær den lille, grønne oase lige ned til Augustenborg Fjord, hvor BT møder ham på denne overskyede, regnfyldte og vindblæste dag i juli.

Sønderjyde ved et tilfælde

Den forholdsvis nyslåede Lotto-millionær er født og opvokset i Nærum nord for København. Alligevel er det her på Als, John Vincent Nilsson har planer om at tilbringe resten af sit liv.

For da han ramte den store gevinst på 12,5 millioner kroner, et uvirkeligt beløb for en mand, der med egne ord har måttet vende hver en krone det meste af sit liv, var han ikke i tvivl om, hvad en del af gevinsten skulle bruges på. For ham har drømmen aldrig været at købe et dyrt hus, feriebolig sydpå eller dyr sportsvogn. Han har nemlig købt Madeskov Camping, en lille campingplads få kilometer fra Sønderborg, hvor han selv har været fastligger siden 2008. Dermed har han skiftet rollen som campinggæst ud med titlen som campingpladsejer.

At John Vincent Nilsson overhovedet er endt i Sønderjylland, er lidt af et tilfælde. Han har altid følt en tilknytning til Sønderjylland, fordi mosteren og onklen boede i Padborg. Her var John Vincent Nilsson ofte på besøg sammen med sin søster. Men beslutningen om at bo i Sønderborg kom tilfældigt for cirka 13 år siden.

Madeskov camping ligger lige ned til vandet, og det var blandt andet en af de udsigter, som John forelskede sig i, da han valgte at købe campingpladsen.
Madeskov camping ligger lige ned til vandet, og det var blandt andet en af de udsigter, som John forelskede sig i, da han valgte at købe campingpladsen.
Vis mere

»Min søster bor her i byen med sin familie, og dengang skulle jeg til konfirmation hos hendes dreng. I forbindelse med konfirmationsfesten blev jeg lovet noget arbejde, og så tænkte jeg; hvorfor ikke? Jeg var lige blevet fritstillet fra min daværende arbejdsplads i Farum, fordi fabrikken blev rykket til udlandet. Så der var sådan set ikke noget, end dér holdt mig på Sjælland,« fortæller John Vincent Nilsson.

Det er en beslutning, han ikke har fortrudt ét sekund siden.

»Der er alt her i Sønderborg og på Als. Naturen, skov, fjord, hav, alt er lige i nærheden. Og en anden ting: Sønderjyderne, især alsingerne, er simpelthen et fantastisk folkefærd. Du bliver altid taget imod med åbne arme. Der er en helt anden stemning blandt folk, end hvor jeg kommer fra. Du går aldrig bare forbi uden at hilse. Jeg har følt mig velkommen siden første dag,« forklarer han.

Forelsket i Madeskov

Og velkommen, det har John Vincent Nilsson også følt sig hos Madeskov Camping. Han forelskede sig i stedet og dets gæster fra første møde i sommeren 2008. Dengang havde han lige brudt med en kæreste, og for at have et sted at bo købte han en campingvogn. Og den skulle jo stå et sted.

»Jeg var rundt at kigge lidt omkring på forskellige pladser her i lokalområdet, og så kom jeg til Madeskov. Her er jeg blevet hængende. Jeg blev tilbudt en fastliggerplads efter halvanden måned, så der var åbne arme fra begyndelsen af. Allerede året efter begyndte jeg at joke med Yvonne (Andersen, red.), der ejede pladsen, at hvis jeg vandt i Lotto, så ville jeg købe Madeskov af hende, og det var det første, jeg tænkte på, da jeg vandt,« fortæller John Vincent Nilsson.

Når man som BTs udsendte står gennemblødt som gæst på campingpladsen denne julidag, i et vindblæst og halvkoldt Sommerdanmark, er det svært at regne ud, hvorfor John Vincent Nilsson ikke har brugt en del af sin gevinst på en ferielejlighed i Spanien eller et landsted i Toscana frem for Madeskov Camping. Som svar på det spørgsmål finder John Vincent Nilsson en fotobog frem fra hylden inde i receptionen.

John giver en is til to tyske piger, der er på ferie sammen med deres forældre og bedsteforældre på Madeskov camping, da de kom med en buket blomster til ham.
John giver en is til to tyske piger, der er på ferie sammen med deres forældre og bedsteforældre på Madeskov camping, da de kom med en buket blomster til ham.
Vis mere

Bogen er en gave, som den tidligere ejer, 74-årige Yvonne Andersen, fik i 70-års fødselsdagsgave af en tysk fastligger. Den hedder »Frühling in Madeskov«, forår i Madeskov, og er fyldt med den tyske fastliggers feriebilleder fra den smukke natur på Als og i Sønderborg. John Vincent Nilsson bladrer til en af de første sider i bogen og peger på et billede af Augustenborg Fjord, fotograferet lige neden for campingpladsen en tidlig forårsmorgen, hvor morgenen gryer på en mørkeblå og orange baggrund, mens havgusen stadig hænger over fjorden.

