Psykiatrifonden efterlyser motion som forebyggelse og behandling af psykisk sygdom

Et lavere tal på badevægten, større muskler eller en mindre stakåndet tur op ad trappen. Det er populære bud på grunde til at holde sig fysisk aktiv. Men faktisk træner mere end hver tredje dansker primært for at få et sundt sind og mere mentalt overskud.

Det viser en ny undersøgelse fra Psykiatrifonden, hvor 3.000 danskere er blevet spurgt om deres grunde til at dyrke motion. 36 procent svarer at hverken udseende, vægt eller forebyggelse af livsstilssygdomme er den primære grund til at snøre sportsskoene. Det er derimod det faktum, at sporten giver dem en sund psyke.
- Motion har en vældig effekt på den fysiske sundhed. Men der har været en tendens til at se fysikken og psyken som to adskilte ting. Det er vores hovedpointe, at de to ting i høj grad hænger sammen. Har man en hjertekarsygdom og får en depression, er risikoen for at dø pludselig mangedoblet, hvis ikke depressionen behandles. Derfor forskes der i en sammenhænge mellem depression og immunforsvaret, siger formand for Psykiatrifonden Anne Lindhardt.

Simpel sammenhæng


Tal fra fonden viser at 600.000-700.000 danskere har svært generende psykiske symptomer. Mens 40.000 har egentlige psykoser. I virkeligheden er det banalt.
- Vi ved alle sammen, at man får en større grad af psykisk velvære, når man rører sig og bruger kroppen. Det hænger sammen med, at der i hjernen frigøres en række hormoner, som øger velværet og giver mere energi. Mange bliver i forvejen vældigt trætte rent psykisk af deres arbejde, og når man også bruger kroppen og bliver fysisk træt, afbalancerer signalstofferne på en eller anden måde den psykiske stress.
Det bakkes op af et amerikansk studie, som for nylig er udgivet i det anerkendte tidsskrift JAMA Psychiatry. Forsøget viser, at risikoen for depression reduceres med en femtedel hos personer, der motionerer tre gange om ugen. Samtidig viste forsøget dog, at depressive personer, der havde mest brug for bevægelse, var mindre tilbøjelige til at motionere.
- Er man stresset og psykisk træt, orker man ofte ikek at bevæge sig. Men det kan være en rigtig god ide at gøre det alligevel,siger Anne Lindhardt.
En tidligere undersøgelse fra Psykiatrifonden blandt 400 mennesker med skizofreni har vist, at de positive effekter også gælder for mennesker med svære psykiske problemer. Her svarede fire ud af ti deltagere nemlig, at motion har hjulpet dem i behandlingen. I nogle tilfælde mere end psykoterapi, social støtte og medicin. På den baggrund efterlyser Psykiatrifonden et større fokus på fysisk aktivitet i både forebyggelse og behandling af psykiske lidelser.
- Der er gevinst for alle i selv små tiltag. Jeg ynder at kalde det gratis motion: At tage trappen, gå i stedet for at tage bilen og rejse sig en gang imellem, hvis man har et stillesiddende arbejde. Det vil øge den psykiske sundhed.