Der var en gang en mand, der hed Lars.

Jeg er egentlig født på en børneinstitution, fordi min far Chresten arbejdede som pædagog på Seden Enggård nær Odense, hvor han tog sig af svært vanskelige børn fra København. Vi boede i en lejlighed på stedet – så selvom jeg er venstremand, er jeg ud af en pædagogisk slægt. Min mor Birgit stod i en skotøjsforretning. Min far var i forhold til nutidens pædagoger streng. Hvis ikke de opførte sig ordentligt, skulle det have konsekvens. Min mor var et ordentligt og kærligt menneske, som har en stor del af æren for, at jeg er blevet god til dansk. Jeg har senere uddannet mig til journalist – i 1989 – det var, fordi hun var meget hård med lektierne derhjemme. Diktaterne blev gennemgået rigtigt mange gange, og jeg lærte at huske ting udenad, og det har jeg haft stor gavn af senere, når jeg f.eks. skal holde taler.

​2. Svært at køre på børnebillet

Jeg var et stort barn, jeg vejede 9,5 pund ved fødslen og var omkring 60 cm – og ja, jeg blev nok taget med tang. Og jeg er også sidenhen blevet høj, jeg er 203,5 cm. Det var en udfordring som barn at være så høj. Især når jeg skulle tage bussen ind til byen, skulle jeg allerede fra jeg var otte år vise legitimation, fordi buschaufførerne ikke troede på, at jeg kunne køre på børnebillet. I begyndelsen skød jeg opad, og senere skød jeg også udad i den forkerte retning. Højden kan man ikke gøre noget ved, men tykkelsen kan man. Da jeg blev minister tænkte jeg, at der var stor risiko for, at jeg ville blive endnu større, og derfor har jeg siden januar tabt mig 12 kilo ved at bruge 50 minutter fem gange om ugen i motionslokalet ved Folketinget på motionscykler, romaskine eller med vægte.


3. En anelse kedelig teenager

​Her et billede fra 70erne, hvor jeg var tretten, år sammen med min søster Annemarie, som i dag er pædagog og bor i Gadstrup på Sjælland. Jeg var dengang aktiv i FDF, passede min skolegang og havde også en spirende interesse for politik. Min far kom fra landet – fra gården Lilleholt i øvrigt – og derfor var Venstre et naturligt valg for mig. I teenageårene var jeg ikke en af dem, der skulle ryge i smug – jeg har aldrig røget en cigaret. Jeg var måske en anelse kedelig, når det kom til de ting som at drikke billig kirsebærvin og lignende. Jeg må indrømme, at jeg passede mine ting. Men jeg havde dog en Velo Solex-knallert, som jeg fik lov til at køre rundt om huset på, hvor vi boede, efter vi var flyttet fra lejligheden på Seden Enggård. Det var jeg glad for lige indtil den dag, jeg kom til at stikke storetåen ind i forhjulet. Da stoppede jeg med at køre Velo Solex.

4. Læreren fik en spand vand

Her klassebilledet fra Giersings Realskoles sjette klasse. Det kan måske ikke komme som en overraskelse, at jeg blev drillet med at hedde Lilleholt på den måde, at de kaldte mig Storeholt i stedet. På billedet her fra sjette klasse står jeg ved siden af læreren ude til højre, og han har ranket ryggen. Jeg står altså på jorden, mens mine kammerater står på en bænk. Det var en god privatskole med disciplin, hvor man rejste sig, når læreren kom ind. Jeg var ikke ligefrem en uromager i klassen, men engang kom jeg i skammekrogen, fordi jeg syntes, det var kedeligt at skrive L’er side op og side ned. Og da læreren fik en skraldespand med vand i hovedet, da han kom ind ad døren, havde jeg kun en lille finger med i spillet. Han blev rablende gal. Jeg fik høje karakterer takket være min mors terperi derhjemme. I fritiden havde jeg kun et enkelt job, det var som jordbærplukker, jeg fik 2-3 kroner for at plukke et kilo og blev et par hundrede kroner rigere på det.