»Jeg har selv sejlet ud i fjorden sådan dér, klokken fem om morgenen ved solopgang. Når først du har oplevet det, så behøver du ikke at tage andre steder hen i verden,« forklarer han.

Troede købstilbud var fup

Men før John Vincent Nilsson kunne kalde sig campingpladsejer, skulle Yvonne Andersen lige overtales. Og det var ikke helt let, når man som John Vincent Nilsson havde truet med at købe pladsen i otte år.

»John har altid sagt, at han ville købe pladsen af mig, hvis han vandt i Lotto. Jeg har altid tænkt: ’ja, det er godt med dig’. Men fredag den 18. marts ringede han til mig, og spurgte, om han måtte købe pladsen. Jeg sagde, at han skulle holde op med det pjat, men han blev ved med at påstå, at han havde vundet 12 mio. kr. i Lotto. Jeg troede, at han lavede en aprilsnar. Senere på eftermiddagen kom John herud, og så hev han en seddel fra banken op af lommen. Og så var den jo god nok,« siger Yvonne Andersen med et smil.

Der var bare to problemer: Pladsen var egentlig reserveret til en anden køber, og Yvonnes datter skulle spørges til råds først. Madeskov Camping har tilhørt Yvonne Andersens familie siden 1959, hvor hendes far etablerede pladsen. I 1977 købte Yvonne Andersen selv pladsen af sin mor, og hun har drevet den siden. Datteren er nærmest opvokset på Made-skov, og den betyder også meget for hende.

John havde joket med Yvonne og sagt, at hvis han vandt i Lotto, så ville han købe Madeskov af hende. Det var også det første han tænkte, da han vandt.
John havde joket med Yvonne og sagt, at hvis han vandt i Lotto, så ville han købe Madeskov af hende. Det var også det første han tænkte, da han vandt.
Vis mere

Men både den potentielle køber og Yvonne Andersens datter sagde ja, og 1. juli kunne John Vincent Nilsson kalde sig campingpladsejer. Yvonne Andersen bor fortsat i lejligheden oven på kiosken og receptionen, men 1. september flytter hun, og så kan John Vincent Nilsson officielt skifte campingvognen på pladsen ud med lejligheden over kiosken.

Hvor meget John Vincent Nilsson har betalt for Madeskov Camping, vil han ikke ud med.

»Det kommer ikke andre ved. Men du kan godt skrive, at det kun er en mindre del af gevinsten,« siger han.

Ingen dyre huse eller biler

Foreløbig bruger John Vincent Nilsson tiden på at stå i lære hos Yvonne Andersen. Han har taget ferie fra sit arbejde som vicevært i hele juli måned, og nu er han med egne ord tilbage i ’erhvervspraktik’.

Han sidder selv bag glasruden i kiosken, og han skal lære, hvordan det administrative klares. Han kunne ikke drømme om at ansætte andre, det er opgaver, han foreløbig selv vil klare.

»Jeg begyndte med at gå med aviser som 12-årig, og så har jeg faktisk knoklet siden. Jeg er udlært finmekaniker hos KTAS (Kjøbenhavns Telefon Aktie-Selskab, red.), men jeg har arbejdet i en masse forskellige job gennem tiden. Jeg er vel det man kalder en arbejdsmand, og jeg ved også, hvad det vil sige at gå arbejdsløs. Jeg har vendt hver en krone det meste af mit liv, så på den måde værdsætter jeg den økonomiske frihed, der følger med. Der er også mange, der har sagt til mig, at de er glade på mine vegne, at gevinsten er mig vel undt, og det bliver jeg da stolt af,« siger John Vincent Nilsson.

Måske er det arbejderdrengen i ham, der gør, at han hverken drømmer om et dyrt hus med havudsigt eller en luksusbil dollargrin som en Audi eller Porsche.

»Hvad skulle jeg med sådan noget? Millionerne ændrer ikke på, hvem jeg er. Jeg kender en del folk, der er kommet til penge, og så bliver de pludselig til helt andre mennesker. Sådan skal jeg ikke være. Det er vigtigt for mig, at jeg kan stå op hver morgen og se mig selv i spejlet. Jeg har de samme værdier og holdninger som før, det ændrer sig ikke, fordi der pludselig er kommet en masse penge ind på kontoen,« siger John Vincent Nilsson.

Udover campingpladsen kan investeringerne foreløbig tælles på én hånd: John Vincent Nilsson har købt et par nye briller, der også fungerer som solbriller, han har købt sin kærestes campingvogn, fordi hans egen alligevel var godt brugt, og så har han samtidig noget at bo i, indtil han kan flytte ind i lejligheden over campingpladsens kiosk. Endelig har han købt en brugt, sølvfarvet Toyota Combivan, som han bruger som firmabil.

