Chresten Falck Damborg, der vandt ’X Factor’ i 2013, fortæller om, hvorfor han er skeptisk over for tv-mediet, hvordan der ofte står en masse tomme ølflasker foran ham,om karrieren efter berømmelsen og om livet på landet ...

OPRET ABONNEMENT PÅ BT PLUS HER og mød Chresten fra X Factor suppleret med masser af billeder fra hans private fotoalbum.


Chresten Falck Damborg, der vandt ’X Factor’ i 2013, fortæller om, hvorfor han er skeptisk over for tv-mediet, hvordan der ofte står en masse tomme ølflasker foran ham,om karrieren efter berømmelsen og om livet på landet.

Mød Chresten fra X Factor suppleret med masser af billeder fra hans private fotoalbum.

1.Zzzzzzzz

Jeg tror jeg her var alene hjemme med mine to brødre. Pludselig kunne de ikke forstå, hvor jeg var, og de fandt mig sovende på tønden.

2. Jeg skulle pynte mig

Som barn var jeg sådan en, der skulle pynte mig med alle mulige mærkelige ting så som ører og tænder, vi havde til at ligge. Jeg var meget tilbagetrukken, brugte meget tid på mit værelse, hvor jeg legede med actionforcefigurer og hørte musik på min båndoptager. Jeg handlede en gang lidt med kassettebånd med min storebror. Vi var ikke så hurtige derhjemme, vi fik først CD-afspiller i midten eller slutningen af 90erne. Musikken jeg hørte var Marilyn Manson, Metallica, Nirvana og Korn.

3. Jeg brød ud af tremmesengen

Jeg tror ikke, jeg på det her tidspunkt tænkte, at jeg havde et særligt talent. Jeg tror de fleste børn synes det er sjovt at hamre i et klaver. Men jeg er jo fra et hjem med klaver, selvom mine forældre ikke spillede, på nær at min far engang havde spillet lidt guitar. Noget af det første, jeg husker, var, at min far snorkede helt vildt meget, og derfor lærte jeg at bryde ud af min tremmeseng. Min mor, som åbenbart ikke blev vækket af snorken, var hjemmegående og min far han var formand for Dansk Metal i Vestjylland, det er han stadig. Vi boede i et hus ved en grusvej lidt uden for Gudum, en lille by mellem Lemvig og Struer, det var meget hyggeligt.

4. Den generte øl-drikker

Jeg blev student fra Lemvig Gymnasium. Jeg var ikke synderligt god, det første år gik det slet ikke, jeg fik 03 ved årsprøven i matematik, men tog mig sammen og røg helt til tops i det fag, og fik samlet et gennemsnit på 7,3 på den gamle skala. I gymnasiet var jeg genert, og det var ikke fordi jeg væltede mig i damer, selvom jeg forelskede mig i den ene efter den anden, men jeg turde ikke rigtigt gøre noget ved det. Jeg kunne også godt dengang li' at drikke øl. Før vi næsten var kommet i gang, stod der et væld af tomme flasker foran mig.  Jeg snakkede jo ikke så meget. Og sådan er det stadig. Men tømmermændene er lidt kraftigere i dag. Jeg måtte klippe mit hår af, for at kunne få den studenterhue på, for den var for lille.

5. Velopdragne ud - men ikke altid hjemme

Som barn fik jeg at vide, at vi altid var velopdragne, når vi var ude, men ikke altid når vi var hjemme.  Jeg tror min far forsøgte at opdrage mig til at jeg skulle sørge for at komme til at tjene en masse penge, når jeg blev stor, for det var nok det, han gerne selv ville. Mine forældre er i dag 64 og 65 og lever i bedste velgående.

6 God grund til at være skeptisk

Du vandt X Factor i 2013, selvom Anne Linnet ikke mente, du skulle gå videre. Hvad har du lært af det?
Først og fremmest har jeg lært en masse om mig selv, hvilket man jo ofte gør, når man bliver presset ud af sin komfort-zone. Derudover har jeg lært, hvor manipulerende medier kan være. I TV kan de jo redigere tingene lige så tosset, de har lyst til, og den almindelige dansker tænker ikke over, at det han ser, ikke nødvendigvis er helt som i virkeligheden. Det er meget brugt i audition-programmerne til X Factor, hvor dem, der måske ikke er alt for heldige, bliver udstillet som 100 gange større tumper, end de er i virkeligheden. Problemet er, at jeg ikke kan lade være med at tænke det samme om f.eks. Nyhederne eller dokumentarer. Jeg synes der er god grund til at være meget skeptisk og ikke tro på alt, hvad man ser og hører. Billedet er skolebilledet fra da jeg var 14 – eller et billede fra X Factor.

7. På Rhodos med Sussie

Her var jeg med min kæreste Sussie, der i dag læser til lærer, på Rhodos. Vi har været sammen siden 2010, så jeg havde altså kæreste, mens jeg var med i X Factor. Vi bor i dag sammen udenfor byskiltet ved Bækmarksbro, som er en fin lille by, hvor der stadig er købmand og skole. Man kan godt sige, at det set med en københavners øjne er et hillbilly-område, vi bor i. Vi er glade for at have en stor grund med træer hele vejen rundt, og hundrede meter til nærmeste nabo. Da jeg var med i X Factor arbejdede jeg på en værktøjsfabrik, i dag er jeg på Færch Plast i Holstebro, hvor jeg som værktøjsmager sørger for at værktøjerne virker. Jeg er glad for mit arbejde der, men jeg er der jo først og fremmest for pengene. Jeg kunne godt forestille mig at være musiker på fuld tid.

8. Jeg tog det stille og roligt

Da jeg havde vundet X Factor tænkte jeg ikke: “Nu er den  hjemme, jeg skal være popstjerne resten af livet”. Jeg prøvede  at tage det meget stille og roligt. Jeg vidste, at der var noget, der skulle arbejdes på. Efter  X Factor skrev jeg nogle sange og Sony satte mig i forbindelse med Knut Haavik, som jeg stadig ses med og en Anders Mechlenburg. Sammen lavede vi pladen Wanderlust i 2013/14, hvor jeg har skrevet alle teksterne. Den fik ikke de bedste anmeldelser - man ville jo helst læse, at anmelderne syntes det var godt, men det er ikke noget, der rør mig sådan. Jeg ved godt, det ikke er verdens bedste musik vi lavede, men mindre kan også gøre det. Jeg er jo lidt en nybegynder, og vi kommer rundt at spille, til sommer skal vi blandt andet til Anholt. Og jeg får lidt penge fra koda osv.  af og til, for de numre, folk har hørt.

9. Team Grasværk

Jeg var med i Carbage Run i sommer, det går ud på at man skal køre i en gammel møgspand 4500 km rundt i Europa , og man skal løse nogle opgaver undervejs – det gælder ikke om at komme først. En af opgaverne undervejs var at finde en fransk kvinde med hår under armene, og få taget et billede af hende - og håret - inde i bilen. Vi kørte i en Suzuki Wagon R, det er en grim vogn, men den kørte fint og kunne komme op på næsten 100 km i timen. Vi var tæt på at vinde i konkurrencen om den mest originale bil.