5. Et kristent menneske

Her, med en salmebog med mit navn indgraveret og butterfly, var jeg blevet konfirmand – jeg var den absolut højeste, og det kom sig nok af, at min mor gav mig en noget speciel ret. Nemlig maizenagrød med fisk ovenpå. Hun var nemlig bange for, at jeg ikke skulle blive stor nok, så jeg kan nok takke hende for min højde i dag. Min konfirmation foregik i Domkirken i Odense og i min familie. Jeg er et kristent menneske, og jeg var dengang aktiv spejder i FDF. Mit liv bygger på kristne grundværdier, ikke fordi jeg er dybt troende, men jeg synes, kristendommen er en god ramme om vores liv og tilværelse. Især i denne tid, hvor der er mange brydninger i samfundet. Næstekærlighed og tillid til mennesker er værdier, jeg sætter stor pris på. Men kirkebænken bliver ikke slidt tynd af min deltagelse.

6. En kæmpestor kvinde

Det mest dramatiske, jeg har oplevet, var da Lars Løkke og jeg var i Afghanistan sammen i 1986 for at hjælpe skolebørn i området. For vi var nødt til at maskere os som tildækkede kvinder for at komme over grænsen. Vi tog fra Pakistan til Afghanistan forklædt som mujahediner. Vi fik en niqab ned over hovedet og sad ved siden af hinanden bag på en lastbil, da vi skulle over den skarpt bevogtede grænse. Der blev sagt til grænsevagten, at det var to kvinder, der skulle ind at besøge deres afghanske mænd. Jeg var meget nervøs på det tidspunkt, vil jeg ikke lægge skjul på. Og som Lars Løkke sagde senere: De havde nok aldrig set så stor en kvinde før. Det lykkedes at komme ind i Afghanistan, og jeg kan fortælle, at det er forfærdeligt at have sådan en niqab på, hvor man kun kunne kigge ud ved øjnene. Den var forfærdelig varm, og der var jo 30-35 grader.?Senere kørte vi op ad nogle stejle bjergsider, og jeg var nervøs, for chaufføren kørte helt vildt. Jeg prikkede til Løkke og sagde: Skal vi ikke prøve at få ham til at sænke hastigheden. Chaufføren sagde: »Hvis det er Allahs vilje, at vi skal dø i dag, så dør vi i dag.« Og så kørte han videre. Det var meget grænseoverskridende at opleve et totalt krigsødelagt land dengang i 1987, da jeg var 22 år. Løkke og jeg var sammen dernede i tre uger – når man oplever sådan noget, får man et godt venskab. Desværre har jeg ikke et billede af mig selv iført niqab. Billedet er fra min 40 års fødselsdag, hvor Lars Løkke holdt tale.

7. Scorede over evne

Jeg mødte Jane første gang, da jeg var i Venstres Ungdom i 1985, men jeg kunne ikke rigtig få fat i hende dengang. Hun ville sgu ikke rigtig ha’ mig, og så havde hun i øvrigt en anden kæreste. Fra første gang jeg så hende, tænkte jeg, »hende kan jeg godt li«. Mens jeg gik på Journalisthøjskolen fra 1989, tænkte jeg på, hvordan jeg skulle få fat i hende. Heldigvis mødte jeg hende tilfældigt på gaden i Odense i 1992 og fik en aftale med hende om at besøge hende og drikke en kop kaffe. Henne i hendes lejlighed på Fengersvej i Odense udviklede kaffen sig til, at interessen blev større, og vi blev gift to år senere. Jeg har scoret langt over evne, ja det har jeg. Hun er stadig flot, og jeg elsker hende højt. Hun var aktiv i Venstres Ungdom, så hun kendte godt betingelserne for, hvad der kan ske, for jeg er jo ikke så meget hjemme nu i dag. Sammen har vi Christoffer, som er 20, Mathilde på 17 og Caroline på 15, der går i 10. klasse