Hjælpende hænder

Selvom John Vincent Nilsson er opmærksom på at være mådeholden med sine millioner, så har han dog haft checkhæftet fremme et par gange i forbindelse med købet af Madeskov Camping. Han har nemlig store renoveringsplaner, der langsomt skal gennemføres over det næste års tid.

Nogle ting er allerede ordnet. Foreløbig er en del af toiletterne og badeværelserne udskiftet og renoveret, køkkenet på pladsen er helt nyt, kiosken har fået ny terrasse og havemøbler, og da BT er på besøg, render teknikere rundt for at installere trådløst internet på hele campingpladsen.

»De resterende badekabiner skal renoveres, garagen skal også have et pift, el-skabene skal ordnes, der skal plantes hæk, og træerne skal beskæres. Der er nok at gøre, men jeg har et klart billede inde i mit hoved af, hvordan her skal se ud, når jeg bliver færdig,« fortæller han.

Madeskov Camping er en forholdsvis lille campingplads med 83 pladser til telte og campingvogne, hvoraf godt 30 er dedikeret til fastliggere. Heraf er to tredjedele danskere, resten tyskere. De fleste har været trofaste gæster i flere årtier, og derfor går venskaberne blandt gæsterne på kryds og tværs af baggrund, alder og nationalitet. Og selvom den daglige drift og vedligeholdelsen af campingpladsen tager meget tid, ligesom to-do-listen med forbedringer fortsat vokser, så er John Vincent Nilsson ikke alene om arbejdet.

Da BT er på besøg på Madeskov, har vestenvinden gennem et par dage blæst store mængder tang ned i bunden af Augustenborg Fjord og op på stranden nedenfor campingpladsen. Det skal væk nu, og Henning Johansen, der har været fastligger i 25 år sammen med sin hustru, er ikke bleg for at give en hånd med.

Johns gode ven Willy giver huset med fælleskøkkenet en klat maling.
Johns gode ven Willy giver huset med fælleskøkkenet en klat maling.
Vis mere

»Det har vi nu altid gjort. Sådan er det her, vi hjælper hinanden, og det ændrer sig ikke, fordi John har pladsen nu,« siger Henning Johansen.

Han sidder hjemmevant i sædet på den røde Massey Ferguson, der indgik som en del af købet af campingpladsen, mens han kører langs strandkanten med et par dusin læs tang.

69-årige Karl Aage Jørgensen har sammen med sin hustru været fastligger i 20 år, og han tager som det naturligste fat i en greb og læsser tang op på traktoren. Han kunne ikke forestille sig at sidde inde i forteltet og læse en bog i stedet.

»Vi skal jo holde os i gang med et eller andet. Så kan vi lige så godt rense stranden, for det kommer også os selv til gode,« forklarer han.

Flere vindere

Den tilgang er der flere af de trofaste gæster på Madeskov, der deler. 65-årige Anne Margrethe Sørensen har været fastligger med sin mand Villy i 35 år, og spørger man ægteparret fra Horsens, så er Lotto-gevinsten gået til den helt rigtige mand.

»Allerede da vi hørte, at John havde vundet de mange millioner, så vidste vi, at han ville købe pladsen. Det har han altid sagt, han ville. Vi havde egentlig tænkt os at stoppe som fastliggere efter i år, men nu bliver vi her, for det er så dejligt med alle de tiltag, John allerede har lavet, men også alt det han har i støbeskeen. På den måde er det ikke kun John, der har vundet i Lotto. Det har vi andre faktisk også,« siger Anne Margrethe Sørensen.

Willy og Anne Margrethe i deres fortelt.De har været fastliggere i 35 år, og spørger man ægteparret fra Horsens, så er Lotto-gevinsten gået til den helt rigtige mand.
Willy og Anne Margrethe i deres fortelt.De har været fastliggere i 35 år, og spørger man ægteparret fra Horsens, så er Lotto-gevinsten gået til den helt rigtige mand.
Vis mere

Hun er glad for, at den 50-årige vicevært nu kan leve sin drøm ud.

»John har ligesom os andre set, hvad der manglede at blive gjort her. Det er en perle af en campingplads, og den kan John gøre fin igen. Så vi har da flere gange tænkt ’gudskelov han vandt de penge’ her de seneste måneder,« siger hun.

Og selvom han bare lever sin egen drøm ud, så er John Vincent Nilsson glad for, at hans gevinst også gør andre glade.

»Jeg er overbevist om, at jeg kan puste nyt liv i pladsen og få sat lidt skub i tingene. For det her er min drøm, det er en investering, og det er min pension. Det er det jeg skal bruge resten af livet på.«