Jeg vil næsten ikke indrømme det,« siger Natasha Al-Hariri og holder en kort pause.


Natasha Al-Hariri. 25 år. Jurastuderende, debattør og mor til Gabriel på 15 måneder. Kommer oprindeligt fra Libanon. Kom til Danmark, da hun var fem måneder.

Jeg vil næsten ikke indrømme det,« siger Natasha Al-Hariri og holder en kort pause.

»Men jeg må indrømme, at jeg i dag tænker mere over, hvordan jeg ser ud, når jeg går på gaden. Flere muslimske kvinder er blevet overfaldet ved Nørreport i København og har fået revet tørklædet af. Jeg bliver bange. Det vil jeg ikke være. Jeg ønsker ikke et samfund, hvor vi går og er bange for hinanden. Hvem har så vundet?«

Attentatet i Paris har plantet en frygt for fremtiden, som den 25-årige jurastuderende Natasha Al-Hariri gerne så sig fri for. At kløften mellem muslimer og ikke-muslimer vil blive større, og at hendes søn skal vokse op i et samfund med diskrimination.

Nationalitetsfølelse

»Jeg håber, at fremtiden ser lysere ud for min søn. Jeg håber ikke, at han skal opleve diskrimination. Han er jo dansker. Lige så vel som vi er det. Så den dér nationalitetsfølelse – den kommer han i hvert fald til at have. Så er spørgsmålet bare, om samfundet er klar til at tage imod det,« siger Natasha Al-Hariri.

Selv er hun vokset op i et moderat muslimsk hjem i Gentofte. Hendes forældre flygtede fra Libanon og kom til Danmark, da hun var kun fem måneder.

Hun er vokset op med islam og er selv praktiserende muslim. Det betyder, at hun går med tørklæde, beder dagligt, ikke spiser svinekød og faster, når ramadanen melder sin ankomst. Hendes mand, 30-årige Niddal El-Jabri, har palæstinensiske rødder, men er ikke vokset op i et praktiserende hjem, og lever derfor ikke efter alle islams regler. Begge er de enige om, at det er op til deres søn Gabriel selv at beslutte, når han bliver voksen, om han vil praktisere islam. Men det håber de, at han vil. Ligesom de håber, at han vil holde jul, som de selv gør hvert år i december.

»Vi holder jul som en kulturel del af samfundet. Vi gør det ikke i kristen forstand, men fordi vi godt kan lide traditionerne, og det vil vi gerne give videre til Gabriel,« siger Natasha Al-Hariri.

Om 10 år, når hendes søn for alvor træder ind i samfundet, håber hun, at debatten omkring muslimer og ikke-muslimer ser anderledes ud. At folk er blevet bedre til at snakke direkte om det enkelte problem og ikke skærer alle muslimer over en kam.

»Det er det, jeg fornemmer, at mange muslimer oplever lige nu. Folk reagerer på følelser og frygt og glemmer at skelne mellem den almindelige muslim, som bare passer sit eget liv, og så de her terrorister,« siger Natasha Al-Hariri og tilføjer:

»Men man bliver nødt til at hænge sig i billedet af, hvordan man ønsker sit samfund skal være. Så det hænger jeg fast i og håber, at det kan opfyldes. Det er vores alles ansvar, at vores børn går en fredelig fremtid i møde.«