Alvorlig slidgigt truede Henrik Lykkegaards karriere som skuespiller. I en alder af blot 45 år måtte han have en ny, kunstig hofte. Her fortæller skuespilleren om sit liv med slidgigten, og om hvordan han efter en vellykket operation nu forsøger at leve på en måde, så gigten ikke igen får overtaget.

Henrik Lykkegaard, folkekær skuespiller med succes i Cirkusrevyen, var kun 45 år, da han måtte have en ny, kunstig hofte. Brusken i den højre hofte var næsten slidt helt væk. Så alvorligt fremskreden var hans slidgigt. Og der var dage, hvor han dårligt kunne bevæge sig ud af stedet, så smerterne måtte døves med stadig stigende pilledoser.

Opret abonnement på BT PLUS og læs om Henrik Lykkegaards kamp mod gigten, og få hans gode råd til at bekæmpe den. Du får desuden en guide til mindske ledbesvær.

Modtag det ugentlige nyhedsbrev fra BT PLUS her.



På scenen er han kendt for sine meget kropslige og komiske rolller. Der er fuld fart på. Men alvorlig slidgigt truede i en periode med at sætte en varig stopper for karrieren. Smerterne måtte døves med stadig stigende pilledoser. Der var dage, hvor han dårligt kunne bevæge sig ud af stedet.

Henrik Lykkegaard, folkekær skuespiller med succes i Cirkusrevyen, var kun 45 år, da han måtte have en ny, kunstig hofte. Brusken i den højre hofte var næsten slidt helt væk. Så alvorligt fremskreden var hans slidgigt.

Skuespiller Henrik Lykkegaard var bare 45 år, da han fik en kunstig hofte. Han vil for alt i verden undgå flere operationer. Foto: Simon Læssøe
Skuespiller Henrik Lykkegaard var bare 45 år, da han fik en kunstig hofte. Han vil for alt i verden undgå flere operationer. Foto: Simon Læssøe
Vis mere

Den kendte skuespiller indgår i en dyster statistik som viser, at flere og flere yngre danskere rammes af slidgigt. Den eksplosive vækst blandt de yngre skyldes bl.a. de mange sports- og træningsskader. I alt kæmper ca. 700.000 danskere ifølge en beregning fra Gigtforeningen med gigtsmeter - langt de fleste som følge af slidgigt.

I den kommende udgave af Gigtforeningens blad fortæller skuespiller Henrik Lykkegaard om sit liv med slidgigten, og om hvordan han efter en vellykket operation nu forsøger at leve på en måde, så gigten ikke igen får overtaget:

Sygdom kom snigende

»Jeg gør en masse for at leve gigt-fornuftigt i håbet om, at jeg kan slippe for at skulle have endnu en kunstig hofte eller et kunstigt knæ. Jeg håber på, at jeg ved at spise sundere, motionere og indtage forskellige naturmidler kan vinde over sygdommen. Det er der ingen garanti for, men jeg føler, at jeg er pisket til at gøre noget. Da det var værst, var jeg helt krumbøjet i smerte - følte mig som en ældgammel, udslidt mand. Den oplevelse vil jeg for alt i verden gerne undgå,« siger skuespilleren, der er aktuel med sin kommende rolle i musikforestillingen ’The Black Rider’ på Betty Nansen Teatret.

Slidgigten opførte sig i begyndelsen meget lumsk - kom snigende ind på Henrik Lykkegaard. I lang tid anede han ikke, hvad det var, der gav ham smerter forskellige steder i kroppen:

Sådan begyndte det

»Det begyndte med forfærdelige smerter i ryggen og lænden. Jeg fattede ikke, hvad der var galt. Forestillede mig alt muligt - noget med hjertet, kræft o.s.v. Søgte behandling hos bl.a. kiropraktor, akupunktør og fysioterapeut, uden at det gav særlig lindring. Lidt senere i forløbet strålede smerterne ned i det ene knæ, så jeg havde svært ved f.eks. at træde på speederen eller bremsen i min bil. Bare jeg trykkede svagt på pedalen, var det som om, nogen skar i mig med en kniv. Det var så slemt, at jeg nærmest ikke turde køre bil mere. Hvis jeg kunne få min kone til at køre, foretrak jeg det,« fortæller Henrik Lykkegaard, som først fik vished om årsagen, da han var gæst ved et bryllup og tilfældigt faldt i snak med en anden gæst, der var læge.

»Jeg sad og var helt grå i ansigtet, og efter en kort snak var han ret overbevist om, hvad der var galt med mig. Han anbefalede mig straks at få lavet en MR-scanning. Kort derefter fik jeg tid på et privathospital, og diagnosen blev stillet. Brusken i hoften var meget tæt på at være forsvundet. Operation var tvingende nødvendig,« siger skuespilleren, der blev opereret bare to uger efter diagnosen. Han var så heldig at have en sundhedsforsikring.

Gigt er arveligt

Han har ikke nogen skudsikker forklaring på, hvorfor lige han skulle rammes af svær slidgigt.

»Jeg har altid cyklet meget, rigtig mange kilometer om ugen, fordi jeg elsker det, men jeg har ikke mishandlet min krop. Måske er der tale om en familiesvaghed. Arvelighed kan have spillet ind. Både min bror og min far har fået nye hofter i en ret tidlig alder på grund af slidgigt.«Hvad gør du nu i håb om at kunne holde gigten væk?

»Hver dag tager jeg midlet Gluccosamin. Det er oprindelig hestemedicin, som mange føler sig hjulpet af. Samtidig spiser jeg masser af levertran og fiskeolie med de vigtige fedtsyrer omgea-3, som ’smører’ leddene. Jeg spiser også store mængder havtang - bl.a. blæretang. En række videnskabelige forsøg peger på, at tang har beskyttende virkning på gigttruede led.

Motion er vigtigt, når man har slidgigt. Det er bevist af forskerne. Så jeg tager min racercykel og kører en tur, så tit jeg kan, og jeg cykler så godt som altid på arbejde.

Jeg elsker mit job som skuespiller og glæder mig bl.a. som et lille barn til årets Cirkusrevy, hvor jeg nu er med på 15. år. Da sygdommen var værst, måtte jeg kæmpe for at gennemføre flere af dansenumrene. Jeg var meget tæt på at opgive. Den risiko vil jeg gøre alt for ikke at komme i nærheden af igen.«

 

GUIDE: SÅDAN MINDSKER DU LEDBESVÆR

Kilder: Gigtforeningen o.a.